Liponihappo on thioctic acid, Lipoic acid englanniksi.
Keho tekee tämän hapon (R) LA enantiomeerimuotoa. jota esiintyy luonnossa, ja joka on essentielli kofaktori neljän mitokondriaentsyymin kompleksille ja aerobiselle aineenvaihdunnalle.
(S)LA muotoa ei ole esiitynyt ennen vuotta 1952, jolloin selviteltiin molekyylistruktuuria. Tarvittiin 10 tonnia maksakudosta, että saatiin 30 mg liponihappoa.
Tästä jo voi ymmärtää, että kehossa esiintyvät määrät ovat pieniä, plasmassa nanogrammoja 12,3- 43,1 ng/ ml RLA muotoa, joka oli se luonnollinen muoto.
On ymmärrettävää., että aineen havaitsemista ja strukturoimista ponnisteltiin kovasti, koska se muodostaa hiilihydraattiaineenvaihdunnassa olennaisessa pisteessä aivan välttämättömän rattaan omien molekyyliensä muodostaman syklin avulla ( eri entsyymeissä kiinni)
LipS2----- --(Ac-S) (Lip-SH )------- Li(SH)2-------Lip S2
LipS2 , LA Lipoic acid ( Käytännössä Lipoamide)
AcS- acetyl- ryhmä joka liittyy liponihapon toiseen rikkiin S. Toisessa on tällöin pelkistynyt -SH. tioli pääty.
Lip (SH)2 nyt on molemmissa rikeissä vetyä, Dihydrolipoic-acid (käytännössä dihydrolipoamide kiinni enstyymissä)
Arveltiin kyseessä olleen vitamiinin, koska siinä samassa pisteessä tarvittiin useita essentiellejä vitamiineja ( Biotiini, Tiamiini, B2, niasiini, koentsyymi A), mutta löydettiin ihmisgenomista sen synteesiä koodaava järjestelmä.
MITEN KEHO TEKEE LIPONIHAPPOA?
Sitä rakentuu tavallisen rasvahapposynteesin yhden rasvahapon (C8:0) vaiheesta, 8 -hiilisestä oktaanihaposta, joka oktanyyli-ACP kompleksina kuljetetaan oktanyylitransferaasientyymin lipoyyli domaanikohtaan.(Lip)
(ACP tarkoittaa acyl carrier protein, rasvahappotähteitä kuljettava proteiini)
octanyyli- ACP --- (+2S) ---Lip-ACP --- LipDomaaniin ( entsyymissä) + ACP-SH
Kehoon tulee orgaanista rikkia cysteiiniaminohapon avulla.
Lipoyylisyntaasipolypeptidin (lipoyl synthase) kahdesta sulfaatista tulee nuo kaksi rikkiä( +2S) liponihapon C6 ja C8 hiileihin.
Tässä on sitten eräänlainen radikaali SAM- mekanismi apuna. Sitaatti Wikistä.
In enzymology, a lipoyl synthase (EC 2.8.1.8) is an enzyme that catalyzes the chemical reaction
- protein N6-(octanoyl)lysine + 2 sulfur + 2 S-adenosyl-L-methionine protein N6-(lipoyl)lysine + 2 L-methionine + 2 5'-deoxyadenosine
Yleensä kaikki relevantti tapahtuma vaatii S- ja N molekyylien ilmenemää kuvioissaan. Ne muokkaavat kehyksiä, struktuuria, energia-aineitten aineenvaihduntaa suorittaville tekijöille, jotka eivät " häviä" prosessin aikana, vaan suorittavat syklistä palautumista käyttömuotoon ja säilyvät aikansa. Joskus ne tietysti vanhenevat ja menevät myös energiaksi jaerittyvät, jos niitä ei keho pysty pilkkomaan.
Mikä on yhden (R)LA molekyylin, liponihapon IKÄ, sitä ei tästä artikkelista näe. Kuinka monta (tuhatta) sykliä se voi tehdä? Kataboliastakin täytyy hakea jokin toinen lähde. Arvelen että sen ikä voi olla riippuvainen sen käyttötarpeesta ja vaihteen normaaliudesta ( hiilihydraattivaihde, rasvankäyttävaihde) .
Näitten rakenneatomien N ja S yleinen suhde kehossa on 6: 1 typpeä ja rikkiä. Ja koska kudokset ja molekyylit vanhenevat, niin niitä erittyy päivittäin ja sen takia tarvitaan päivittäin proteiinia josta saadaan lisää N ja S ( typpeä ja rikkiä) . Miten on liponihapon normaalisaanti ruoassa? Ja miten hyvin sitä syntetisoituu itse kullakin? Koska se ei ole essentielli vitamiini, ja kuitenkin joskus siitä kai on havaittu relatiivia (funktionaalista) puutetta, nin se lie ehdollisesti essentielli, joissain erityisissä tapauksissa essentielli
Iän mukana (R)LA synteesi laskee ja samoin progredioivissa taudeissa.
Thioctic acid , Lipoic acid
Lopuksi tästä oktanyylirasvahaposta on siis muodostunut tioktihappo, jossa näitä orgaanisia rikkejä sijaitsee, Toinen pää on karboksyyliterminaali (-COOH) ja toisessa päässä on ditionaaliterminaali., rengas, jossa on kaksi rikkiä ja kolme hiiltä. Rikkien välinen kohta voi redusoitua kahdeksi SH- ryhmäksi tai oksidoitua takaisin -S-S- sillaksi.Kehossa tämä ei esiinny vapaana, kuten mainittu.
Luonnossa muodostuu vain (R) LA enantiomeeria mutta syntetisoitaessa 1952 saatiin myös (S) LA enantiomeeria , jolla ei ole biologista aktiivisuutta, päin vastoin se voi olla (R) muodon kompetitiivinen inhibiittori.
RLA liponihappoa tavataan mitokondrioissa, peroksisomeissa, tumassa ja muissa organelleissa.
Ennen kuin alkaa ajatella että ongelmat metaboliassa on liponihappopisteessä, tulee myös katsoa ettei ongelma ole siinä koko kompleksissa, mikä sitä ympäröi ( B1, aktivoitunut B1 tiamiinipyrofosfaatti, koentsyymi A, biotiini, B2 entsyymin sykli, FAD- FADH2, nikotinamidin sykli NAD, NADH + H+ ja mahdolliseseti jotain muitakin.
Jos metioniini SAM- järjestelmää tarvitaan, silloin asiiaan liittyy jo foolihappo, B12- vitamiini ehkä BH4:kin kuka ties.
Monta kertaa rasva ja sokeriaineenvaihdunnan pätsipointtia ( palorypälehappopistettä) rasittaa liikunnan puute, aivan täysin epätasapainossa oleva energia-aineitten tarjonta tai kauempana tästä kohdasta sijaitseva tukos tai jokin entsyymimutaatio. Liikunta ehkä pahin puutos nykyajan ihmisellä.
Linkkejä:
Koska liponihapossa on SH- ryhmiä, se on myös helposti myrkyttyvä kohta. Liponihapon SH- ryhmien ja S-S- sidoksen vaihtelu on työväline eikä niinkään toimi "antioksidanttina" , vaan tavallisten aineenvaihduntareaktioitten tärkeänä työkaluna ja oksidanttimuoto on se työkalu, joka ottaa vastaan siirrettävän palan. ja samalla asteittan redusoituu ja siten sen on palattava oksidanttimuotoon, mutta tuo redusoitunut välivaihe altistaa sen myrkyille.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23398199
Pyruvate dehydrogenase complex (PDHc) is the site of action of a new class of herbicides.
http://en.wikipedia.org/wiki/Pyruvate_dehydrogenase
Liponihapon SH- ryhmät myrkyttyvät elohopeasta ja arseniitista. BAL anti-lewisiitti vapauttaa kehoa arseniitin myrkyttämästä liponihaposta. (II maailmansota)
http://en.wikipedia.org/wiki/Pyruvate_dehydrogenase
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar