söndag 21 februari 2010

Biogeenit aminit ja muita erityisiä ravintotekijöitä

Seuraavissa ravinteissa (mm) on joko biogeeneja amineja runsaasti tai muita tekijöitä, joista voi tulla ruoka-ainereaktioita. Jos haluaa välttää ruokaainereaktioita, pitää välttää niitä ruokia tai hedelmiä, joista reaktio tulee. On myös mahdollista valita esim juustoista sellainen laatu, missä on vähiten biogeenisia amineja (aromiaineita. Kaikkein herkimmät joutuvat käyttämään tuorejuustoja ja ruokaa joka ei ole säilötty tai fermentoitu. Joskus auttaa esim omenan pitäminen mikrouunissa  vajaat pari minuuttia ennen kuin syö sitä. Hedelmän kuoriminen on yksi keino vähentää lektiinejä. Keittäminen ja kuumentaminen vähentää lektiinien reaktiivisuutta. Herkullisessa ruoassa on sivuvaikutuksena juuri näitten reaktioita aiheuttavien komponenttien paljous.

* NÖTKÖTT, naudanliha


* FLÄSK, eläimen ihra

histaminfrisättande _ histamiinia vapauttava

* SKINKA, kinkku

histamin frisättande_ histamiinia vapauttava

tryptaminhalt _ Tryptamiinia 10-100 mg/ kg

* KYCKLING, kananpoika

* SOJA, soija

* ÅRTOR, herneet

¤digereras och absorberas ofullkomligt , epätäydellisesti sulavia ja imeytyviä hiilihydraatteja

innehåller lektiner, sisältävät lektiineitä

oligosackarider, oligosakkaridisokereita

* BÖNOR, LINSER, pavut,virvilät

¤ digereras och absorberas ofullkomligt , epätäydellisesti sulavia ja imeytyviä hiilihydraatteja

¤innehåller lektiner, sisältävät lektiineitä

* JORDNÖTTER maapähkinät

innehåller lektiner, sisältävät lektiineitä

innehåller fettsyror, som interagerar med eikosanoidämnesomsättning_ Sisältävät rasvahappoja, jotka vaikuttavat eikosanoidiainenvaihdunnassa.

* VETEMJÖL, vehnäjauho

Innehåller prolaminer och gluteliner som vid bakning bildar gluten. ¤ gluteiinia

¤digereras och absorberas ofullkomligt , epätäydellisesti sulavia ja imeytyviä hiilihydraatteja

* ANNAT MJÖL, muut jauhot

¤ gluten; Gluteiinia

¤ digereras och absorberas ofullkomligt , epätäydellisesti sulavia ja imeytyviä hiilihydraatteja

* ÄGG, muna

¤ histaminfrisättande _ histamiinia vapauttava

* MJÖLK, maito

¤digereras och absorberas ofullkomligt ( laktose) , epätäydellisesti sulavia ja imeytyviä hiilihydraatteja kuten maitosokeria laktoosia

* OST, juusto

¤biogena aminer; biogeenisia amineja
Histamin_histamiini; 1000 mg/kg
Tyramin_tyramiini ; 1000 mg/kg
Fenyletylamin_ fenyletylamini; 500 mg/ kg
beroende på typ av ost_ riippuu juustotyypistä.

* FISK, kala
¤ biogena aminer_ biogeenisia amineja
¤ histaminfrisättande _ histamiinia vapauttava
Histamin_ histamini, Tyramin_ tyramiini, Fenyetylamin_ fenyletylamini,
bero på fisktyp och lagningssätt_ riippuu kalatyypista ja valmistustavasta. Säilykkeissä eniten amineja.

* ANJOVIS, anjovis, SILL, silli
biogena aminer_ biogeenisia amineja
Histamin_ histamiini ;1000 mg/kg
Tyramin_ tyramiini ;1000 mg/kg
Fenyletylamin_ fenyletylamini;500 mg/kg

* MAKRILL, TONFISK, makrilli,tonnikala
Biogena aminer_ biogeenisiä amineja
Histamin_ histamiini ; 1000 mg/kg
Tyramin_ tyramiini 100-1000 mg/kg

* SALAMI, salami
Biogena aminer_ biogeenisiä amineja
Histamin_ histamiini 100 -1000 mg/kg
Tyramin_ tyramiini 100-1000 mg/kg
Tryptamin- tryptamiini 10-100 mg/kg
Fenyletylamin_ fenyletylamini ; 500 mg/kg

* TOMAT, tomaatti
Biogena aminer- biogeenisiä amineja
korsreaktion mer björkpollen_ ristireaktio koivunsiitepölyallergiaan
Histaminfrisättande _ histamiinia vapauttava
Histamin_ histamiini 20-100 mg/kg
Tryptamin_ tryptamiini 10-100 mg/kg
Serotonin_ serotoniini 10-100 mg/ kg

* CHOKLAD, suklaa
Biogena aminer- biogeenisiä amineja
Histaminfrisättande _ histamiinia vapauttava
Digereras och absorberas ofullkomligt , epätäydellisesti sulavia ja imeytyviä hiilihydraatteja
Fenyletylamin_ fenyletylamini; 500 mg/kg
Serotonin_ serotoniini 10-100 mg7kg

SKALDJUR, äyriäinen
Histaminfrisättande _ histamiinia vapauttava

JORDGUBB, mansikka
Histaminfrisättande _ histamiinia vapauttava

VIN, ÖL, viini, olut
Biogena aminer_ biogeenisia amineja
Sulfiter- sulfiitteja ( E 220-E227)
Histamin_ histamiini 20-100 mg/kg
Tyramin_ tyramiini 20-100 mg7kg

* TORKAD FRUKT, kuivatut hedelmät
¤ Sulfiter, sulfiitteja ( E 220-E227)

* FIKON, Viikuna
Serotonin, serotoniinia
Galaktos, galaktoosi

* BANAN, banaani
Biogena aminer_ biogeenisia amineja
Digereras och absorberas ofullkomligt - epätäydellisesti sulavia ja imeytyviä hiilihydraatteja
Para-allergi mot latex_ para-allergiaa latexille
Serotonin- serotoniini 10-100 mg7kg
Tryptamin_ tryptamiini 10-100 mg/kg
Tyramin_ tyramiini 20-100 mg/kg

* AVOKADO, avokado
¤Biogena aminer- biogeenisia amineja
¤ Para-allergi mot latex_ para-allergiaa latexille
Serotonin_ serotoniini 10-100 mg/kg
Tyramin_ tyramiini 20-100 mg/ kg

* NEKTARIN, nektariini
¤ Para-allergi mot latex_ para-allergiaa latexille

* KIWI, kiivi
¤ Para-allergi mot latex- para-allergiaa latexille
¤Para- allergi mot björkpollen_ para-allergiaa koivun siitepölylle

* HASSELNÖTTER, hasselpähkinä
¤ Para-allergi mot björkpollen_ para-allergiaa koivun siitepölylle

* KÖRSBÄR, kirsikka
¤ Para-allergi mot björkpollen- para-allergiaa koivun siitepölylle
¤ Digereras och absorberas ofullkomligt _epätäydellisesti sulavia ja imeytyviä hiilihydraatteja

* PERSIKA, persikka
¤ Para allergi mot bjölrkpollen_ para-allergiaa koivun siitepölylle
¤Digereras och absorberas ofullkomligt , epätäydellisesti sulavia ja imeytyviä hiilihydraatteja

* PLOMMON, luumu
¤ Para-allergi mot björkpollen_ para-allergiaa koivun siitepölylle
¤Digereras och absorberas ofullkomligt , epätäydellisesti sulavia ja imeytyviä hiilihydraatteja
¤Biogena aminer_ biogeenisia amineja
Serotonin_ serotoniinia 10-100 mg/kg

* RÖDA PLOMMON, punaiset luumut
Tyramin_ tyramiinia 20-100mg/kg.)

* POTATIS, peruna
¤ Para-allergi mot björkpollen_ para-allergiaa koivun siitepölylle
¤Digereras och absorberas ofullkomligt , epätäydellisesti sulavia ja imeytyviä hiilihydraatteja

* PÄRON, päärynä
¤ Para-allergi mot björkpollen- para-allergiaa koivun siitepölylle
¤ Digereras och absorberas ofullkomligt _ epätäydellisesti sulavia ja imeytyviä hiilihydraatteja

* ÄPPEL, omena
¤Para-allergi mot björkpollen_ para-allergiaa koivun siitepölylle
Digereras och absorberas ofullkomligt _ epätäydellisesti sulavia ja imeytyviä hiilihydraatteja

* MORÖTTER, porkkana
¤ Para-allergi mot björkpollen_ para-allergiaa koivun siitepölylle
Para-allergi mot gråbopollen_ para-allergiaa pujon siitepölylle
Digereras och absorberas ofullkomligt _ epätäydellisesti sulavia ja imeytyviä hiilihydraatteja

* ANIS, KUMMIN, anis, kumina
¤Para-allergi mot gråbollen- para-allergiaa pujon siitepölylle

* CURRY, karri
¤Para-allergi mot gråbopollen_ para-allergiaa pujon siitepölylle

* KAMOMILL, kamomilla
Para-allergi mot gråbopollen_ para-allergiaa pujon siitepölylle

* KORIANDER; korianteri
¤Para-allergi mot gråbopollen_ para-allergiaa pujon siitepölylle

* PERSILJA, persilja
Para-allergi mot gråbopollen_ para-allergiaa pujon siitepölylle

* SELLERI, selleri
Para-allergi mot gråbopollen_ para-allergiaa pujon siitepölylle

* PAPRIKA, paprika
¤innehåller capsisin_ sisältää capsisiiniä
¤ Para-allergi mot gråbopollen_ para-allergiaa pujon siitepölylle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar