söndag 3 maj 2009

Koivun mahla

Birch sap, Birkensaft ( Birkenwasser) ( björksav)

Koivun Mahla
Mahla on lehtipuiden johtosolukoissa kasvukauden alussa virtaavaa maitiaisnestettä. Mahlan makea ja siirappimainen neste sisältää sokeria, valkuaisaineita, aminohappoja ja entsyymejä. Tärkeimpiä mahlan tuottajapuita ovat sokerivaahtera ja koivu. Koivun mahlasta on alun perin saatu koivusokeria eli ksylitolia. Koivu tuottaa keväisin mahlaa keskimäärin viisi litraa vuorokaudessa.

Koivunmahlan keräys
Mahlan juoksuttaminen tapahtuu yleensä joko ripustamalla pullo katkaistun oksan kärkeen tai poraamalla runkoon reikä, josta neste juoksutetaan astiaan muoviletkun avulla. Pienistä (läpimitaltaan n. 15 cm) koivuista voi parhaimpaan aikaan juoksuttaa noin 5 litraa mahlaa vuorokaudessa. Suuremmista (läpimitaltaan n. 30 cm) voi mahlaa saada jopa 15 litraa vuorokaudessa.
Säilyminen on mahlankeruun suurimpia ongelmia. Koivunmahla säilyy vain noin 2 - 5 vrk jääkaapissa. Perinteisesti säilyvyyttä on parannettu joko pastöroimalla tai pakastamalla. Pastörointi eli kuumentaminen kuitenkin tuhoaa joitain ainesosia, ja saattaa muuttaa mahlan makua. Huonon säilyvyyden vuoksi myös puhtauteen on kiinnitettävä erityistä huomiota juoksuttamisprosessin aikana. Pakastettaessa mahla säilyy hyvin.

Vaahterasiirappi
muutamista vaahteralajeista tulee Suomessakin runsaasti siirappia ja se houkuttelee muurahaisia, joita sitten kulkee valtatienä siirappivaahteroita ylös ja alas.

Kanadassa harrastetaan vaahterasiirapin keräystä.

KOIVUN MAHLAN SISÄLTÖ

100 g Koivu™ birch sap contains:
Mg 11 mg/l
Mn 1.2 mg/l
Na 0.2 mg/l
Ca 70 mg/l
K 120 mg/l
Fe 0.1 mg/l
Zn 1.5 mg/l
P 6.4 mg/l
Fructose 0.5 g/100 ml
Glucose 0.3 g/100 ml
Kuivat kiinte’ät -aineet, Dry solid content 0.7 - 1.5 %
pH 5.5 - 7.5
Energiaa, Energy : 10 kJ
Rasvaa, Fat: < 0.1 g proteiinia,
Protein: < 0.1 g
Hiilihydraattia, Carbohydrate: 0.62 g
Hedelmähappoja, fruit acids (omenahappoa, malic 100-600,
meripihkahappoa, succinic 10-300,
fosforia, phosphoric 10-50,
sitruunahappoa, citric 5-20 mg/l)
vapaita aminohappoja, free amino acids: 25-700 mg/l
(Note: The natural values can vary widely during the season and from year to another).

http://www.skogssallskapet.se/skogsvarden/2008_2/sv22.php
BJÖRKRIPA = mahlaa ja mustiaviinimarjoja yhdessä

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar