måndag 13 november 2017

Voisiko UMP vitamiinien ja energiaravinnon joukossa olla miksikään hyödyksi

tai haitaksi paremminkin kysyen.

https://www.researchgate.net/scientific-contributions/39493768_Per_Arne_Aas.
 Otettava huomioon sen erityinen alue aineenvaihdunnassa.
Genomista  metabolisiin aitioihin ja eritykseen.
Metabolisena välituotteena  se on tärkeä.
 Genomisena sen normaaliesiintymä on RNA.ssa.

Per Arne Aas käsiteli U:n osuutta.  väitöstöistään alkaen.

UNG geeni

On olemassa pieniä proteiineja, joita koodaa UNG geeni (Urasiili DNA glykosylaasit). Nämä glykosylaasit eivät saa rikkoa RNA:n rakenteita eivätkä ne otakaan niitä urasiileja, jotka ovat muodossa dU, dUMP, U tai RNA. Vaan niillä on UDG-aktiviteetti.

DNA REPAIR MECHANISM 
on kappale sinänsä, mutta tässä keskityn vain urasiiliasiaan, joka on kappaleen alaotsikkoja. 

 Siis urasiileja tulee sytosiineista deaminoitumalla spontaanisti päivittäin 100-500 kpl ihmissolussa. Sytosiini , C,  on suojatumpana dsDNA:ssa kuin ssDNA:ssa ja deaminoituu 100 kertaa nopeammin ssDNA:ssa. Lisäksi DNA:ssa 3 % sytosiinista metyloituu 5-asemaan ja 5-meC puolestaan demetyloituu 3-5 kertaa nopeammin kuin sytosiini, joten tulee tymiiniäkin,T, aika vauhtia kiertotietä: Mutta tämä tymiini taas aiheuttaa T:G mismatch-tilanteen, ellei korjaanu ennen replikaatiota.

Tässä onkin sitten lisäksi tuntematonta tekijää, johon täytyy sen irronneen tymiinin osalta tarkemmin keskittyä myöhemmin. Kun se tippuu jonnekin (minne) hajoaako se , vai säilyykö se ja rikastuuko se uudestaan ?
( Minne ne tymiinimäärät menevät? Luulisi että kun niillä on vaikea synteesi, niilä olisi salvage )

Mutta nyt urasiilin puolelle.

"UNG-proteiinit (uracil DNA glykosylaasit)

ovat kooltaan 19-35 kDa ja niillä on korkea turn over - nopeus verrattuna muihin glykosylaaseihin. Urasiili poistuu nopeammin U:G parista kuin U:A-parista Urasiili, joka sijaitsee DNA:n 3´-päässä on myöskin huonompaa substraattia UNG-proteiineille kuin 5´-urasiili kun desoxyriboosi on fosforyloituna. Tätä korjaavaa entsyymiä estää urasiili, urasiilianalogit 6-aminourasiili ja 5-azaurasiili.
UNG sitoutuu ja scannaa DNA:ta pitkin pientä kuoppaa ja havainnee paikallisen helixheikkouden nappaamalla fosfaattirungosta. Kun UNG tapaa urasiilin, se taivuttaa DNA- runkoa 45 astetta ja aiheuttaa urasiilin irtautumisen heliksistä ja putoamisen entyymitaskuun. Vako on positiivisesti varautunut Entsyymn leusiini 272- sivuketju pitää sijaa tyhjällä emäspaikalla kuin ” tikkua ovenvälissä” tukeakseen extrahelikaalista konformaaiota. Urasiili roterataan 90 astetta desoksyriboosin suhteen, jolloin glykosyylisidos destabilisoituu eikä DNA enää vedä sitä. (”Pinch-push-pull” on glykosylaasin mekanismi). Lisäksi AP-kohta saa suojaa, kunnes endonukleaasi (APE1) ehtii sinne korjaamaan paikalle oikean emäksen.

UNG-proteiinit ovat korkeasti spesifisiä glykosylaaseja, mutta voivat vapauttaa myös joitain cytosiinin oksidaatiotuotteita kuten alloksaania, isodialuric-happoa, 5-hydroxyurasiilia ja 5-fluorourasiilia"
UNG-proteiinit omaavat myös erityisiä piirteitä verrattuna muihin glykosylaaseihin. Niiden aktiviteetti on 2-3 kertaa suurempi ssDNA:ta kohtaan kuin dsDNA:ta kohtaan, mikä on tietysti edullinen seikka, koska ssDNA stabiliteettikin on heikompi.
UNG2 on tärkeimpiä näistä glykosylaaseista .

UNG geenin Lokalisaatio 12q24.1.


Koko: UNG1 on 304 aminohappoa ja UNG2 on 313 aminohappoa.
UNG1 on mitokondriaalinen ja UNG2 on nukleaarinen ja sijaitsee replikaatio fokuksissa ja sillä on interaktiota replikaatioproteiinin A (RPA) ja muiden DNA-korjausprotiinien kanssa.
Sillä on interaktio PCNA kanssa (proliferating cell nuclear antigen), joten arvellaan, että se sijaitsee aivan juuri siinä, missä uusi DNA on replikoitumassa, replikaatiohaarukan edessä tai voi poistaa urasiilia (U) juuri muodostuneesta DNA:sta. Tämä sopisikin siihen seikkaan, että urasiilinpoistokyky on nopea ja mahdollisesti UNG2 pysyy samassa tahdissa nopeasti liikkuvan replikaatiohaarukan kanssa

UNGmRNA esiintyy kaikissa kudoksissa, eniten mitokondriapitoisissa, kuten lihas ja sydän.

UNG2 mRNA taas esiintyy kudoksissa missä soluproliferaatio on korkea. 

UDG-aktiviteetti on osoittautunut olevan solusyklin säätelemä seikka, pääsäätö tapahtuu transkriptiotasossa. UNG1-mRNA ja UNG2-mRNA säätyvät solusyklistä käsin. Myöhäisessä G1/ S faasissa säätyy nämä 2,5 ja vastavaasti 5 kertaisiksi pitoisuuksiltaan. Tätä seuraa UDG-aktiviteetin nousu 4-5 kertaiseksi myöhäis S- vaiheessa verrattuna alkavan G1 vaiheeseen. S- faasin jälkeen UNG2 mRNA alanee nopeasti ja UNG1 mRNA hitaasti. Siis: Kun on replikaatio, niin silloin UNG alkaa toimii tehokkaasti.

Miksi tämä UNG- geenifunktio on tärkeä?

Puhutaan V(D)J rekombinaatioista luuytimessä. B-lymfosyytit tekevät antibodeja ja antibodimuodostus taas tarvitsee omat vaihteensa, joka käyttää geneettistä taustakoneistoa. Class switch recombination (CSR) tarvitaan immunoglobuliinigeenien taustalla. B-solut omaavat tietyt geneettiset potentiaalit, kun ne ovat kypsiä ja itukeskuksissa kehossa. Niiden DNA:ssa on mahdollisuuksia äärimmäisiin erilaistumisiin, CSR:n lisäksi on somaattisia hypermutaatioita (SHM) taustalla. Mm. näistä kahdesta seikasta seuraa B-solujen kyky tehdä erilaisia antigeenivasteita peruslukemilta: IgM, IgG, IgA, IgE.

Jos tekijä AID (ctivation induced deaminase, targeted urasiilin muodostus!) puuttuu, kehittyy liikaa IgM-tyyppistä immunoglobuliinia. (CSR ja SHM ei esiinny), sekundaari lymfakudos on proliferoitunutta. Saman tapaista aiheuttaa, jos UNG2- vajausta esiintyy. (CSR on häiriintynyt ja SHM puutteellinen)
Tässä on kyse tilanteesta, missä Cytosiinin muutosta urasiiliksi keho käyttää tehdessään target-DNA:ssa vaihteen, jossa sitten UNG2 tekee abaasisen kohdan, joka voi prosessoitua molemmat vastaavat DNA-emäkset poistavaksi hyvänä merkkinä vaihdealueessa, stanssi! NHEJ liittää päät kuten V(D)J- rekombinaatiossa (NHEJ, non- homologous end-joining). Tämän function vaurio altistaa bakteeritulehduksille.

Muut urasiili DNA glykosylaasit

In vivo on muitakin UDG aktiviteettia omaavia entsyymeitä urasiileja irrottamassa kuin em UNG- geenin koodama UNG.
On mainittava ainakin kolme muuta: TDG, SMUG1 ja MBD4, jotka pystyvät ottamaan urasiileja pois DNA:sta. Ne poistavat myös eräitä urasiilianalogeja kuten 5-hydroksymetylurasiilia, 3,N-etenosytosiinia, 5-fluorourasiilia.
(UNG2 ja SMUG1 poikkeavat muista glykosylaaseista siinä, että ne pystyvät irrottamaan korkeammalla aktiviteetilla U:n ssDNA.sta).

SMUG1 (1999, 2001,2003)

on Single- strand selective monofunctional Uracil-DNA glykosylase ( 1999) . Nimi on sikäli erheellinen että se ottaa urasiilia sekä U:G että myös U:A- pareista. Poistaa myös 5-hU ja 5-foU.
Sijainti genomissa: 12q13.1-q14.
Koko 270 aa.

TDG (1993, 2002)

on T(U) mismatch glykosylaasi, joka ottaa pois T tai U-emäksen dsDNA- mismatch tilanteessa. Entsyymi hoitaa ensisjaisesti U:G mismatch ja sitten T:G mismatch- tilanteen. TDG on reportoitu transkriptiotekijäksikin.
Sijainti genomissa: 12q24.1.
Koko 410 aa.

MBD4, myös käytetään nimeä MED1 (1999, 2001)

Tämä ” methyl- binding domain protein 4” on monofunktionaalinen glykosylaasi, joka sitoutuu T:G tai T:U mismatch kohtiin ja vapauttaa T tai U näistä kohdista. Se kiinnittyy myös metyloituneeseen DNA:han in vitro ja saattanee vastavaikuttaa siihen mutageenisyyteen, mikä seuraa 5-metyylisytosiinin (5-meC) deaminoituessa tymiiniksi(T).
Tämän entsyymin kunto on syövän suhteen estävä seikka (1999)!
Entsyymissä on glykosylaasidomaani ja erillinen metyyliä sitova domaani. Tässä on kohta , joka on onkologian suhteen tärkeä.
Sijainti genomissa: 3q21.22.
Koko 580 aa.

Yhteenveto siitä, miten urasiilia tai hydroxymetylurasiilia voi korjata pois genomista

Replikoitumattomasta tai replikoituvasta osasta.
( Tri P Aas piirsi tästä kuvan)

Nukleoplasmi/ nukleoli, replikoitumaton osa
a.
Tymiinin oksidaatiosta on tullut 5-HmU:A
Oksidatiosta ja deaminaatiosta on seurannut 5-meC ja täten 5-meU:G
Tilanne: Kromatidissa esiintyy pari HmU:A ja HmU:G.
Korjaus: SMUG1
Short patch BER (Base Excision Repair): APE1(AP endonukleaasi) , polymeraasi beetta, XRCC1, LigaasiI, Ligaasi III
(BER-tie poistaa solusta päivittäin 10 000 DNA leesiota)

b. Cytosiinin deaminaatiosta on seurannut dsDNA tai ssDNA:ssa virhe
Tilanne: U:G
Korjaus UNG2 ( nukleoplasma); SMUG1 ( nukleoli), (MED4, methyl binding domain4), (TDG; T(U) mismatch glykolase)
Short patch BER: APE1, polymeraasi beetta, XRCC1 ( BER- koordinaattoriproteiini),
Ligaasi I ja Ligaasi III
Multiproteiinikompleksi UNG2:n kanssa.

Replication foci
a.
Cytosiinin deaminaatio ssDNA:ssa tapahtunut.
Tilane: esiintyy U
Korjaus: UNG2
Urasiilin excisio, poistaminen UNG2-entsyymillä; haarukan regressio tai rekombinaatio käyttämällä informaatiota sisarkromatidista, joka tässä kohdassa nyt on kapeasti ds; tai transleesiosynteesi (TLS)
b.
Replikaation tapahtuessa inkorporoituu vahingossa dUMP.
Tilanne tulee U:A
Korjaus: UNG2
Long patch BER: APE2 (?), Polymeraasi delta ja epsilon, PCNA, FEN1 (flap endonuclease 1) , Ligaasi I.

(DNA-korjausmekanismeista teen suomalaista yhteenvetoa parhaillaan tästä allaolevasta lähteetä)

Lähde:
AAS PER ARNE (NTNU 2004 Norwegian Cancer Society) Macromolecular maintenance in human cells- Repair of uracil in DNA and methylations in DNA and RNA
Harper::Review of physiological chemistry


Kommentti: harkitsisin tuota UMP asiaa. Pitäsii katsoa minne se suolistossa livistää. Tokko se genomitasoon kuitenkaan pääsee. Mutta pidän sitä vähän erikoisena   aineksena vitamiinien joukossa.
vaikka olenhan sitä katsonut toista kymmentä vuotta sokeriaineenvaihdunnan kartalla- aivo ja rintarauhanen käyttävät tuota  UTP vaihdetta energia-alueaitioissan ja rakenteittensa koostamisessa.  Rintarauhanen käyttää järejtelmää tuotamaan laktoosia.  Ja ilmeisesti suolisolussa laktoosin käistetlyssä on eduksi  että UTP  ja UDP muodostuu. Ehkä suolisolussa UMP jollain tavalla pääsee  vaikutamaan tähän alueeseen.  Galaktoosi menee nopeasti soluun ja sen pitää päästä lopulta epimeroitumaan UDP-glukoosiksi ja siinät arvitaan UTP.


 Minne nukleotidit suolesta menee? Löytyi englantilaista selistystä. 
 https://www.livestrong.com/article/471632-what-are-nucleotides-and-what-foods-can-they-be-found-in/
  • Two major classes of nucleotides make up DNA and RNA: purines and pyrimidines. Pyrimidine nucleotides contain a single-ring molecular structure bonded to a sugar molecule, whereas purines contain a double-ringed structure bonded to the sugar molecule. DNA contains two purines, called adenine and guanine, as well as two pyrimidines, thymine and cytosine. RNA contains similar nucleotides, with the purine uracil found in place of thymine. The presence of all five nucleotides proves important for cellular function.
  •  You absorb nucleotides from the food you eat, and dietary sources provide the nucleotides your cells need to survive. The nucleotides in food are typically present as long strands of genetic material, which can contain several million nucleotides. After a meal, your pancreas secretes two types of enzymes, deoxyribonucleases, which break down DNA, and ribonucleases, which break down RNA. These enzymes cleave the DNA or RNA from your food into shorter chains of nucleotides, which your body then absorbs and transports to your cells for use.
  • Since almost all foods and beverages are made up of either intact cells or cellular contents, almost all foods provide a source of nucleotides. In general, you should consume adequate nucleotides regardless of the specific foods that make up your diet. Consume grains, meats, fish, nuts, legumes, fruits and vegetables, fruit juices and milk as sources of nucleotides, as well as sources of several other nutrients.
    Special Circumstances
    In rare cases, individuals may lack the ability to digest DNA and RNA from their food properly, preventing their bodies from breaking down and absorbing nucleotides. For example, the rare genetic disorder pancreatic agenesis prevents the production and secretion of digestive enzymes. Individuals suffering from the disorder often take digestive enzymes to aid in the digestion of DNA and RNA, as well as the proteins, carbohydrates and fats in food.
    https://books.google.se/books?id=lWGESsimCggC&pg=PA352&lpg=PA352&dq=digestion+of+nucleotides&source=bl&ots=jkk6MdI_zK&sig=mFNdFdzuVVQpgz13iJVxUYWi5PM&hl=sv&sa=X&ved=0ahUKEwiG8tfP5LvXAhVjQpoKHYC8A8sQ6AEIbjAI#v=onepage&q=digestion%20of%20nucleotides&f=false 
  •  
  •  https://en.wikipedia.org/wiki/Cyclic_nucleotide
  • Tiedetään aika paljon ATP:stä, cAMP signaalijärejstelmästä,
  • GTP:stä, cMP järejstelmästä, CTP ja cCTP järjestelmästä. 
  • Vähemmän TTP ja UTP järjstelmistä.  cUMP karttaa opn hieman olemassa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar