söndag 27 november 2011

Limetti, Citrus aurantifolia

( LIMETTI: Oletko joskus syönyt tätä C-vitamiinipitoista hedelmää? Tunnustan että en ole ainakaan minä tätä lajia syönyt, joten koetan lähitulevaisuudessa muistaa ostaa tällaisen C-vitamiinirikkaan hedelmän. Joka hedelmälajissa on ihmiskunnalle JOTAKIN terveellistä mitä muissa hedelmälajeissa ei ole. Aurinko on Lapissakin jo lakannut nosuemasta yli taivaanrannan reunan, joten alkaa olla C-vitamiinin ja muun varastoauringon aika.


Limetti on pieni sitrushedelmä Citrus aurantifolia, jonka kuori ja hedelmäliha ovat väriltään vihreitä, muoto on ovaali tai pyöreä ja läpimitta noin 3-5 cm. Limetti voi olla makeaa tai hapanta laatua. Happamilla limeteillä on sokeri- ja sitruunahappopitoisuus suurempi kuin sitruunoilla. Maku on tyypiltään kirpeän hapan. Makeat limetit ovat aromiltaan makeita eikä niissä ole sitruunahappoa( citric acid).

Hapanta limettiä on kahta lajia (the Tahitian; the Key, pienempi ja happamampi laatu).

http://fi.wikipedia.org/wiki/Limetti

Sitaatti:

Limetti (Citrus aurantiifolia) on ruutakasveihin (Rutaceae) kuuluva sitruspuu (Citrus). Sen hedelmää kutsutaan samalla nimellä, tosin joskus hedelmästä käytetään virheellisesti sen vieraskielistä nimeä lime. Limetin hedelmä on vihreä, sitruunaa pienempi ja se on kotoisin Kaakkois-Aasiasta. Se on mehukas ja hapan. Sen hedelmäliha on vaalean keltaisenvihreää. Limettipuu on pensasmainen ja kasvaa noin viiden metrin korkuiseksi. Siitä on olemassa myös pienoislajikkeita, joita on mahdollista kasvattaa sisällä tai kasvihuoneessa. Puun soikeat lehdet muistuttavat appelsiinin lehtiä. Kukat ovat halkaisijaltaan noin 2,5 cm ja väriltään kellertävän valkoisia, ulkoreunoissa on hiukan vaaleaa violettia.[1]

Käyttö

Limetin hedelmien mehua käytetään usein juomissa kuten alkoholipitoisissa drinkeissä (esimerkiksi margarita, mojito, caipirinha ja cuba libre) sekä virvoitusjuomien ja mehujen ainesosana. Ruuanlaitossa limetistä käytetään useimmiten sen mehua tai raastettua kuorta. Limettiä voidaan käyttää myös ruokien tai juomien koristeluun viipaleina tai lohkoina.

Limettimehu sisältää runsaasti C-vitamiinia, minkä vuoksi sitä on käytetty keripukin torjunnassa. Royal Navy otti käyttöön päivittäisen limettimehuannoksen keripukin torjuntaan laivoillaan 1700-luvulla; tästä brittimerimiehet saivat lempinimen limey, joka yleistyi tarkoittamaan brittejä yleisesti.

Limettiöljy

Limettiöljy (lat. aetheroleum limettae) on limetin ja muidenkin sitrushedelmien, kuten sitruunan, kuorista puristettu tai tislattu eteerinen öljy. Se sisältää sitraalia, linalolia ja linalyyliasetaattia. Limettiöljyä käytetään juomien ja hajuvesien valmistuksessa[2][3] sekä siivoustuotteissa ja aromaterapiassa.

http://en.wikipedia.org/wiki/Lime_%28fruit%29

Happamesta limetistä on negatiivisiakin mainitoja alla:

http://en.wikipedia.org/wiki/Bitter_orange

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar