- TAUSTAA
- YLIHERKKYYSREAKTIOITA
Oireet:
kutinaa suussa ja nielussa,
ekseemaa, nokkosrokkoa,
silmät vuotavat kyyneleitä,
nenä vuotaa,
on mahakipuja (koliikkeja, nipistelyä) ja oksentelua,
jopa hengenvaarallista anafylaksiaakin esiintyy.
Pähkinäallergia on pysyväistä laatua eikä yleensä "kasva pois". Kaikissa ikäluokissa voi pähkinäallergia aloittaa esiintymisensä. Jo pikkulapsillakin voi ilmetä allergiaa tai heillä on IgE-vasa-aineita pähkinöitä tai maapähkinöitä kohtaan. On huomioitava , että maapähkinä - nimestään huolimatta on eräs hernelaji, eikä varsinainen pähkinä.
Siitepöly
Koivun siitepölylle, hasselpähkinäpensaan siitepölylle ja jalavan siitepölylle allergisista saa 50% kutinaa suuhunsa hasselpähkinöistä.
Para-allergia tai ristireaktiviteetti johtuu siitä, että eri lajeilla on samoja tai samankaltaisia proteiineja.
Nikkeli: Pähkinöissä ja siemenissä on yleensä runsas pitoisuus nikkeliä.
Kontaktiallergioista kärsiville onkin suosituksena välttää nikkeliä ja useimpia pähkinöitä ja siemeniä, ettei ekseema pahene ravinnosta. Tosin ei ole tarkasti selvillä, miten suuri osuus ravintoperäisellä nikkelillä on kontaktiekseemassa ( Kts. Livsmedelverket informaatiolehtinen : : Nikkeli, kromi ja muut mineraaliaineet).
Biogeeniset aminit.
Tietyissä elintarvikkeissa on biogeenisiä amineita. Saksanpähkinässä( valnötter) on hyvin paljon serotoniinia, joka vaikuttaa verisuonia supistavasti. (Aivoissa on oma serotoniinituotantonsa ja aivojenserotoniini toimii neurotransmitterinä.. Ravinnon serotoniini ei sinänsä pääse aivojen aineenvaihdunnan puolelle serotoniinimolekyylin muodossa).( Kts. Livmedelsverket: Biogena aminer)
- Pähkinöitten, siementen ja hedelmien luokitus
Botaniikassa pähkinä on hedelmäö, jolla on kuiva ja kova kuori. Tavallisesti sisällä on vain yksi siemen, esim hasselpähkinä..
Vaikka seuraavat eivät ole pähkinöitä, ne katsotaan puhekielessä pähkinöiksi: "parapähkinä", " valnöt, "saksanpähkinä", manteli. Nämä ovat kivihedelmiä.
Puhekielessä sanotaan hedelmäksi vain meheviä kuten omenaa, päärynää tai rypäleitä, vaikka sekä pähkinä, kastanja kuin mustikkakin on yhtä hyvin hedelmä.
Hedelmä on se kukan osa, missä siemen tai siemenet ovat.
Siemeniä ympäröivä kuiva hedelmäseinämä kuten pähkinällä tai pehmeä ketto, kuten luumulla mehevine kerroksineen. Puhutaan marjoista, vihanneksista, pähkinöistä, siemenistä. Siemen tai siement ovat hedelmäseinämän sisäpuolella.
Kuiva hedelmäseinämä on kapseli: unikonsiemenellä, hernekasveilla, kastanjalla.
Pähkinällä on yksi siemen : Hasselpähkinä.
Kuivaseinääiset hedelmät voivat haljeta.
Mehevä hedelmäseinämä on marjoilla kuten mustikalla, rypäleellä. Myös kivihedelmillä kuten luumulla ja kirsikalla. Samoin moniosaisessti koostuneella hedelmällä muuraimella.
Näistä valehedelmäksi sanotaan mansikkaa, nyponmarjaa ja omenaa.
Kasvitieteellinen sukulaisuus pähkinöitten, siementen ja hedelmien kesken
- Cashew- pähkinä (Cashewnöt) ANACARDIUM OCCIDENTALE, Anacardiaceae . Samaa perhettä kuin pstachemanteli. Tähän heimoon kuuluu myös Mango ( MAGNIFERA INDICA) ja ruusupippuri (Schinus molle)
- Taateli (Dadel) PHOENIX DACTYLIFERA, Arecaceae. Samaa perhettä kuin kookkospähkinä.
- Hasselpähkinä (Hasselnöt) CORYLUS AVELLANA, Corylaceae. Sukua koivulle ( björk) ( Betulaceae)
- Maapähkinä (Jordnöt) ARACHIS HYPOGAEAE, Fabaceae ( Leguminosae) Samaa perhettä kuin soijapavut (sojabönor), pavut (bönor), herneet (ärtor), linssit (linser) ym
- Kardemumma (siemen), (Kardemumma frö) ELETTARIA CARDAMOMUM, Zingiberaceae. Samaa sukua kuin inkivääri( ingefära, Zingiberis officinalis) ja kurkumiini( gurkmeja (Curcuma longa)
- Kastanja, syötävä laji, ( Kastanj, ätlig ) CASTANEA SATIVA, Fagaceae, Sukua hasselpähkinälle, koivulle ja jalavalle.
- Kookkospähkinä, (Kokosnöt) COCOS NUCIFERA, Arecaceae, Samaa perhettä kuin taateli (dadel)
- Australianpähkinä, Makademianöt (MACADEMIA TERNIFOLIA/INTEGRIFOLIA, Proteaceae. Australianpähkinä (Macadamia integrifolia eli Macadamia tetraphylla) on kotoisin Australian itärannikolta. Useita eri pähkinälajikkeita, myös toista saman suvun lajia, Macadamia tetraphylla, kutsutaan nimellä australianpähkinä, mutta ainoastaan Macadamia integrifolia on kaupallisesti merkittävä
- Manteli, (Mandel) PRUNUS DULCIS, Rosaceae, Samaa perhettä kuin kirsikka, luumu, persikka ja aprikoosi
- Muskottipähkinä, (Muskot nöt) MYRISTICA FRAGRANS Myristicaceae. Tämä ei ole sukua niin hasselpähkinälle kuin mantelillekaan tai maapähkinälle.
- Parapähkinä (Paranöt) BERTHOLLETIA EXCELSA , Lecythidaceae
- Pekaanipähkinä (Pekannöt) CARYA ILLINOENSIS, Juglandaceae. Samaa sukua kuin saksanpähkinä
- Pinjapähkinä (Pinjenöt) PINUS EDULIS, Pinaceae
- Pistache (Pistaschmandel) PISTACIA VERA, Anacardiaceae. Samaa sukua kuin Cashewpähkinä. Tähän sukuun kuuluu myös mango ja ruusupippuri.
- Psylliumsiemen (Psylliumfrö) PLANTAGO OVATA, Plantaginaceae.
- Kurpitsansiemen (Pumpafrö) CUCURBITA PEPO, Cucurbitaceae. Samaa perhettä kuin kurkku, meloni, squash ja zuccini.
- Seesaminsiemen (Sesamfrö) SESAMUM INDICUM, Pedaliaceae
- Karitepähkinä (Sheanöt ) VITELLARIA PARADOXA, Sapotaceae Voipuu tai karite (Vitellaria paradoxa) on sapotillakasvien (Sapotaceae) heimoon kuuluva puulaji, joka kasvaa Länsi- ja Keski-Afrikassa. Se on sukunsa ainoa laji. Voipuun siemeniä kutsutaan usein karitepähkinöiksi, vaikka ne eivät olekaan varsinaisia pähkinöitä. Siemenistä valmistetaan karitevoita, jota käytetään kosmetiikassa ja elintarvikkeena.[3]
- Auringonkukansiemen ( Solrosfrö) HELIANTHUS ANNUUS, Asteraceae ( Compositae) Kuuluu samaan perheeseen kuin pujo( gråbo) ( Artemisia vulgaris), dragon (Artemisia dranunculus) ja koiruoho(malört) (Artemisia absinthum)
- Unikonsiemen(Vallmofrö) PAPAVER SOMNIFERUM, Papaveraceae
- Saksanpähkinä (Valnöt) , JUGLANS REGIA, Juglandaceae. Samaa perhettä kuin pekaanipähkinä.
Missä elintarvikkeissa voi tavata näitä pähkinöitä ja siemeniä?
Aamiaishiutaleissa, leivässä, kakuissa, konfektyyreissä, suklaassa, karamelleissa, kasvisruoissa, itämaisissa ruoissa, jälkiruoissa, erilaisissa kastikkeissa ja täytteissä.Mantelia on mantelimassass ja amrsipaanissa.
Taikinat sisältävät usein aprikoosin siemeniä manteliseoksessa.
Nougat sisältää 10- 12% hasselpåhkinää.
Cashew, pistache ja mango ovat samaa perhettä. Niitä voi esiintyä salaateissa, välipalaruoissa, karamelleissa, jäätelössä. Tiedetään jopa Cashew-pähkinän aiheuttaneen kaksi anafylaktista shokkia.
Pistache on aiheuttanut suun allergiaoireyhtymää joillakin. Samaan perheeseen kuuluu ns. ruusupippuri.
Hasselpähkinää käytetään kokonaisina, rouheena, murskeena ja hienojakoisena kuten nougatissa samoissa elintarvikeryhmissä kuin manteliakin.
Hasslepähkinästä on raportoitu anafylaktista reaktiota. Koivunsiitepölyallergisilla hasselpähkinä aiheuttaa kutinaa suurra ja nielussa. Ruotsissa on aiinakin 6 vakavampaa allergiaa todettu. ( Mainina yli 10 v sitten vanhasta tekstistä)
Ilmoittamattomana aineksena elintarvikkeessa on todettu hasselpähkinää: Kyseessä ollut suklaa, kola, jäätelö, keksi ja kakut.
Maapähkinä kuuuu palkokasveihin, sukua soijalle, pavulle, herneille, linsseille , kikhernenille.
Samaan ryhmään kuuluu rohtosarviapila eli sarviapila, bockhornsklöver ja
E413 dragantti,
E415 gummi arabicum,
E 410 siemenjauho;
E412 guarjauho,
E417 tara-jauho.
Maapähkinän on raportoitu aiheuttaneen vakavia tai hyvin vakavia allergisia reaktioita. Maapähkinää syödään paahdettuna ja suolattuna ja sitä on usein suklaassa, konfektyyreissä, jäätelössä ja jälkiruoassa. Itämaisessa ruossa sitä on paljon.Maapähkinävoita ja maapähkinäpastaa tehdään hienoksi pulverisoidusta maapähkinästä ja käytetään itämaisessa ruoassa.
Ruotsissa jo toistakymmentä vuotta siten tiedettiin 14 tapausta, joissa maapähkinä oli aiheuttanut vakavia reaktioita siksi, että se oli ilmoitettu väärin mantelina tai hasselpähkinänä tai jätetty ilmoittamatta. Eräässäkin tapauksessa oli mantelilastujen sijasta ripoteltu pullan päälle maapähkinälastuja.
Useimmat allergiset reaktiot johtuvat kahvileivästä, pullasta, kanelipitkosta, wienerleivästä, toscakakusta, joissa manteli on korvattu halvemmalla maapähkinällä niin leivän päällä kuin täytteissä. Erään kerran oli jäättelötuuttiin ripoteltu hasselpähkinärouheen sijasta maapähkinärouhetta. Toisessa tapauksessa oli luonnonkaramellissa maapähkinää, mutta asiaa ei luetteloitu ainesosissa.
...
KATSO Uusinta tietoa pähkinöistä Livsmedelsverket
http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Notter-ar-bra-for-hjartat--men-lagom-ar-bast/
(LISÄYS: 27.7. 2014 Maapähkinästä
Kerron tässä vähän omiakin: meillä isä, joka oli opiskellut naturopatian tohtoriksi Amerikassa 1930 luvulla oli aivan ihanstunut pähkinöiden eduista ja meillä kotona olis siten aina välipalaksi pähkinävati jossain. Hänen mielestään pähkinä piti sekoittaa rusinalla koska siinä on silloin edullisempia happo-emäs tasapainoon liittyviä seikkoja. Useimmin meillä oli maapähkinöitä- siinä muodossa kun ruotsalaiset näyttävät antavan vain linnuille nykyään punakuorisina. Tai sitten meillä oli maapähkinöitä aivan omissa palkokoteloissaan että ne sai itse aukasta Luonnollisesti tällainen raaka pähkinä on allergeeni ja tietysti oli kaikenlaista allergiaa koko lapsuus, mtua niitä oli vaikea eritellä koska myös kotimaisen viljan allergia , jota podin, ei ollut edes ihmisten tietoisuudessa siihen aikaan. Allergiaa hoidettiin esim naftalanpastalla jota siveltiin taipeisiin tai sinkkivoiteella. Jos allergiat olivat vetistäviä niihin koetettiin tietysti jotain mikä voisi vähentää kutinaa ja raapimista.
Mutta tulihan saatua niitä pähkinöitten etuja, rasvahappoja ja proteiineja. Täällä Ruotsissa kerran allergiakurssilla Sahlgresnkassa ( jossa välipalana nakersin noita punakuorisia maapähkinöitä) korkeassa äänilajissa luennoitiin, miten maapähkinä on Amerikassa tavallisin anafylaktisten reaktioiden aiheuttaja---
Sittemmin vaihdoin noihin tavallisiin ruotsalaisiin kuorittuihin , kuumennettuihin ja suolattuihin maapähkinöihin ja käytin niitä vähemmän kerralla.
Dietetiikan kurssilla kun oli kaikenlaisista erilaisista dieeteistä taulukoita, löysin myös fytaanihappotaulukon, sillä eräässä silmätaudissa joudutaan vähentämään ravinnon fytaatteja. Fytaanihappoa on eniten pähkinöitten kuorissa, kalarasvassa , tessä ym. Fytaanihappo on haarallinen rasvahappo, jota tulee välttää Refsumin taudissa, koska sen vaatima alfaoksidaatio ei siinä taudissa toimi. Kirjoitan tästä erikseen.
Fytaanihappo on rasvahappoja ja se on aivan eri asia kuin IP6, joka historiallisista syistä sai nimeen fytiini tai fytiinihappo, koska luultiin sitäkin aluksi kuiduksi, ennenkuin keksittiin että se on orgaaninen fosfaattilähde keholle.
... Siis nykyisin en syö maapähkinöitä punaisten kuorien kanssa, vaan ruotsalaisittain, kuorittuja ja käsiteltyjä. )
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar