torsdag 12 november 2015

Piparjuuresta (Horseradish)

Tuli kuultua Suomen matkalla kylässä käydessä paljon hyvää piparjuuren vaikutuksta ja löytyypä piparruuti myös J H Uotin kasvisliuosten luettelosta, joka ei ole mikään pitkä  yrttiluettelo.Vain tärkeimmät ja vaarattomat esitettiin :

"Ihotaudeissa ja keripukissa käytetään piparuutijuomaa, jota valmistetaan pienennetystä piparuutista 50 grammaa ja puolen litraa tuoretta kaljaa. sen annetaan vetää lämpimässä paikassa 2 päivää. Sitä juodaan puoli teekupillista aamuin illoin. "


https://fi.wikipedia.org/wiki/Piparjuuri
PubMed antaa 197 löytöä hakusanalla Armoracia rusticana.
Otan niistä pari linkki9ä  tähän. 

Piparjuuri, Pepparrot, "piparruuti"
Lahko: Brassicales
Heimo: Ristikukkaiskasvit Brassicaceae
Suku: Piparjuuret Armoracia
Laji: rusticana
Näyttää kuuluvan  samaan heimoon kuin  kaalikasvit.
Piparjuuressa on: Glukosinolaattteja, isotiosyanaatteja ja muita rikkiyhdisteitä.

(1) Food Funct. 2015 Sep 28. [Epub ahead of print] Anti-inflammatory activity of horseradish (Armoracia rusticana) root extracts in LPS-stimulated macrophages.
 Marzocco S1, Calabrone L, Adesso S, Larocca M, Franceschelli S, Autore G, Martelli G, Rossano R. Author information

Abstract Horseradish (Armoracia rusticana) is a perennial crop belonging to the Brassicaceae family. Horseradish root is used as a condiment due to its extremely pungent flavour, deriving from the high content of glucosinolates and their breakdown products such as isothiocyanates and other sulfur compounds. Horseradish also has a long history in ethnomedicine. In this study the anti-inflammatory potential of three accessions of Armoracia rusticana on lipopolysaccharide from E. coli treated J774A.1 murine macrophages was evaluated. Our results demonstrate that Armoracia rusticana reduced nitric oxide, tumor necrosis factor-α and interleukin-6 (IL-6)  release and nitric oxide(NO)  synthase and cyclooxygenase-2 (COX-2)  expression in macrophages, acting on nuclear transcription factor NF-κB p65 activation. Moreover Armoracia rusticana reduced reactive oxygen species (ROS)  release and increased heme-oxygenase-1 expression, thus contributing to the cytoprotective cellular effect during inflammation.

(2)  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25684599

J Agric Food Chem. 2015 Mar 25;63(11):2947-55. doi: 10.1021/jf505591z. Epub 2015 Mar 16. Correlation of quinone reductase (QR) activity and allyl isothiocyanate formation among different genotypes and grades of horseradish roots.
Horseradish (Armoracia rusticana) is a perennial crop and its ground root tissue is used in condiments because of the pungency of the glucosinolate (GS)-hydrolysis products allyl isothiocyanate (AITC) and phenethyl isothiocyanate (PEITC) derived from sinigrin and gluconasturtiin, respectively. Horseradish roots are sold in three grades: U.S. Fancy, U.S. No. 1, and U.S. No. 2 according to the USDA standards. These grading standards are primarily based on root diameter and length. There is little information on whether root grades vary in their phytochemical content or potential health promoting properties. This study measured GS, GS-hydrolysis products, potential anticancer activity (as quinone reductase inducing activity), total phenolic content, and antioxidant activities from different grades of horseradish accessions. U.S. Fancy showed significantly higher sinigrin and AITC concentrations than U.S. No. 1 ,whereas U.S. No. 1 showed significantly higher concentrations of 1-cyano 2,3-epithiopropane, the epithionitrile hydrolysis product of sinigrin, and significantly higher total phenolic concentrations than U.S. Fancy.

KEYWORDS:Armoracia rusticana; allyl isothiocyanate; epithiospecifier protein; glucosinolate; phenethyl isothiocyanate; quinone reductase; sinigrin

Elintarvikelöytö 17.2. 2016. ostin Filadelfiajuustoa ja siinä on aromina piparjuuriseosta. Maukasta leivän päällä! Rasvapitoisuus  10%.

KOMMENTTINI: 

Tässä on mainittu entsyymi kinonireduktaasi (QR)  joka myös on tarpeen K-vitamiinin syklissä tehokkaan K-vitamiinimuodon (KH)  asteittaisessa  palauttamisessa KO  epoksimuodosta  kinonimuodon kautta , johon se  aktiivifunktiossaan joutuu  ja tässä voisi päätellä, että piparjuuri  muitten vihannesten joukossa tehostaa vihreitten vihannesten  terveydellistä vaikutusta juuri  tehostaessaan K-vitamiinin salvage- sykliä (  säästösykliä).  Jokainen K-vitamiinimolekyyli tekee noin 120 kertaa  säästösyklinsä ennekuin katoaa kehosta, eli sitä tulee saada päivittäin kun se katoaa niin nopeasti- Siis piparuuti tehnee sen olemisen  sinä lyhyenä aikana  tehokkaammaksi,  mistä ne hyvät maineet sitten  tulee.  esim. luun aineenvaihdunta  tehostuu K-vitamiinin syklistä, kun kalsiumia saadaan käsiteltyä ja aktiivikalsiumeja pyydystettyä niihin kohtiin missä tapahtuu fysiologista luun remodelling kaskadia. Luuhan on kalsiumin suurin varastopaikka kehossa..

Pipajuuressa on myös paljon mineraaleja ja C-vitamiinia, joten se vaikuttanee monipuolisesti  antioksidatiivisen kartan  teissä ja risteyksissä.. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar