torsdag 2 november 2017

Luumu, prunus domestica, plommon

Prunus domestica, Plommon, Luumu

 

 

LUUMU, kivetön, kuivattu

LÄHDE: www.Fineli.fi

Kivennäis- ja hivenaineet
Ravintotekijä Määrä Menetelmä Tietolähde Julkaisu
kalsium 67.0 mg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko 391
rauta 2.0 mg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko 391
jodidi (jodi) 3.0 µg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko 391
kalium 890.0 mg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko 391
magnesium 52.0 mg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko 391
natrium 2.0 mg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko 1260
suola 5.1 mg laskettu kertoimilla THL:n tuottama
fosfori 90.0 mg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko 391
seleeni 0.5 µg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko 21
sinkki 0.5 mg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko 391

Hiilihydraattifraktiot

Ravintotekijä Määrä Menetelmä Tietolähde Julkaisu
kuitu, kokonais- 8.6 g laskettu samankaltaisesta elintarvikkeesta THL:n tuottama
orgaaniset hapot 3.1 g summattu osatekijöistä THL:n tuottama
tärkkelys 0 g analysoitu riippumaton laboratorio 587
sokerit 37.6 g summattu osatekijöistä THL:n tuottama
fruktoosi 14.6 g analysoitu riippumaton laboratorio 587
glukoosi 14.4 g analysoitu riippumaton laboratorio 587
laktoosi 0 g loogisesti arvioitu THL:n tuottama
maltoosi 0 g loogisesti arvioitu THL:n tuottama
sakkaroosi 8.6 g analysoitu riippumaton laboratorio 587
polysakkaridi, vesiliukoinen ei-selluloosa 2.5 g analysoitu riippumaton laboratorio 587
kuitu veteen liukenematon 6.2 g summattu osatekijöistä THL:n tuottama

Vitamiinit

Ravintotekijä Määrä Menetelmä Tietolähde Julkaisu
folaatti, kokonais- 3.0 µg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko 292
niasiiniekvivalentti NE 2.3 mg summattu osatekijöistä THL:n tuottama
niasiini (nikotiinihappo + nikotiiniamidi) 1.9 mg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko 1260
pyridoksiini vitameerit (vetykloridi) (B6) 0.25 mg summattu osatekijöistä THL:n tuottama
riboflaviini (B2) 0.19 mg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko 1260
tiamiini (B1) 0.05 mg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko 1260
B12-vitamiini (kobalamiini) 0 µg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko 292
C-vitamiini 0 mg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko 59
A-vitamiini RAE 17.1 µg summattu osatekijöistä THL:n tuottama
karotenoidit 391.9 µg summattu osatekijöistä THL:n tuottama
D-vitamiini 0 µg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko 191
E-vitamiini alfatokoferoli 1.8 mg summattu osatekijöistä THL:n tuottama
K-vitamiini 59.50 µg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko 1260
Rasva
Ravintotekijä Määrä Menetelmä Tietolähde Julkaisu
rasvahapot yhteensä < 0.1 g summattu osatekijöistä THL:n tuottama
rasvahapot monityydyttymättömät < 0.1 g summattu osatekijöistä THL:n tuottama
rasvahapot yksittäistyydyttymättömät cis < 0.1 g summattu osatekijöistä THL:n tuottama
rasvahapot tyydyttyneet < 0.1 g summattu osatekijöistä THL:n tuottama
rasvahapot trans 0 g summattu osatekijöistä THL:n tuottama
rasvahapot n-3 monityydyttymättömät < 0.1 g summattu osatekijöistä THL:n tuottama
rasvahapot n-6 monityydyttymättömät < 0.1 g summattu osatekijöistä THL:n tuottama
rasvahappo 18:2 cis,cis n-6 (linolihappo) 37 mg analysoitu riippumaton laboratorio
rasvahappo 18:3 n-3 (alfalinoleenihappo) 18 mg analysoitu riippumaton laboratorio
rasvahappo 20:5 n-3 (EPA) 0 mg analysoitu riippumaton laboratorio
rasvahappo 22:6 n-3 (DHA) 0 mg analysoitu riippumaton laboratorio
kolesteroli (GC) 0 mg laskennallinen THL:n tuottama
sterolit 36.9 mg laskennallinen THL:n tuottama 476
Typpiyhdisteet
Ravintotekijä Määrä Menetelmä Tietolähde Julkaisu
tryptofaani 25.0 mg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko 1260
Biofactors. 2004;21(1-4):309-13.

luumun antiksidantit ja niiden komponentit



Antioxidant properties of prunes (Prunus domestica L.) and their constituents.
Kayano S1, Kikuzaki H, Yamada NF, Aoki A, Kasamatsu K, Yamasaki Y, Ikami T, Suzuki T, Mitani T, Nakatani N.Abstract

Luumuissa on paljon määrä fenoleja ja niillä on suuri antioksidanttinen aktiivisuus.

Tässä tutkimuksessa selvitellään luumun kaffeoylkiinihappoa CQA ja arvioidaan sen isomeerien osuus luumun antioksidanttiaktiivisuudesta.
Myös rakenneominaisuuksia selvitellään.
Luumu sisältää suhteellisen suuret määrät 4-O-kafeoylkiinihappoa ( 4-O-caffeoylquinic acid). 28.,4% luumun antioksidanttisuudesta oli luettava näiden CQA-isomeerien osalle ja muu antioksidanttisuus aiheutui tuntemattomista aineista.
Tutkijat eristivät 28 komponenttia.
ja sen sukuista yhdistettä, yksi kromanoni ja yksi bipyrroli olivat uusia.
Jokaisella CQA- komponentilla oli korkea antioksidanttinen aktiivisuus. Hydroksikinnamiinihapolla, benzoehapolla , kumariineilla, lignaanilla ja flavonoidilla oli myös suuri antioksidanttisuus (happiradikaaleja pyydystävä ominaisuus). Uusi löytö kromanoni osoitti myös CQA-isomeerien kanssa synergistä vaikutusta.

  • Prunes contain large amounts of phenolics and show high antioxidant activity. The aim of this study is to clarify the contents of caffeoylquinic acid (CQA) isomers, and to estimate the contribution of these isomers to the antioxidant activity of prunes. Furthermore, structural elucidation and evaluation of antioxidant activity of prune components were also performed. CQA isomers in prunes were quantified by HPLC analysis, and it has become apparent that prunes contain relatively high amount of 4-O-caffeoylquinic acid. The contribution of CQA isomers to the antioxidant activity of prunes was revealed to be 28.4% on the basis of oxygen radical absorbance capacity (ORAC); hence, it was indicated that residual ORAC is dependent on unknown antioxidant components.
  • Total 28 compounds were isolated and their structures were elucidated by NMR and MS analyses. Four abscisic acid related compounds, a chromanon, and a bipyrrole were novel. Each CQA isomer in prunes showed high antioxidant activities when measured by the oil stability index (OSI) method, O2- scavenging activity, and ORAC. Other isolated compounds such as
  • hydroxycinnamic acids,
  • benzoic acids,
  • and flavonoid https://sv.wikipedia.org/wiki/Flavonoid showed high ORAC values.
  • Furthermore, a novel chromanon indicated a remarkable synergistic effect on ORAC of CQA isomers.
  • PMID:
  • 15630217
[Indexed for MEDLINE] 
Muistiin 2.11. 2017 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar