söndag 27 november 2011

Limetti, Citrus aurantifolia

( LIMETTI: Oletko joskus syönyt tätä C-vitamiinipitoista hedelmää? Tunnustan että en ole ainakaan minä tätä lajia syönyt, joten koetan lähitulevaisuudessa muistaa ostaa tällaisen C-vitamiinirikkaan hedelmän. Joka hedelmälajissa on ihmiskunnalle JOTAKIN terveellistä mitä muissa hedelmälajeissa ei ole. Aurinko on Lapissakin jo lakannut nosuemasta yli taivaanrannan reunan, joten alkaa olla C-vitamiinin ja muun varastoauringon aika.


Limetti on pieni sitrushedelmä Citrus aurantifolia, jonka kuori ja hedelmäliha ovat väriltään vihreitä, muoto on ovaali tai pyöreä ja läpimitta noin 3-5 cm. Limetti voi olla makeaa tai hapanta laatua. Happamilla limeteillä on sokeri- ja sitruunahappopitoisuus suurempi kuin sitruunoilla. Maku on tyypiltään kirpeän hapan. Makeat limetit ovat aromiltaan makeita eikä niissä ole sitruunahappoa( citric acid).

Hapanta limettiä on kahta lajia (the Tahitian; the Key, pienempi ja happamampi laatu).

http://fi.wikipedia.org/wiki/Limetti

Sitaatti:

Limetti (Citrus aurantiifolia) on ruutakasveihin (Rutaceae) kuuluva sitruspuu (Citrus). Sen hedelmää kutsutaan samalla nimellä, tosin joskus hedelmästä käytetään virheellisesti sen vieraskielistä nimeä lime. Limetin hedelmä on vihreä, sitruunaa pienempi ja se on kotoisin Kaakkois-Aasiasta. Se on mehukas ja hapan. Sen hedelmäliha on vaalean keltaisenvihreää. Limettipuu on pensasmainen ja kasvaa noin viiden metrin korkuiseksi. Siitä on olemassa myös pienoislajikkeita, joita on mahdollista kasvattaa sisällä tai kasvihuoneessa. Puun soikeat lehdet muistuttavat appelsiinin lehtiä. Kukat ovat halkaisijaltaan noin 2,5 cm ja väriltään kellertävän valkoisia, ulkoreunoissa on hiukan vaaleaa violettia.[1]

Käyttö

Limetin hedelmien mehua käytetään usein juomissa kuten alkoholipitoisissa drinkeissä (esimerkiksi margarita, mojito, caipirinha ja cuba libre) sekä virvoitusjuomien ja mehujen ainesosana. Ruuanlaitossa limetistä käytetään useimmiten sen mehua tai raastettua kuorta. Limettiä voidaan käyttää myös ruokien tai juomien koristeluun viipaleina tai lohkoina.

Limettimehu sisältää runsaasti C-vitamiinia, minkä vuoksi sitä on käytetty keripukin torjunnassa. Royal Navy otti käyttöön päivittäisen limettimehuannoksen keripukin torjuntaan laivoillaan 1700-luvulla; tästä brittimerimiehet saivat lempinimen limey, joka yleistyi tarkoittamaan brittejä yleisesti.

Limettiöljy

Limettiöljy (lat. aetheroleum limettae) on limetin ja muidenkin sitrushedelmien, kuten sitruunan, kuorista puristettu tai tislattu eteerinen öljy. Se sisältää sitraalia, linalolia ja linalyyliasetaattia. Limettiöljyä käytetään juomien ja hajuvesien valmistuksessa[2][3] sekä siivoustuotteissa ja aromaterapiassa.

http://en.wikipedia.org/wiki/Lime_%28fruit%29

Happamesta limetistä on negatiivisiakin mainitoja alla:

http://en.wikipedia.org/wiki/Bitter_orange

tisdag 8 november 2011

Malva sylvestris

Hyödyllinen yrtti, jota tutkitaan: Tiedetään että siinä on paljon antioksidatiivista potentiaalia, koska siinä on runsaasti fenolisia yhdisteitä, varsinkin lehdissä. Niillä on tiettyä munuaista suojaavaa tehoa ja haavaa parantavaa tehoa.

Malva sylvestris is proved to have a high antioxidative potential thanks to its richness in phenolic compounds.

  • Muitakin yhdisteitä löytyy
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=Malva%20sylvestris%20
"powerful antioxidants (phenols, flavonoids, carotenoids, and tocopherols), unsaturated fatty acids (e.g. alpha-linolenic acid), and minerals measured in ash content"
  • Tänä vuonna 2011 on selvitetty jälleen uusia yhdisteitä:
Acta Pol Pharm. 2011 May-Jun;68(3):393-401. New steroidal lactones and homomonoterpenic glucoside from fruits of Malva sylvestris L.
Mustafa A, Ali M.

Nämä tiedemiehet kertovat seuraavaa malvan (Malva sylvestris, Malvaceae) hedelmistä: He eristivät niistä kuusi uutta steroidaalista laktonia sekä homomonoterpeniglukosidin ja beta-sitosteroli-3-beta-D-glukopyranosidin.

Phytochemical investigation of the ethanolic extract of defatted fruits of Malva sylvestris Linn. (Malvaceae) led to the isolation of six new steroidal lactones and a homomonoterpenic glucoside along with beta-sitosterol-3-beta-D-glucopyranoside.

Uusien fyto-osatekijöitten rakenteita on selvitetty:

The structures of new phytoconstituents have been elucidated as

  • cholest-5-en-3a-ol-18(21)-olide (sylvestrosterol A),
  • cholest-9(11)-en-3alpha-ol-18(21)-olide (sylvestrosterol B)
  • cholest-4,6,22-trien-3alpha-ol-18(21)-olide (sylvestrosterol C),
  • 2-methyl-6-methylene-n-decan-2-olyl- 3beta-D-glucopyranoside (malvanoyl glucoside),
  • cholest-7-en-18(21)-olide-3alpha-olyl-3beta-D-glucopyranoside (sylvestrogenin A),
  • cholest-9(11)-en-18(21)-olide-3alpha-olyl-3beta-D-glucopyranoside (sylvestrogenin B)
  • and cholest-5-en-8(21)-olide-3alpha-olyl-3beta-D-glucopyranoside (sylvestrogenin C).
The structures of all these phytoconstituents have been established on the basis of spectral data analysis and chemical reactions.

Kalanmaksaöljy- miten se alentaa plasman triglyseridejä

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22041134
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20699090
Möllerin kalanmaksaöljyä saa apteekista
http://www.yliopistonverkkoapteekki.fi/MOeLLER-KALANMAKSAOeLJY-250-ML

måndag 7 november 2011

Suomarjan, karpalon anti


Suokarpalot ovat syötäviä oikein happamia punaisia marjoja- jos nyt joku on suolla vaellellut . Niissä on paljon C-vitamiinia 15- 30 mg/ 100 g, mineraaleja, pektiiniä, orgaanisia happoja- todellakin!- - ennen kaikkea sitruunahappoa, benzoehappoa ja klorogeenihappoa. jonkin verran on myös sokeria. Karpaloita löytää nykymaailman aikaan ns. reservaateista ja luonnonsuojelualueista, missä vielä on suo-olosuhteita. Peurat ja hirvet ym luonnoneläimet syövät niitä. Baltian maissa näitä kasvaa runsaasti, mutta jos niitä tuottaa sieltä, täytyy ottaa huomioon, että ne homehtuvat helposti, joten on paras ostaa ne paikanpäällä ja valmistaa heti säilyvään muotoon. Niiten paras poimintaaika on syys-lokakuu.
GNC mainostaa kapselina käytettävää karpalotuotetta C-vitamiinipitoisena luonnonaineen, millä on edullisia vaikutuksia toistuvissa virtsatietulehduksissa, varsinkin niitten estoaineena.

söndag 6 november 2011

Sinappi, mitä siitä sa?

http://en.wikipedia.org/wiki/Mustard_plant

http://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/215/2

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrientprofile&dbid=35

Health Benefits _Terveydelliset hyödyt

The unique healing properties of mustard seeds can partly be attributed to their home among the Brassica foods found in the cruciferous plant family.

Ainutlaatuiset tervehdyttävät ominaisuudet, mitä sinapinsiemenellä havaitaan olevan, voidaan osittain lukea johtuvaksi sinappikasvin kuulumisesta Brassica-heimoon, kaalikasveihin.

  • Phytonutrient Compounds Protective Against Gastrointestinal Cancer_ Sinapin fytonutrienttiosatekijät suojaavat mahasuolisyövältä- kertoo tämä lähde.

Like other Brassicas, mustard seeds contain plentiful amounts of phytonutrients called glucosinolates.

Kuten kaalikasvit yleensäkin niin sinapinsiemenetkin sisäkltävät runsaat määrät fytonutrientteja GLUKOSINOLAATTEJA.

The seeds also contain myrosinase enzymes that can break apart the glucosinolates into other phytonutrients called isothiocyanates.

Siemenissä on myös MUROSINAASI-entsyymia, joka pystyy pilkkomaan glukosinolaateista toisia fytonutrientteja ISOTIOSYANAATTEJA.

The isothiocyanates in mustard seed (and other Brassicas) have been repeatedly studied for their anti-cancer effects.

On tutkittu useaankin otteeseen sinapinsiementen ja muitten kaalilajien isotiosyanaattien syövänvastaista vaikutusta

In animal studies—and particularly in studies involving the gastrointestinal tract and colorectal cancer—intake of isothiocyanates has been shown to inhibit growth of existing cancer cells and to be protective against the formation of such cells.

Eläinkokeissa ja erityisesti mahasuolikanava- ja kolorektaalisyöpätutkimuksissa on isotiosyanaattien syömisestä havaittu jo olemassaolevissa syöpäsoluissa kasvun estymistä ja todettu suojaavaa vaiktusta sellaisten solujen kehkeytymistä vastaan.

  • Anti-Inflammatory Effects from Selenium and Magnesium_ Tulehduksenvastaisia vaikutuksia seleenistä ja magensiumista.

Mustard seeds emerged from our food ranking system as a very good source of selenium a nutrient which has been shown to help reduce the severity of asthma, decrease some of the symptoms of rheumatoid arthritis, and help prevent cancer.

Sinapinsiement näyttävät olevan hyvä seleenilähde , mikä taas lievittää astman vaikeusastetta, reuman eräitä oireita ja auttaa estämään syöpää.

They also qualified as a good source of magnesium.

Sinapinsiemetn ovat myös hyvä magnesiumlähde.

Like selenium, magnesium has been shown to help reduce the severity of asthma, to lower high blood pressure, to restore normal sleep patterns in women having difficulty with the symptoms of menopause, to reduce the frequency of migraine attacks, and to prevent heart attack in patients suffering from atherosclerosis or diabetic heart disease.

Magnesium kuten seleenikin näyttää vähentävän astman vaikeutta, alentavan korkeaa verenpainetta, palauttavan unirytmiä menopaussin oireistossa naisilla, alentavan migreenikohtauksien tiheyttä ja ehkäisevän ateroskleroosia tai diabetista sydänsairautta potevien infarktia.

Mustard seeds also qualified as a very good source of omega-3 fatty acids as well as a good source of iron, calcium, zinc, manganese, magnesium, protein, niacin and dietary fiber.

Sinapinsiemen on myös oikein hyvä omega 3- rasvahappolähde, samoin raudan, kalsiumin, sinkin, mangaanin, magnesiumin, proteiinin, niasiinin ja ravintokuidun lähde.

Suomennosta yllämainitun lähteen tekstistä.

Vaikuttaa siltä, että sinappia kannattaa asettaa ruokansa mausteeksi aivan päivittäin. Sinappipurkki ansaitsee asemansa katetulla ruokapöydällä vakiovarusteena.

lördag 5 november 2011

Mistä löytää gluteenitonta nyponsoppaa?

Varmaan sitä pitää tehdä omista keräämistä kielukoista tai sitten voi ostaa Risentan nyponpulveria.
http://www.risenta.se/sv/Vara_produkter/Nyponskalsmjol/

Mitä aprikoosista saa?

APRIKOOSI, Apricot
 http://www.greentaste.fi/fi/valikoima/tuotteet/kuivatut-hedelmat-ja-marjat/aprikoosi/
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=409
Aprikoosi sisältää tavattomasti karotenoideja, enemmän kuin muut hedelmät. Karotenoidien kirjokin on siinä laajin. Lisäksi aprikoosi on hyvä kaliumlähde. (Siemenet taas ovat vahvasti amygdaliinipitoisia ja niissä on syaaniyhdistettä, koska aprikoosi kuuluu luumukasveihin, siis siemenissä on myrkyllistä ainesta)

  • Tutkimus 37 eri aprikoosilajista selvitti karotenoidien pitoisuutta:
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf0480703
Thirty-seven apricot varieties, including four new releases (Rojo Pasión, Murciana, Selene, and Dorada) obtained from different crosses between apricot varieties and three traditional Spanish cultivars (Currot, Mauricio, and Búlida), were separated according to flesh color into four groups.
Totaalikarotenoidipitoisuus vaihteli näissä lajiessa 1512- 16 500 ug määrissä 100 grammassa syötävää aprikoosiosaa. Pääpigmenttinä esiintyi beta-karoteeni, sitten beta-kryptoxantiini ja gamma-karoteeni.
Among the 37 apricot varieties, the total carotenoid content ranged from 1512 to 16500 μg 100 g-1 of edible portion, with β-carotene as the main pigment followed by β-cryptoxanthin and γ-carotene.
Provitamiini A yhdisteiden laaja vaihtelemisalue eri aprikoosilajeissa antoi pontta tälle tutkimukselle, jotta osattaisiin viljellä sellaisia lajeja, joissa karoninoidien pitoisuus lisääntyy ja samoin terveydelliset vaikutukset.
The wide range of variability in the provitamin A content in the apricot varieties encouraged these studies in order to select the breeding types with enhanced carotenoid levels as the varieties with a higher potential health benefit.
Karotenoidien pitoisuus korreloi värimittauksiin.
The carotenoid content was correlated with the color measurements, and the hue angle in both flesh and peel was the parameter with the best correlation (R = 0.92 and 0.84, respectively).
Karotenoidipitoisuuksien arvioinnissa voitaisiin käyttää kannettavaa kolorimetriä kenttäkäytössä viljelymaissa.
An estimation of the carotenoid content in apricots could be achieved by using a portable colorimeter, as a simple and easy method for field usage applications.
Keywords: β-Carotene; color; colorimeter; correlation; HPLC; provitamin A
Aprikoosin keltaisessa kuoressa on silmälle tärkeitä ravinteita, luteiinia ja zeaxantiinia.
Lutein and zeaxanthin as well are abundantly found in the skins of apricots.

LUTEIINI: Silmän keltaisen täplän suoja-aine. Mistä muusta saa luteiinia kuin aprikoosisa:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Lutein

Pii- mikronutrientti, lähteet , vaikutus

http://orthomolecular.org/nutrients/micronutrients.shtml

Ylläolevassa osoitteessa mainitut KASVIPERÄISET PIILÄHTEET:
mm.
alfalfa,
paprika,
ruskea riisi
,
punalevä,
Echinacea juuri (rohtopäivänhattu, Kts. http://www.hyotykasviyhdistys.fi/?p=siemenlu_kasvilaji&id=143
vihreät yrtit,
vihreät vihannekset ,
maksa,
soijapapu,
täysjyvä
.
goldenseal root ( eräs maailmasta miltei sukupuuttoon asti poimittu rohto) ( http://en.wikipedia.org/wiki/Goldenseal),
Echinacea, korte-laji ( http://fi.wikipedia.org/wiki/Kortteet)

Piin vaikutusta sanotaan antiarterioskleroottiseksi. Piitä tarvitaan luun rakenteeseen, kasvuun, sidekudoksen kollageenin tuotantoon.

Anti-arteriosclerotic. Silicon is needed for bone structure, growth, and connective tissue production of collagen.
Pii on tärkeä terveille kynsille, iholle, hiuksille ja luun muodostukselle.
Silicon is important for healthy nails, skin, hair, and bone formation.


Piitä tarvitaan terveitten valtimoitten ylläpitoon ja estämään kardiovaskulaarisia tauteja.
It is need to maintain healthy arteries and prevents cardiovascular disease.

Pii vastavaikuttaa alumiinin toksisuuteen ja edistää kalsiumin kehoonottoa.
It counteracts the effects of aluminum toxicity and improves calcium intake.


Tarkistus 27. 4. 2013 

Pii- onko se essentielli ja miten paljon sitä silloin tarvittaisiin päivittäin? Piin TARVE 5-10 mg?

Englantilainen artikkeli käsittelee tarkasti tätä ongelmaa. Siinä arvellaan piin tarpeen olevan 5- 20 mg päivässä.
http://www.dcnutrition.com/Minerals/detail.cfm?RecordNumber=45
Toistaiseksi on koetettu ratkaista kasvavaa osteoporoosiongelmaa ilman piin osuutta. Samoin kaikenlaisia artriitteja ja vaskulaarisia ongelmiakin. Piin osuus kannattaisi ottaa huomioon.

Nykyajann huippuhygienisessä yhteiskunnassa pii  on voinut  tullut essentielliksi aineeksi, koska sen tiedoton  saaminen  on eliminoitu. 
27.4. 2013 

Entisiä ja nykyisiä piimaatuotteitta.

Nykyinen piimaa valmiste on mm seuraava:
Tämä löytyy netistä:

https://www.hyvinvoinnin.fi/tuote/1477/Piimax-C-Kalkki-D

Ainesosat vuorikausiannoksessa / 4 tabl:

Dolomiittia, jossa
Kalsiumia, 400 mg (50%*)
Magnesiumia, 240 mg (80%*)
Piimaata, 420 mg
Acerolakirsikkauutetta, jossa
C-vitamiinia 60 mg (100%*)
Kolekalsiferolia, jossa
D3-vitamiinia 5 µg (100%*)
Paakkuuntumisenestoainetta E 460
Pintakäsittelyainetta E 470b

*= vuorokautisen saannin vertailuarvosta.

Uotin kylpylästä K J Uotin papereista löytyi seuraavanlainen C-piimaakalkkimainos . En tosin tiedä , käyttikö KJ Uoti näitä itse vai suositteliko hän jollekulle näitä.

C- Piimaakalkki-puriste oli siihen aikaan  uusi tuote  ja sitä tuotti Valkealan Puhdas Luontaistuote ky, 12700 Loppi. Ravitsemusneuvoja MMK Anu Linnakorpi oli tehnyt esitteen. En tosin saa esiin internetistä tätä firmaa tai sen historiaa nyt ensiyrittämällä.

Esitteessä selvitetään C--piimaakalkkipuristeen sisältämien ravintoaineiden merkitystä , kuten kalsiumin, piin, magnesiumin ja C-vitamiinin merkitystä. Mainitaan lisäksi valmisteessa olevan kromia, vanadiinia ja rautaa.
Piin osuus tässä selvityksessä on seuraava:

"PII on elimistölle välttämätön hivenaine. Se on kudosten rakenneosa, mutta se vaikuttaa myös aineenvaihduntaan. Piin saanti ruokavaliosta on länsimaissa vähentynyt voimakkaasti, koska ravinnon piipitoiset osat poistetaan teollisen ravinnonkäsittelyn eri vaiheissa. Pii on välttämätön luuston, nivelten ja rustojen, sidekudosten ja limakalvojen mukopolysakkaridien muodostuksessa. Pii ylläpitää myös verisuonten kimmoisuutta. Valtimoseinämien piipitoisuuden onkin todettu vähenevän iän myötä. Koska pii on välttämätön luun muodostus -ja uudistustapahtumassa, saattaa riittämätön piin saanti johtaa nivelrikkojen syntyyn. Pii on välttämätön kynsien, hiusten ja ihon rakennusaine. Sitä tarvitaan myös kuuloelimien mukopolysakkarideissa. Pii on vuorovaikutuksessa nikkelin ja vanadiinin kanssa. Pii säätelee kalsiumin imeytymistä ja sijoittumista luustoon. "

torsdag 3 november 2011

Klorofylli

Nykyaikana ei varmaan tunneta vanhan ajan klorofyllipurukumia. Se oli tumman vihreä pieni miltei kuutiomainen ja hopeapaperiin kääritty oikein hyvä purukumi, jota sai ostaa apteekista puoli vuosisataa sitten. ( Chlorophyll Chewing gum). Klorofyllillä on K1 vitamiinivaikutusta.

KLOROFYLLISTÄ hieman PubMed uutistakin: Klorofyllillä on verenpaineeseen edullista vaikutusta, koska se vaikuttaa estävästi angiotensiiniä konvertoivaan entsyymiin ja reniiniin.

Plant Foods Hum Nutr. 2011 Oct 1. [Epub ahead of print] Kinetics of the Inhibition of Renin and Angiotensin I Converting Enzyme by Polar and Non-polar Polyphenolic Extracts of Vernonia Amygdalina and Gongronema Latifolium Leaves.

Source

Department of Food Science and Technology, Federal University of Technology, PMB 704, Akure, Nigeria.

Abstract

The aim of this study was to determine the in vitro modulation of the renin-angiotensin system by polyphenolic extracts and fractions of two green leafy vegetables, Vernonia amygdalina (VA) and Gongronema latifolium (GL), that are used for food and medicinal purposes. An 80% acetone extract of each leaf was fractionated on silicic acid-packed column to give two main fractions: acetone eluate (flow-through) and ethanol eluate (column-bound), that consist mostly of chlorophyllic and non-chlorophyllic fractions, respectively. Column fractionation resulted in polyphenolic fractions that displayed higher potency against angiotensin converting enzyme (ACE) and renin than the crude acetone extracts; generally, the chlorophyllic fraction was more active than the non-chlorophyllic fraction. ACE-inhibitory activity was significantly higher (p < 0.05) for the chlorophyllic fraction of VA than GL, with IC(50) values of 0.207 and 0.413 mg/ml, respectively. Similarly, the chlorophyllic fraction of VA had significantly higher (p < 0.05) renin inhibition than GL, with IC(50) values of 0.172 and 0.513 mg/ml, respectively. Kinetics studies showed that the chlorophyllic fractions of VA and GL exhibited mostly mixed-type ACE and renin inhibitions. We concluded that the hydrophobic nature of the chlorophyllic fraction may have contributed to the increased interaction with enzyme protein and inhibition of activities of ACE and renin.

PMID:
21964876
[PubMed - as supplied by publisher]

Pii- onko se tärkeä ravinnossa?

Pii on tärkeä kasvin kasvulle. Piitä on maaperässä 1- 45% siis vaihtelevasti. Sitä esiintyy eri muodoissa, mutta kasvit absorboivat helposti silicic acid , silisiinihappoa Si(OH)4 maaperästä. Sitä on maaperässä 0.1- 0.6 mM. Pii ( Si) luo kasveille fysikomekaanista suojavarustusta. Se kertyy soluseinämiin ja lisäksi osallistuu moniin fysiologisiin ja aineenvaihdunnallisiin prosesseihin. Jos kasvilla on piin puutetta se kasvaa ja lisääntyy huonosti. Varsinkin heinäheimo Graminae akkumuloi runsaasti piitä. Dikotyledon ryhmän kasvit absorboivat passiivisti piitä ja palkokasvit taas pystyvät poissulkemaan piin juuristaan. Riisi on tunnettu piin akkumuloija ja siinä piin otto ja kuljetus tapahtuvat aktiiveilla prosesseilla.


Although Si is not generally listed in the list of essential elements, it is considered as
one of the important beneficial nutrient for plant growth (Liang et al., 2006). The amount of Si in soil may vary considerably from 1 % to 45 % (Sommer et al., 2006). However, Si is present in soil in different forms, but plants can easily absorb silicic acid Si(OH)4 from soil. Silicic acid is generally found in the range of 0.1-0.6 mM in soils (Epstein, 1994).Although Si is beneficial for plant growth it plays a vital role as a physicomechanical barrier in most plants. Despite its deposition on cell walls (Marshner, 1995), its active involvement in a multitude of physiological and metabolic processes is also evident (Epstein, 1995, 1999; Moussa, 2006).
Plants deprived of Si often show poor development and reproduction, but it depends
on the type of plant species. In general, plants belonging to family Gramineae accumulate much more silicon than that by other species belonging to other families. It has also been reported that most dicot plants absorb Si passively but legumes can efficiently exclude Si from their roots (Ma et al., 2001). However, in rice, a known Si accumulator, uptake and transport of Si takes place through active process (Ma et al., 2006).

( Kerron tässä oman kokemuksen piin merkityksestä. Vaiheessa kun olin malnuritiotilassa keliakiaoireitten puhjettua rajuina ja jopa hiukset ja kynnet kärsi, kynsi saattoi irrotakin itsestään - siinä vaiheessa aloin käyttää mineraalien ohessa piivalmistetta, ja se vaikutti kuin rehu: kynnetkin kasvoivat kuin rehua saaneina. Jokin olennainen essentielli rooli tarvitsee piillä olla, mutta ilmeisesti ihmiset syövät niin paljon piitä huomaamattaan, että sen essentiellisyys ei ole selvinnyt).

Tarkistus 27.4. 2013 

Piihappoa ruusunmarjassakin

Löysin internetistä maininnan, että ruusunmarjassa on runsaasti piihappoa.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Piihappo

Piihappo

Meren pintavesien keskimääräinen piihappopitoisuus. 2001 World Ocean Atlas.

Piihappo on yhteisnimitys muutamalle piin, vedyn ja hapen yhdisteille, joiden kemialliset kaavat ovat muotoa [SiOx(OH)4-2x]n[1][2]. Tärkeimmät piihapot ovat:

  • ortopiihappo (H4SiO4)
  • metapiihappo (H2SiO3)
  • dipiihappo (H2Si2O5) ja
  • pyropiihappo (H6Si2O7).

Nämä kaikki ovat varsin heikkoja happoja, ja ne liukenevat erittäin niukasti veteen. Esimerkiksi ortopiihapon happovakio pKa1 on +25° C:n lämpötilassa 9,84 ja pKa2 13,2. Kiinteässä olomuodossa ne voivat kondensoitua monimutkaisemmiksi polymeerisiksi piihapoiksi. Luovuttaessaan protoneja ne muuttuvat vastaaviksi silikaatti-ioneiksi.

Piihappoja voidaan valmistaa vahvempien happojen avulla vesiliuokoisista silikaateista, esimerkiksi natriumsilikaattiliuoksesta eli vesilasista. Tällöin piihapot saostuvat muodostaen silikageelia, joka yleensä sisältää myös piidioksidia, piihappojen anhydridia.

Merivedessä esiintyy liuenneena pieniä määriä ortopiihappoa (H4SiO4), ja sillä on myös biokemiallista merkitystä etenkin piileville, joiden solunseinät sisältävät piiyhdisteitä.

[muokkaa] Ravitsemuksellinen ja lääkinnällinen merkitys

Ortopiihappoa esiintyy useissa ihmisen kudoksissa kuten luissa, aortassa ja maksassa. Sen otaksutaan olevan ihmiselle välttämätön hivenaine, joskaan saantisuosituksia ei ole voitu määrittää. Sitä esiintyy ravinnossa koliinilla stabiloituneena. Sen puutoksen on kuitenkin todettu aiheuttavan vaurioita luustossa ja kollageenin vähentymistä[3] sekä eräiden tutkimusten mukaan myös hiusten ja kynsien haurastumista[4], abate brittle nail syndrome[5],

Viime vuosina on tutkittu, onko ravinnossa esiintyvä alumiini Alzheimerin taudin riskitekijä. Mikäli näin on, juomiin lisättyä piihappoa voidaan mahdollisesti käyttää taudin ehkäisemiseen[6][7][8], koska se toisaalta vähentää alumiinin imeytymistä ruoansulatuksessa, toisaalta edistää sen poistumista elimistöstä munuaisten kautta.

Ruusunmarjateen esivalmisteluja

http://leabright.wordpress.com/2011/11/03/to-make-rose-hip-tea/

Nyponsoppa

http://matkalkyl.se/se-nyponsoppapulverberik.php
Mm. vahva kalium, magnesium ja C-vitamiinipitoisuus tekevät nyponsopasta tosi arvokkaan ja piristävän ravinnon. Sopisi oikein hyvin esim sairaalan kroonikkopotilaitten päivittäiseksi sopaksi ja niinhän sitä muuten käytetäänkin.

Ruusunmarjan nimestä ja tärkeydestä

  • ruusunmarjatee = rose hip tea (Finnish)
nyponte = Brand name of tea (Swedish)
hyben te = Brand name of tea (Danish)
nype te = Brand name of medicinal tea (Norwegian)

  • Ruusunmarja saksaksi:

Als Hagebutten (auch Hägen, Hiefe, Hiffen, Hiften, Rosenäpfel, Hetschhiven, Hetscherl, Hiven, Hetschepetsche) bezeichnet man die ungiftigen Früchte verschiedener Rosenarten, besonders der Hundsrose. Der Namensteil Hag- weist auf das Vorkommen der Pflanze (Rosa canina) an Hecken hin, während der zweite Teil des Namens Butte dem alten Lautstand des süddeutschen "Butz", "Butzen" ('Verdickung') entspricht. Als Hagebutten werden landläufig auch die Wildrosen selbst bezeichnet, an denen Hagebutten wachsen (v.a. die Hundsrose, Rosa canina).

  • Ruusunmarjasta ruotsiksi
http://sv.wikipedia.org/wiki/Nypon
  • Ruotsalainen teksti kertoo ruusunmarjan C-vitamiiniväkevyydestä! Kuivatuissa ruusunmarjakielukoissa voi olla jopa 1700- 2000 mg C-vitamiinia 100 grammassa. Kupillinen sellaista vastaisi 35- 40 appelsiinia.

Nypon kallas skenfrukten hos Rosa-arterna ("nyponbuskar"). Skenfrukten är vanligen röd eller orange, men vissa rosarter, till exempel pimpinellros (R. spinosissima), har mörklila till svarta nypon. De egentliga frukterna är små borsthåriga, stenhårda nötter som sitter inuti nyponen.

Några rosarter har nypon med ett mycket högt C-vitamininnehåll. Det kan finnas 1 7002 000 m�rutom pimpinellros (R. spinosissima), som nämnts tidigare, vresrosen (R. rugosa), plommonrosen (R. pomifera), mandarinrosen (R. moyesii), samt igelkottsrosen (R. roxburghii).

Nyponen sitter kvar även på vintern. De svartnar då, men går fortfarande att använda. Alla sorters nypon går att äta. Kolhydrathalten är ca 8%.

  • Nypon betraktas som en av de 14 viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation.


onsdag 2 november 2011

Ruusunmarja Rosa rugosa juuriuute

Muistiin:
Int Immunopharmacol. 2011 Apr;11(4):504-10. Epub 2011 Jan 13.Tormentic acid, a triterpenoid saponin, isolated from Rosa rugosa, inhibited LPS-induced iNOS, COX-2, and TNF-α expression through inactivation of the nuclear factor-κb pathway in RAW 264.7 macrophages.

Source

Department of Pharmaceutical Biochemistry, College of Pharmacy, Kyung Hee University, Seoul 130-701, Republic of Korea.

Abstract

We previously reported that extract of Rosa rugosa root and its active triterpenoids constituents exhibit anti-nociceptive and anti-inflammatory effects in animal models. However, little is known about the effects and the molecular mechanism of the 19α-hydroxyursane-type triterpenoids. Among the tested 19α-hydroxyursane-type triterpenoids (kaji-ichigoside F(1), rosamultin, euscaphic acid, tormentic acid (TA)), TA was found to most potently inhibit the production of nitric oxide (NO) in RAW 264.7 cells. We investigated the anti-inflammatory effects and its underlying molecular mechanisms of TA in lipopolysaccaride (LPS)-stimulated RAW 264.7 cells. TA dose-dependently reduced the productions of NO, prostaglandin E(2) (PGE(2)), and tumor necrosis factor-α (TNF-α) induced by LPS. In addition, TA significantly suppressed the LPS-induced expressions of inducible nitric oxide synthase (iNOS), cyclooxygenase-2 (COX-2), and TNF-α at the mRNA and protein levels. Moreover, treatment with TA decreased LPS-induced DNA binding of nuclear factor-kappa B (NF-κB) and nuclear translocation of p65 and p50 subunits of NF-κB. Consistent with these findings, TA also suppressed the LPS-stimulated degradation and phosphorylation of inhibitor of kappa B-α (IκB-α). Taken together, these results suggest that the anti-inflammatory activity of TA is associated with the down-regulation of iNOS, COX-2, and TNF-α through the negative regulation of the NF-κB pathway in RAW 264.7 cells.

http://www.chemicalbook.com/ProductChemicalPropertiesCB91252373_EN.htm
tarkistin Suomi24 areenalta onko siellä ruusujuuriasioista ja onhan siitä Rosenrot tippoja myydään ja ruusujuurella oletetaan olevan mahtavia tehoja.
Suosittelisin kuitenkin asiaa vielä tiedemiesten ja lääketehtaiten alueeksi ja pysyttelmistä kielukan käytössä, koska juuri uute vaikuttaa makrofagituman tapahtumiin.

Ruusunmarja

Ruusunmarjaa sanotaan kiulukaksi. Ruusunmarja sopii viljeltäväksi Suomen alueella. Suomessa kasvaa mm seuraavia ruusulajeja jotka tuottavat kiulukoita.
  • Rosa rugosa, kurtturuusu. Isot mehevät marjat. Kehitelty pensas.(Kts. kuvat)
  • Rosa canina, koiranruusupensas, marjat ovat meheviä punaisia.
  • Yllämainittuja marjoja, niiden hedelmälihaa, voi kypsänä syödä suoraan.
  • Rosa pimpinellifolia, R. spinosissima, juhannusruusu, puistoruusu. Tämän marjat ovat ruskeita.
  • Rosa villosa, luumuruusu
  • Rosa moyesii, mandariiniruusu
  • Rosa rubiginosa, R. eglanteria, omenaruusu
  • Rosa dumalis, orjanruusu
  • Rosa woodsii, lännenruusu
  • Rosa pendulina, vuoriruusu
  • Rosa glauca, Rosa rubrifolia, punalehtiruusu japaninruusupensas (Tämän marjat ovat oransseja ja aika kovia, mutta tätä käytettiin 1900-luvun alkupuolelta alkaen Uotilla elintarvikkeeksi ja tätä kutsuttiin japaninruusupensaaksi. Tätä marjaa ei oikein voi suoraan syödä kypsänäkään, koska hedelmäliha on kovaa ja sitä on aika niukalti ja alla on karvaisia siemeniä runsaasti. Tämä on lähinnä koristepuu, mutta jos näkee vaivaa ja poistaa tahmeat karvaiset siemenet niin saa melkoisen kestäviä kuoria, joita voi kuivata ja jauhaa jauhoksi).
Kuitenkin Rosa glauca, r. rubrifolia on se sirolehtinen violetti nyponruusupuska, jonka kiulukoita kerättiin tarkasti sota-ajoilta asti, niitä pidettiin lähinnä C-vitamiinilähteenä ja niistä tehtiin ruusunmarjakeittoa.

Myöhemmin yleistynyt on meheväkiulukkaisempi ruusulaji, joka nykyään on mahtavamarjainen hybridi ja alkaa nopeasti tuottaa runsaasti makoisia marjoja; se sopii parhaiten laajempaan viljelyyn. Sitä käytetään tosin esim meidän kylän keskustan komeana tienvarsikasvina mahtavan kauneutensa takia, kaunis kukkiessa ja kaunis hehkuvan punaisine marjoineen ruska-aikana. Mutta liikenne varmaan tekee marjat raskasmetallipitoiseksi, joten ne eivät ole sen takia syötävissä maantien vierestä. Jotenkin kuin olisi istutettu koristeeksi granaattiomenapuita tai mansikkaviljelmää. Noli me tangere.
http://leabright.wordpress.com/2011/11/02/rosa-rucosa/

  • Kiulukoissa on runsaasti C-vitamiinia. Niissä on myös alfa-tokoferolia, koiranruusun kiulukassa myös gammatokoferolia, siis E-vitamiinia. Niissä on myös karotenoideja joista voi keho tehdä A-vitamiinia, kuten beeta-karoteenista. Karotenoidit ovat punaisia ja keltaisia ja niistä muodostuu marjojen väri. Lykopeeni-niminen karotinoidi on antioksidantti.
  • Folaattia on myös kymmeniä mikrogrammoja sadassa grammassa tuorepainoa.

  • Kivennäisaineita ja raskasmetalleja esiintyy niinkin paljon, että voidaan sanoa ruusunmarjojen olevan hyviä Mg, K, ja Mo lähteitä.
Niistä voidaan jäljittää mm Ca, K, Mg, P. Cu, Fe, Mn, Zn, Co, Mo, Ni, sekä As, Cd ja Pb.

  • Kasvisfenolit ( flavonoidit, fenolihapot, lignaanit, stilbeenit, kumariinit, tanniinit, lignaanit) ) on tutkittu ruusunmarjoista.

Flavonoideilla tarkoitetaan flavonolia, antosyaaneja, katekiineja ja prosyanidiineja.
Flavonoleja ovat kemferoli ja kversetiini. Näitä oli ruusunmarjoissa.

Antosyaaneja ei esiinny ruusunmarjoissa, sen sijaan esiintyy prosyanidiineja.

Fenolihappoja on vapaina (klorogeenihappo) ja sitoutuneina esiintyy ruusunmarjoissa ( protokatekiinihappo, p-OH-bentsoehappo, vanilliinihappo, syringiinihappo, p-kumariinihappo, kahvihappo, ferulihappo, gallihappo).


Lignaaneja, hormoninkaltaisia fenolisia fytoestrogeenejä ovat sekoisolariciresinoli, matairesinoli, isolariciresinoli, lariciresinoli, syringaresinoli, pinoresinoli) Ruusunkarjan siemenissä etenkin on lignaaneja.

Kasvissteroleilla tarkoitetaan mm. beeta-sitosterolia, kampesterolia, kolesterolia, brassikasterolia, stigmasterolia. Niitä esiintyy eri määrin eri kasvisosissa, merkittäviä määriä on esim siemenissä. Kaksi ensin mainittua ovat tavllisimpia. Kasvissterolit ja kasvisstanolit voivat alentaa plasman kokonasi- ja LDL-kolesterolia. Ruusunmarjoissa on vain vähän kasvissterolia hedelmälihassa, mutta siemenien öljyssä niitä esiintyy .

Ellagitanniineja ( ellagihappoa) esiintyy ruusunmarjoissa kohtuullisesti, enemmän kuin mansikalla, mutta vähemmän kuin vadelmalla, muuraimella ja mesimarjalla.

  • Kuivatun kurtturuusun siemenissä on öljyä 16%. Analyysi näistä öljyistä on tehty. Eniten siinä on linoleenihappoa ja alfalinoleenihappoa, ihmiselle essentiellejä öljyjä. Tarkasti ottaen nyponruusun siemenöljystä on havaittavissa seuraavat rasvahapot:
12:0, lauriinihappo
14:0, myristiinihappo
15:0 pentadekanoiinihappo
16:0 palmitiinihappo
16:1 n7, palmitoleiinihappo
17:0 margariinihappo
18:0 steariinihappo
18:1 n9 öljyhappo
18:2 n6 linolihappo
18:3 n3 alfalinoleenihappo
20:0 arakidonihappo
20:1 n9 eikoseenihappo
22:0 beheenihappo
22:1 n9 erukahappo
24:1 lignoseriinihappo
24:1 n9 nervonihappo
tyydyttyneitä rasvahappoja yhteensä 26,4%
kertatyydyttämättömiä 6,1%
monityydyttämättömiä 67, 5%
  • Myös kuitulähteenä ruusunmarja on merkitsevä.

Tietolähde:

1) Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskekuksen tuottama julkaisu:
Pirkko Mattila et al. Ruusunmarjojen ravintosisältö ja bioaktiiviset yhdisteet(2005)
2) Omat kuvat Rosa rucosa- puskan viihtyvyydestä Pirkanmaalla. Lokakuu 2011.

torsdag 15 september 2011

Khios saaren Mastiha puu, terveellistä pihkaa

Hakusana Mastic resin
(1)

J Nat Prod. 2011 Aug 26;74(8):1731-1736. Epub 2011 Jul 29. (8R)-3β,8-Dihydroxypolypoda-13E,17E,21-triene Induces Cell Cycle Arrest and Apoptosis in Treatment-Resistant Prostate Cancer Cells.

Source

Institute of Pharmacology of Natural Products and Clinical Pharmacology, Ulm University , Ulm D-89081, Germany.

Abstract

Mastic, a resinous exudate from Pistacia lentiscus, has been reported to exhibit selective cytotoxicity against different cancer cell lines. There are, however, no data published correlating distinct mastic-derived compounds with the postulated cytotoxic activity.

  • A polypodane-type bicyclic triterpenoid, (8R)-3β,8-dihydroxypolypoda-13E,17E,21-triene (1), was isolated from P. lentiscus oleogum resin. In androgen-independent PC-3 prostate cancer cells, 1 potently inhibited the expression of cyclins D1 and E, but had no effect on the expression of the cyclin kinase inhibitor p21(Waf1/Cip1). Inhibition of the expression of cell cycle-regulating cyclins resulted in cell cycle arrest in the G(o)/G(1) phase, reduction in the number of cells in the S phase, and the triggering of apoptosis, as detected by increased expression of phosphatidylserine on the cell surface and by formation of DNA laddering. In addition, 1 suppressed the formation of prostate cancer colonies in soft agar and inhibited proliferation, angiogenesis, and the growth of prostate tumors xenografted onto chick chorioallantoic membranes without overt systemic toxicity. Taken together, these data show that 1 triggers apoptosis in chemoresistant, androgen-independent human prostate cancer cells in vitro and in vivo. Thus, 1 may serve as a lead compound for targeting so far incurable androgen-insensitive prostate cancer


(2) MASTIC resiini luokitellaan terpenoidisiin resiineihin:
LÄHDE 2:

Shokuhin Eiseigaku Zasshi. 2010;51(5):264-72. [Identification methods of terpenoid gum bases using TLC and GC/MS].
[Article in Japanese]

Source

National Institute of Health Sciences, 1-18-1 Kamiyoga, Setagaya-ku, Tokyo, Japan. akiyamat@nihs.go.jp

Abstract

Simple chromatographic methods were applied to terpenoid resins used as gum bases. Five triterpenoid resins, mastic, dammar resin, olibanum, benzoin gum and elemi resin, and two diterpenoid resins, rosin and copal resin, were separated with normal-phase TLC. Characteristic patterns were observed for all resins. Different samples of the same resin gave identical patterns. The TLC method is a candidate for a simple identification test for terpenoids resins. Samples were then methyl-esterified and analyzed with GC/MS. All resins exhibited characteristic chromatograms for total ion current. Major constituents of all resins were detected. Unique constituents that can be used as indicators were found in every resin. Therefore, GC/MS of methyl-esterified terpenoid resins is a valuable identification method.

Free full text
LÄHDE: 3.
Luonnonresiini mastic on triterpeeninen rakenteeltaan.

Anal Bioanal Chem. 2011 Mar;399(9):3081-91. Epub 2010 Nov 11. Application of ATR-far-infrared spectroscopy to the analysis of natural resins.

Source

Microchemistry and Microscopy Art Diagnostic Laboratory, University of Bologna, Via Guaccimanni 42, 48123 Ravenna, Italy.

Abstract

This study proposes FTIR spectroscopy in the far-infrared region (FarIR) as an alternative method for the characterisation of natural resins. To this purpose, standards of natural resins belonging to four different categories

(sesquiterpenic, i.e. elemi, shellac;

diterpenic, i.e. colophony, Venice turpentine;

diterpenic with polymerised components, i.e. copal, sandarac;

triterpenic, i.e. mastic and dammar)

used as paint varnishes have been analysed by FarIR spectroscopy in ATR mode. Discrimination between spectral data and repeatability of measurements have been magnified and verified using principal component analysis, in order to verify the effectiveness of the method in distinguishing the four resin categories. The same samples were analysed in the MidIR range, but the spectral differences between the different categories were not evident. Moreover, the method has been tested on historical samples from the painting "La Battaglia di Cialdiran" (sixteenth century) and from a gilded leather (seventeenth century). In the first case, FarIR spectroscopy allowed confirmation of the results obtained by analytical pyrolysis. In the latter, FarIR spectroscopy proved successfully, effective in the identification of the superficial resin layer that could not be detected with the bulk chromatographic analyses.

(3) Arabino-galaktaaniproteiinia Chioksen mastic kumissa(CMG).
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17514491


torsdag 1 september 2011

Kasvien polyfenolit eduksi verenpaineessa ?

Curr Pharm Biotechnol. 2010 Dec;11(8):837-48.

Hypertension, nitric oxide, oxidants, and dietary plant polyphenols.

Source

Physical Chemistry-PRALIB, School of Pharmacy and Biochemistry, University of Buenos Aires, Junin 956 C1113AAD, Buenos Aires, Argentina.

Abstract

Fruits and vegetables are key foods whose high ingestion is associated with the improvement of numerous pathological conditions, including hypertension. Such health promoting actions have been increasingly ascribed to the antioxidant characteristics of different polyphenols in fruits and vegetables. Consequently, based on this assumption, many beverages and foods rich in polyphenols, grape, tea, cocoa, and soy products and many of their chemical constituents purified, are being studied both, as antioxidants and antihypertensive agents. This paper reviews the current evidence linking high polyphenol consumption with reductions in blood pressure. Basic chemical aspects of flavanols, flavonols, isoflavones and stilbenes, as possible responsible for the observed effects of those foods on blood pressure are included. Human interventions studies by using grapes and wine, cocoa and chocolate, black and green tea, soy products, and purified compounds ((+)-catequin, quercetin, (-)-epigallocatechin gallate) are summarized. The discussed hypothesis, strongly supported by experimental data in animals, is that by regulating nitric oxide bioavailability, polyphenols present in fruits and vegetables affect endothelial function and as a consequence, blood pressure. Even when data are not definitive and many questions remain open, the whole evidence is encouraging to start considering diets that can provide a benefit to hypertensive subjects, and those benefits will be more significant in people that do not have controlled his/her elevated blood pressure.

PMID:
20874688
[PubMed - indexed for MEDLINE]

Suklaan edulliset polyfenolit

Genes Nutr. 2011 Feb;6(1):1-3. Epub 2010 Sep 30.

Chocolate: (un)healthy source of polyphenols?

Abstract

There is recent epidemiological evidence that chocolate consumption may improve vascular health. Furthermore, several small-scale human intervention studies indicate that habitual chocolate intake enhances the production of vasodilative nitric oxide and may lower blood pressure. It is hypothesized that potential beneficial effects of chocolate on vascular health are at least partly mediated by cocoa polyphenols including procyanidins. Based on cell culture studies, molecular targets of chocolate polyphenols are endothelial nitric oxide synthetase as well as arginase. However, human bioavailability studies suggest that the plasma concentrations of cocoa polyphenols are manifold lower than those concentrations used in cultured cells in vitro. The experimental evidence for beneficial vascular effects of chocolate in human interventions studies is yet not fully convincing. Some human intervention studies on chocolate and its polyphenols lack a stringent study design. They are sometimes underpowered and not always placebo controlled. Dietary chocolate intake in many of these human studies was up to 100 g per day. Since chocolate is a rich source of sugar and saturated fat, it is questionable whether chocolate could be recommended as part of a nutrition strategy to promote vascular health.

PMID:
21437025
[PubMed]

PMCID: PMC3040796

Free PMC Article

söndag 17 juli 2011

Karnosiini

Kun kävin valintamyymälässä Lempäälässä ollessani hämmästyin kun näin paketin karnosiiniaskeja terveystuotteita sisältävällä hyllyllä ja kyselin paketin hintaa. Olihan sitä.
Karnosiini on dipeptidi jossa on histidiinia ja alaniinia. Alaniini on kehon tavallinen aminohappo ja histidiini taas on eräs kyseenalainen osin essentielli aminohappo ja helposti härskiintyy biogeeniseksi aminikseen, haitalliseksi histamiiniksi, joten dipeptidimuodossa se säilyy tietty kauemmin aikaa ja voi ehtiä kehon hyödyksi terveyskauppatuotteena.

Onhan sille mainontaa internetissä, ettei yhtään lisää hyvää siitä voi keksiä.
http://www.nutritional-supplement-educational-centre.com/l-carnosine.html

fredag 3 juni 2011

Aamulehdestä hyviä ohjeita kesäruoan tekoon

3.6. 2011

Mahdollisesti ruuan välityksellä leviävä ehec-bakteeri on hyvä muistutus elintarvikehygienian tärkeydestä.

Työtehoseura muistuttaa kesäjuhlien järjestäjiä olemaan tarkkana ruokatarjoilujen kanssa. Pihajuhlat ovat pilaantuvien ruokien kannalta erityisen haasteellisia.

Työtehoseuran vinkit:

Ruokatarvikkeiden ostaminen ja kuljetus

– Ennen ostoksille lähtöä säädä jääkaapin termostaatti kylmemmälle tai käytä pikajäähdytystoimintoa. Näin ostokset jäähtyvät kuljetuksen jälkeen nopeasti.

– Osta tuoreita elintarvikkeita ja lue pakkausmerkinnät. Tarkista helposti pilaantuvien elintarvikkeiden viimeinen käyttöpäivä.

– Kerää kylmänä säilytettävät tuotteet ostoskoriin tai kylmälaukkuun viimeisinä.

– Kuljeta kylmänä säilytettävät ruoat kotiin nopeasti ja mielellään kylmälaukussa.

– Matkustaessasi osta elintarvikkeet lähellä määränpäätä. Käytä mahdollisuuksien mukaan sähköllä tai kaasulla toimivaa matkakylmälaukkua.

Kylmäsäilytys

– Tarkista jääkaapin ja pakastimen lämpötilat. Jääkaapin sopiva lämpötila on 4–6 astetta ja pakastimen -18 astetta. Helposti pilaantuvat kalatuotteet vaativat 0–3 asteen lämpötilan säilyäkseen viimeiseen käyttöpäivään asti.

– Laita ruoat heti kylmälaitteeseen. Älä täytä jääkaappia niin täyteen, että ilmankierto laitteen sisällä heikkenee.

– Älä säilytä ruokia avonaisissa astioissa, vaan peitä tai pakkaa ne kunnolla.

– Pakastaessasi elintarvikkeita, älä ylitä laitteen pakastuskykyä.

– Käytä pakasteet vuorokauden sisällä sulattamisesta, sillä ne pilaantuvat nopeammin kuin vastaavat tuoretuotteet.

– Älä pakasta sulaneita pakasteita uudelleen, ellet kypsennä niitä välillä.

– Noudata säilytyslämpötiloista ja -ajoista annettuja pakkausmerkintäohjeita. Muista, että viimeinen käyttöpäivä tai parasta ennen -päiväys koskevat vain avaamattomia tuotteita!

Esikäsittely ja valmistus

– Pese kädet ennen ruoanvalmistusta ja aina, kun siirryt käsittelemään erilaista raaka-ainetta.

– Pese salaattiainekset ja kuori juurekset, jos et saa niitä pesemällä puhtaiksi.

– Käytä eri elintarvikkeille, erityisesti raa’alle lihalle, omaa leikkuulautaansa.

– Käytä puhtaita työvälineitä ja -astioita.

– Kuumenna lämpimänä tarjottavat ruoat kauttaaltaan. Kypsennä etenkin siipikarja ja sianliha sekä jauheliha läpikypsäksi.

– Vaihda keittiöpyyhettä usein ja pyyhi sillä ainoastaan liettä ja keittiön työpöytiä.

– Älä valmista ruokaa muille, jos olet sairas.

– Älä päästä lemmikkieläimiä työpöydille.

Tarjoilu

– Tuo kylmät ruoat tarjolle kylminä ja lämpimät ruoat kuumina, yli 60 asteisina.

– Nosta maidot ja vastaavat ruoat heti ruokailun päätyttyä takaisin kylmään.

– Lämmitä ruokaa vain kerran, sillä mikrobit kasvavat jokaisella jäähdytyskerralla ja uudelleen lämmittäminen heikentää ravintosisältöä.

– Älä nosta kaikkea ruokaa heti tarjolle, vaan täydennä tarjoilupöytää tarpeen mukaan. Tarjoiluastioiden peittäminen kansilla auttaa ruokien kylmänä tai lämpimänä pysymistä.

– Ruoanvalmistuksessa voi käyttää jäisiä elintarvikkeita, jotka lisätään ruokaan vasta tarjolle vietäessä. Esimerkiksi salaattiin voi lisätä jäiset katkaravut tai pakastevihannekset vasta hetkeä ennen tarjoilua.

Kylmäsäilytys pihajuhlissa

– Ruokien tarjoilupiste kannattaa sijoittaa varjoisaan, katettuun paikkaan.

– Ruoat säilyvät hetken myös kylmälaukuissa, joihin voi laittaa muutamia kylmävaraajia kylmyyttä lisäämään. Huopa kylmälaukun ympärillä tuo lisäeristystä. Hätätapauksessa kylmätilan voi tehdä paksulla sanomalehtikerroksella vuoratusta pahvilaatikosta.

– Pihassa oleva maakellari tai kaivo, jonne tavarat voi hetkeksi laskea ämpärissä, ovat toimivia ratkaisuja.

– Kylmyyttä pitää hetken myös kylmällä vedellä kasteltu pyyheliina.

torsdag 5 maj 2011

Pinaatin runsaat flavonoidit ovat antimutageeneja

J Agric Food Chem. 2001 Jun;49(6):2767-73. Isolation and characterization of structurally novel antimutagenic flavonoids from spinach (Spinacia oleracea).

Source

Department of Hygiene and Environmental Medicine, University of Mainz, Obere Zahlbacher Strasse 67, D-55131 Mainz, Germany. edenhard@uni-mainz.de

Abstract

Thirteen compounds, isolated from spinach (Spinacia oleracea), acted as antimutagens against the dietary carcinogen 2-amino-3-methylimidazo[4,5-f]quinoline in Salmonella typhimurium TA 98. The antimutagens were purified by preparative and micropreparative HPLC from a methanol/water (70:30, v/v) extract of dry spinach (commercial product) after removal of lipophilic compounds such as chlorophylls and carotenoids by solid-phase extraction (SPE). Pure active compounds were identified by instrumental analysis including FT-IR, (1)H and (13)C NMR, UV-vis spectroscopy, and mass spectrometry. All of these compounds were flavonoids and related compounds that could be attributed to five groups:

(A, methylenedioxyflavonol glucuronides) 5,3'-dihydroxy-4'-methoxy-6,7-methylenedioxyflavonol 3-O-beta-glucuronide (compound 1),

5,2',3'-trihydroxy-4'-methoxy-6,7-methylenedioxyflavonol 3-O-beta-glucuronide (compound 2),

5-hydroxy-3',4'-dimethoxy-6,7-methylenedioxyflavonol 3-O-beta-glucuronide (compound 3);

(B, flavonol glucuronides) 5,6,3'-trihydroxy-7,4'-dimethoxyflavonol 3-O-beta-glucuronide (compound 4), 5,6-dihydroxy-7,3',4'-trimethoxyflavonol 3-O-beta-glucuronide (compound 5);

(C, flavonol disaccharides) 5,6,4'-trihydroxy-7,3'-dimethoxyflavonol 3-O-disaccharide (compound 6), 5,6,3',4'-tetrahydroxy-7-methoxyflavonol 3-O-disaccharide (compounds 7 and 8);

(D, flavanones) 5,8,4'-trihydroxyflavanone (compound 9), 7,8,4'-trihydroxyflavanone (compound 10);

(E, flavonoid-related compounds) compounds 11, 12, and 13 with incompletely elucidated structures.

The yield of compound 1 was 0.3%, related to dry weight, whereas the yields of compounds 2-13 ranged between 0.017 and 0.069%. IC(50) values (antimutagenic potencies) of the flavonol glucuronides ranged between 24.2 and 58.2 microM, whereas the flavonol disaccharides (compounds 7 and 8), the flavanones (compounds 9 and 10), and the flavonoid-related glycosidic compounds 11-13 were only weakly active. The aglycons of compounds 7 and 8, however, were potent antimutagens (IC(50) = 10.4 and 13.0 microM, respectively).

PMID:
11409964
[PubMed - indexed for MEDLINE]

Pinaatin runsaat karotinoidit ja flavonoidit

LÄHDE: Carotenoids and flavonoids in organically grown spinach (Spinacia oleracea L) genotypes after deep frozen storage

  1. Ulla Kidmose1,*,
  2. Pia Knuthsen2,
  3. Merete Edelenbos1,
  4. Ulla Justesen2,
  5. Erling Hegelund3

Article first published online: 14 JUN 2001

Keywords:

  • carotenoids;
  • flavonoids;
  • spinach;
  • Spinacia oleracea L;
  • genotypes;
  • deep frozen storage;
  • β-carotene;
  • xanthophylls;
  • chlorophylls;
  • colour

Abstract

After frozen storage the content of individual carotenoids and flavonoids was determined in organically grown spinach genotypes (Spinacia oleracea L) which differed in leaf colour and shape. The spinach was sorted, washed, blanched in steam for 3 min and frozen in liquid nitrogen. After frozen storage the green colour was determined by sensory evaluation and HunterLab colorimetry. The content of individual chlorophylls, carotenoids and flavonoids was determined using HPLC.

Lutein, β-carotene, violaxanthin and 9′-(Z)-neoxanthin were the main carotenoids in processed spinach. The total content of carotenoids varied from 176.6 mg kg−1 ‘wet weight’ as eaten in the lightest green genotype to 226.3 mg kg−1 ‘wet weight’ as eaten in the darkest green genotype. The highest content of β-carotene (83.1 mg kg−1 ‘wet weight’ as eaten) was found in the dark green genotype. The content of lutein and neoxanthin varied significantly between genotypes, and the highest content was found in the dark green genotype (76.0 and 25.4 mg kg−1 ‘wet weight’ as eaten respectively).

The total flavonoid content and the relative content of individual flavonoids were found to vary between the six genotypes. Seven main flavonoids were identified.

Pinaatin ravintoarvo

Spinachia oleracea
http://fi.wikipedia.org/wiki/Pinaatti

Lähde Fineli.fi
Kokonaisenergian jakautuminen
rasva ******************** 20%
proteiini ************************************************* 49%
hiilihydraatti imeytyvä ************ 12%
alkoholi
0%
kuitu, kokonais- ******************* 19%
orgaaniset hapot
0%
sokerialkoholi
0%

Rasvahappojen energiajakauma
rasvahapot tyydyttyneet *** 3%
rasvahapot trans
0%
rasvahapot yksittäistyydyttymättömät cis * 1%
rasvahapot monityydyttymättömät ************ 12%

Hiilihydraattien energiajakauma
sokerit ********* 9%
tärkkelys *** 3%

Ravintoarvot / 100 g

RavintotekijäPitoisuusYksikköMenetelmäTietolähdeViite
Perusravintoaineet
energia, laskennallinen56 (13)kJ (kcal)summattu osatekijöistäKTL:n tuottama
hiilihydraatti imeytyvä0.4gsummattu osatekijöistäKTL:n tuottama
rasva0.3gmuu arvon tyyppielintarvikekoostumustaulukko391
proteiini1.6gsummattu osatekijöistäKTL:n tuottama
alkoholi0gmuu arvon tyyppielintarvikekoostumustaulukko391
Hiilihydraattifraktiot
orgaaniset hapot0gsummattu osatekijöistäKTL:n tuottama
tärkkelys0.1ganalysoitujulkinen laboratorio587
sokerit0.3gsummattu osatekijöistäKTL:n tuottama
sakkaroosi0.1ganalysoitujulkinen laboratorio587
laktoosi0gloogisesti arvioituKTL:n tuottama
fruktoosi0.1ganalysoitujulkinen laboratorio587
sokerialkoholi0gsummattu osatekijöistäKTL:n tuottama
kuitu, kokonais-1.3glaskennallinenKTL:n tuottama
kuitu veteen liukenematon0.9gsummattu osatekijöistäKTL:n tuottama
polysakkaridi, vesiliukoinen ei-selluloosa0.4ganalysoitujulkinen laboratorio587
glukoosi0.1ganalysoitujulkinen laboratorio587
maltoosi0gloogisesti arvioituKTL:n tuottama
galaktoosi0glaskettu reseptistäKTL:n tuottama
Rasva
rasvahapot yhteensä, laskettu TAG ekvivalenteiksi0.3gsummattu osatekijöistäKTL:n tuottama
rasvahapot yhteensä0.2gsummattu osatekijöistäKTL:n tuottama
rasvahapot tyydyttyneet< 0.1gsummattu osatekijöistäKTL:n tuottama
rasvahapot yksittäistyydyttymättömät cis< 0.1gsummattu osatekijöistäKTL:n tuottama
rasvahapot monityydyttymättömät0.2gsummattu osatekijöistäKTL:n tuottama
rasvahapot trans0gsummattu osatekijöistäKTL:n tuottama
rasvahappo 18:2 cis,cis n-6 (linolihappo)26mganalysoitujulkinen laboratorio
rasvahappo 18:3 n-3 (alfalinoleenihappo)137mganalysoitujulkinen laboratorio
rasvahappo 20:5 n-3 (EPA)0mganalysoitujulkinen laboratorio
rasvahappo 22:6 n-3 (DHA)0mganalysoitujulkinen laboratorio
kolesteroli (GC)0mganalysoitujulkinen laboratorio
sterolit9.9mganalysoitujulkinen laboratorio476
Kivennäis- ja hivenaineet
natrium320.0mgmuu arvon tyyppielintarvikekoostumustaulukko391
suola815.4mgsummattu osatekijöistäKTL:n tuottama
kalium470.0mgmuu arvon tyyppielintarvikekoostumustaulukko391
magnesium59.0mgmuu arvon tyyppielintarvikekoostumustaulukko391
kalsium88.0mgmuu arvon tyyppielintarvikekoostumustaulukko391
fosfori30.0mgmuu arvon tyyppielintarvikekoostumustaulukko391
rauta1.3mgmuu arvon tyyppielintarvikekoostumustaulukko391
sinkki0.9mgmuu arvon tyyppielintarvikekoostumustaulukko391
jodidi (jodi)1.0µgmuu arvon tyyppielintarvikekoostumustaulukko391
seleeni0.3µgjohdettu samankaltaisesta elintarvikkeestaKTL:n tuottama
Typpiyhdisteet
tryptofaani36.0mganalysoitujulkinen laboratorio153
Vitamiinit
A-vitamiini RAE275.2µgsummattu osatekijöistäKTL:n tuottama
D-vitamiini0µgmuu arvon tyyppielintarvikekoostumustaulukko391
E-vitamiini alfatokoferoli1.2mgsummattu osatekijöistäKTL:n tuottama
K-vitamiini270.00µgsummattu osatekijöistäKTL:n tuottama
C-vitamiini60.0mgmuu arvon tyyppielintarvikekoostumustaulukko391
folaatti (HPLC)48.1µgsummattu osatekijöistäKTL:n tuottama
niasiiniekvivalentti NE1.8mgsummattu osatekijöistäKTL:n tuottama
niasiini (nikotiinihappo + nikotiiniamidi)1.2mgmuu arvon tyyppielintarvikekoostumustaulukko148
riboflaviini (B2)0.24mgmuu arvon tyyppielintarvikekoostumustaulukko391
tiamiini (B1)0.11mgmuu arvon tyyppielintarvikekoostumustaulukko391
B12-vitamiini (kobalamiini)0µgmuu arvon tyyppielintarvikekoostumustaulukko148
pyridoksiini vitameerit (vetykloridi)0.22mgmuu arvon tyyppielintarvikekoostumustaulukko191
karotenoidit7732.4µgsummattu osatekijöistäKTL:n tuottama

Pinaattikeittoni

Teen silloin tällöin pinaattikeittoja ja useimmiten hieman eri tavalla joka kerta. Tällä kertaa tein tällaisen pinaattikeiton:

Kiehutan ensin litran verran vettä ja siten otan pakasteesta loput siellä oelvat pinaatit, jotka ovat kaupan pinaatteja, jo valmiiksi pienennettyjä ihan timbaalikokoon ja annan pikkupakettien vielä sulaa ja kiehahtaa kattilassa. Veteen asetan yhden vihannesbuljonkikuution, sillä se antaa oikein hyvän maun sopalle ja siinä onkin jo tarvittava suola mukana. Pilkon yhden ison keltaisen sipulin pieniksi paloiksi ja asetan myös soppaan. Lisäksi puserran hieman kectchuppia lopuksi mukaan makeudeksi- tomaatissa on jopa galaktoosiakin (itsensä maidon sisältämää molekyyliä) ja saostan lopuksi soijajauholla, jota lisään pari ruokalusikallista kylmässä vesitilkassa. Sekoitan keittoa vähäisen ja sitten syön kulhollisen soppaa lämpimänä kuuman sokerittoman ja kermattoman Gevalia- kahvin kera. Muuten , kahvikin antaa galaktoosia vähän, sitä maidon osamolekyyliä ihan itsestään. Teen kahvin filtteritekniikalla.

Useimmiten lisään pinaattisoppaan tilkan kasvisöljyä, en tosin tänään, sillä ennen soppaa olin syönyt perunamuusia sekoitettuna margariiniin ja tonnikalaan, joka oli öljyssä säilöttyä.

Joskus asetan pinaattisoppaan keitetyn munan lohkoja, mutta en tänään, koska eilen ja viime päivinä pääsiäisen aikaan on tullut käytettyä aika runsaasti munia kaikkine keltuaisineen.

Joskus käytän kermaa maun parantamiseen, mutta nyt kun oli kasvisbuljonkikuutio, niin siitä saa jo oikein hyvän pohjamaun yleensä soppaan kuin soppaan (sipulisoppaan, perunasoppaan, porkkanasoppaan, kesäkeittoon, tomaattisoppaan, sienisoppaan).

Sitäpaitsi pääsiäispyhien aikana tuli käytettyä kermaa tavallista enemmän- ei koko vuonna niin tiheään, sillä pääsiäisenä tulee tehtyä pashaa ja makeita kakkuja.

onsdag 4 maj 2011

Punajuuren eduista englantilaisen Wikipediatekstin mukaan

  • PUNAJUUREN KÄYTTÖ. Englantilainen lähde selvittelee ensin juureksen käytöstä keitettynä vihanneksena tai kylmäsalaattina keittämisen jälkeen, jopa raakana käyttämisestä muihin salaattivihanneksiin kombinoituna, Mainitaan pikkelsi, itäeurooppalainenn borscht-soppa

Red Beet As a root vegetable

The usually deep-red roots of beetroot are eaten boiled either as a cooked vegetable, or cold as a salad after cooking and adding oil and vinegar, or raw and shredded, either alone or combined with any salad vegetable. A large proportion of the commercial production is processed into boiled and sterilised beets or into pickles. In Eastern Europe beet soup, such as borscht, is a popular dish. Yellow-coloured beetroots are grown on a very small scale for home consumption.[1]

  • PUNAJUUREN LEHTIOSAN KÄYTTÖ. Sitten selvitetään vihreän lehtiosan käyttämistä vihanneksena. Sekin lie syötävissä. tarjoillaan keitettyna tai höyrytettynä, pinaatin makuisena.

As a leaf vegetable

The green leafy portion of the beet is also edible. It is most commonly served boiled or steamed, in which case it has a taste and texture similar to spinach.

  • PUNAJUUREN TERVEYDELLISISTÄ EDUISTA. Sitten tekstissä siirrytään terveydellisten etujen selvittelyyn: Punajuuressa on vahvoja antioksidantteja ja ravinteita kuten Mg, Na, Kalium ja vitamiini C sekä betaiini, joka on tärkeä kardiovaskulaarisessa terveydessä. Se vaikuttaa muitten ravinteitten kanssa haitallisen kertyvän välituotteen Hcy (homocysteiinin) vähentymistä. Hcy on cysteiiniaminohapon muodostuksessa välituote, joka voinee muodostua haitalliseksi verisuonistolle ja olla osatekijä sydäntaudin, halvauksen sekä perifeerisen verisuonisairauden synnyssä. Hcy:n plasmassa ilmenemisen merkitystä on paljon selvitelty, onko se itse haittana vai onko sen metabolian stagnoituminen jostain syystä se perusvika, jolloin Hcy olisi indeksi jostakin. Tässä pisteessä betaiini toimii konjugaatiossa S-adenosyylimetioniinin ( aktivoidun metioniinin), foolihapon ja B6 vitamiinin sekä B12 vitamiinin kanssa yhteistyössä virkistämässä tätä aineenvaihdunnallista jumittumiskohtaa, jolloin PHcy laskee veressä ja saadan sitä siirtymään takaisin essentielliksi metioniiniaminohapoksi sisäsyntyisesti salvage-keinolla.

Health benefits

Beetroots are a rich source of potent antioxidants and nutrients, including magnesium, sodium, potassium and vitamin C, and betaine, which is important for cardiovascular health. It functions by acting with other nutrients to reduce the concentration of homocysteine, a homologue of the naturally occurring amino acid cysteine, which can be harmful to blood vessels and thus contribute to the development of heart disease, stroke, and peripheral vascular disease. Betaine functions in conjunction with S-adenosylmethionine, folic acid, and vitamins B6 and B12 to carry out this function.[2]

  • BETAIININ EDUISTA. Lisäksi preliminääriset tutkimukset ovat osoittaneet koe-eläimissä ja ihmisissä betaiinilla lienevän suojavaikutusta maksatauteja vastaan, erityisesti rasvamaksan muodostumista vastaan. Sitähän aiheutuu alkoholinväärinkäytöstä, proteiinin vajeesta ja myös diabeteksesta mm. Tästä ravinteesta betaiini on hyötyä myös niille, joilla on hypokloorhydriaa, epätavallisen matalaa mahan happoisuutta, sillä se pystyy lisäämään mahan happamuutta.

Additionally, several preliminary studies on both rats and humans have shown betaine may protect against liver disease, particularly the build up of fatty deposits in the liver caused by alcohol abuse, protein deficiency, or diabetes, among other causes. The nutrient also helps individuals with hypochlorhydria, a condition causing abnormally low levels of stomach acid, by increasing stomach acidity.[2]

  • PUNAJUURI JUISSINA. Punajuurijuissin on havaittu alentavan verenpainetta ja täten ehkäisevän kardiovaskulaarisia ongelmia. Amerikkalainen sydänyhdistyksen lehti kertoo esimerkin , missä 500 ml punajuurijuissia oli alentanut verenpainetta jo tunnin kuluttua, ja sama vaikutus oli havaittavissa vielä selvempää 3-4 tunnin päästä. Tämän vaikutuksen katsottiin johtuvan punajuuren sisältämästä nitraatista . Tutkimuksessa korreloitui korkea nitraattipitoisuus punajuurijuissin juomisen jälkeiseen verenpaineen laskuun. Arvellaan että dietäärinen nitraatti tästä juureksesta on lähde biologisen välittäjäaineen typpioksidin (NO) muodostumiseen. Verisuonten endoteeli käyttää tätä signaloimaan sileälle lihaksistolle: NO aiheuttaa vasodilataation ja täten lisääntyneen verenvirtauksen suonessa.

Beetroot juice has been shown to lower blood pressure and thus help prevent cardiovascular problems. Research published in the American Heart Association journal Hypertension showed drinking 500 ml of beetroot juice led to a reduction in blood pressure within one hour. The reduction was more pronounced after three to four hours, and was measurable up to 24 hours after drinking the juice. The effect is attributed to the high nitrate content of the beetroot. The study correlated high nitrate concentrations in the blood following ingestion of the beetroot juice and the drop in blood pressure. Dietary nitrate, such as that found in the beetroot, is thought to be a source for the biological messenger nitric oxide, which is used by the endothelium to signal smooth muscle, triggering it to relax. This induces vasodilation and increased blood flow.[3]

  • PUNAJUURIJUISSI ja PRESTAATIO: Toisissa tutkimuksissa taas on nähty positiivista vaikutusta punajuurijuissista fyysisissä treenauksissa ja suorituskyvyssä. Vertailtiin pyöräilijöillä punajuurijuissin ja placebona toimineen samanvärisen mustaviinimarjamehun vaikutusta, kun näitä juomia nautittiin 500 ml ennen pyöräilyä eräässä testissä Exeter Yliopistossa: Ne jotka olivat nauttineet punajuurijuissia tunteja ennen starttia jaksoivat pyöräillä 20% kauemmin.

Other studies have found the positive effects beetroot juice can have on human exercise and performances. In studies conducted by the Exeter University, scientists found cyclists who drank a half-litre of beetroot juice several hours before setting off were able to ride up to 20 per cent longer than those who drank a placebo blackcurrant juice. [4]

  • VÄRIAINE BETANIINI. Punajuuri väriaineena. Punajuurista saatavaa betaniinia käytetään teollisuudessa punaisena ravintovärinä esim. tehostamassa tomaattipastan, kastikkeiden, jälkiruokien, hillojen ja hyytelöiten, jäätelöön, makeisten ja aamiasmurojen väriä ja aromia. Musteenakin voi punajuuriväriä käyttää. Vanhemmissa juureksissa väri on syvän karmiini ( heleänpunainen) ja juureksen konsistenssi on paljon pehmeämpi. Betaniini ei hajoa kehon aineenvaihdunnassa ja sen takia voi värjätä virtsan punaiseksi ( "beeturia"- ilmiä, punajuurivirtsaisuutta) . Myös ulosteita voi betaniini värjätä punerviksi. Ihmiset voivat huolestua kun luulevat että se on verta, mutta tämä ravintoperäinen väri on täysin harmiton ja menee ohi kun elintarvike on eliminoitunut kehosta. Hyvä muistaa tämä, kun syö punajuurta!

As a dye

Betanin, obtained from the roots, is used industrially as red food colourants, e.g. to improve the color and flavor of tomato paste, sauces, desserts, jams and jellies, ice cream, sweets and breakfast cereals.[1] Within older bulbs of beetroot, the colour is a deep crimson and the flesh is much softer. Beetroot dye may also be used in ink.

Betanin is not broken down in the body, and in higher concentration can temporarily cause urine (termed beeturia) and stool to assume a reddish color. This effect can cause distress and concern due to the visual similarity to bloody stools or urine, but is completely harmless and will subside once the food is out of the system.

  • PUNAJUURI VANHANA LÄÄKEKASVINA. BOORIPITOINEN.
Punajuuri on rikas boorilähde. Keskiaikana sitä käytettiin moniin vivoihin, mm ruoansulatusvaivoihin ja veritauteihin On myös käytetty punajuurta valkosipulin aiheuttaman hengityksen hajun neutroloimiseksi.

Tämä oli taas sitten uusi asias, että punajuuressa on runsasti booria.
Tästä löytyy jatkoselvitelyä kasvinviljelyn alalta suomenkielellä. Ilmeisesti tämä kasvi tarvitsee boorinsa juuri sokerin asentamiseen oikeille paikoille rakenteessa.
http://www.farmit.net/kasvinviljely/2009/04/19/boorin-puutosoireet-ja-boori-ravinteena