tisdag 20 november 2018

Persimoni antaa vitamineraaleja. A-vitamiinia ja karotenoideja mukavasti

https://www.totalproducenordic.se/everfresh/sv/produkter/Frukt/Druvor2/SharonPersimonKaki/
Kuvassa on PERSIMON.  Israelin vastaava hedelmä on jalostettu, sikäli että siinä ei ole parkkihappoja, jotka persimonista katoavat vasta kun se on täysin kypsä. Sharonhedelmä on myös siemenettömämpi ja sen voi syödä jo ennen kuin se on ylikypsä. Nämä hedelmät  persimon, kaki, ja Sharon  kuuluvat ebonipuuheimoon Ebenaceae, sukuun Diospyros. Kts. engl. selvitys taxonomiasta lopussa. 


 Sitaatti

Sharon/Persimon/Kaki (Svenska)

Frukten påminner till utseendet om en tomat, men skiljer sig genom de 4 stora foderbladen. Färgen kan vara gul- eller röd-orange. Skal och fruktköttet har samma färg. Frukten är indelad i upp till 8 rum. När den är fullmogen är köttet genomskinligt och har mjuk, nästan flytande konsistens. Skalet är tunt som hos tomat. Kan ätas, kan upplevas som segt och då kan den skala. Smaken är söt, fyllig och påminner något om söta plommon och dadlar. De flesta typer är kärnfria.
Några persimon- och kakisorter innehåller i omoget tillstånd en garvsyra. Den bryts ner under mognaden och dessa typer är därför inte ätliga innan frukten är helt mogen och mjuk.
Sharonfrukter är persimon/kaki som vidareutvecklats i Israel. Dessa frukter saknar bitterämnen, och kan ätas direkt efter skörd. Smaken är söt och fyllig. Ibland skiftar fruktköttet i brunt, vilket är en sockerutfällning. Det försämrar inte kvaliteten på frukten. Frukterna kan förvaras kallt, 0-4 grader. Omogna frukter mognar i rumstemperatur. Mogna är mycket känsliga för tryck och klämskador och bör lagras så kort tid som möjlig.

Ravintotekijä Määrä Menetelmä Tietolähde Julkaisu
folaatti, kokonais- 8.0 µg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko 1075
niasiiniekvivalentti NE 0.2 mg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko 1075
niasiini (nikotiinihappo + nikotiiniamidi) 0.1 mg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko 1075
pyridoksiini vitameerit (vetykloridi) (B6) 0.02 mg laskettu kertoimilla THL:n tuottama
riboflaviini (B2) 0.02 mg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko 1075
tiamiini (B1) 0.03 mg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko 1075
B12-vitamiini (kobalamiini) 0 µg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko 1075
C-vitamiini 8.0 mg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko 1075
A-vitamiini RAE 107.1 µg summattu osatekijöistä THL:n tuottama
karotenoidit 1 290.0 µg summattu osatekijöistä THL:n tuottama
D-vitamiini 0 µg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko 1075
E-vitamiini alfatokoferoli 0 mg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko 1075
K-vitamiini 2.60 µg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko 1207 

Englantilainen taksonomia:

Diospyros-genuksessa on  noin 500 löajia(species) eboniperheen puita ja pensaita, joko letensä tiputtavia tai ikivihreitä, useimmat voat  peräisin tropiikista.


 Diospyros, genus of some 500 species of trees and shrubs of the ebony family (Ebenaceae), either deciduous or evergreen, most of which are native to the tropics. The leaves, which lack teeth, are usually borne alternately on opposite sides of the twig. The fruit is a large juicy berry with 1 to 10 seeds. Some members of the genus are valuable for their timber, particularly several species of ebony. Others are cultivated for their handsome foliage or edible fruit. Chief among the latter are the common, or American, persimmon (D. virginiana), native to North America, and the Japanese, or kaki, persimmon (D. kaki), native to China but widely cultivated in other temperate regions. The globular orange fruit of D. virginiana is about 4 cm (1.5 inches) in diameter. The tree grows about 10 to 12 metres (33 to 40 feet) tall and bears yellowish white, bell-shaped flowers. D. kaki grows 12 metres (39 feet) tall or more and bears yellowish white flowers and orange-red fruit about 7.5 cm (3 inches) in diameter. Several hundred varieties of D. kaki have been developed. Other species include the date plum (D. lotus), the black sapote (D. digyna), and the mabola (D. discolor), the last being cultivated for its tasty fruit, which is dark red to purple.


20.11. 2018  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar