http://www.greentaste.fi/fi/valikoima/tuotteet/kuivatut-hedelmat-ja-marjat/aprikoosi/
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=409
Aprikoosi sisältää tavattomasti karotenoideja, enemmän kuin muut hedelmät. Karotenoidien kirjokin on siinä laajin. Lisäksi aprikoosi on hyvä kaliumlähde. (Siemenet taas ovat vahvasti amygdaliinipitoisia ja niissä on syaaniyhdistettä, koska aprikoosi kuuluu luumukasveihin, siis siemenissä on myrkyllistä ainesta)
- Tutkimus 37 eri aprikoosilajista selvitti karotenoidien pitoisuutta:
Thirty-seven apricot varieties, including four new releases (Rojo Pasión, Murciana, Selene, and Dorada) obtained from different crosses between apricot varieties and three traditional Spanish cultivars (Currot, Mauricio, and Búlida), were separated according to flesh color into four groups.
Totaalikarotenoidipitoisuus vaihteli näissä lajiessa 1512- 16 500 ug määrissä 100 grammassa syötävää aprikoosiosaa. Pääpigmenttinä esiintyi beta-karoteeni, sitten beta-kryptoxantiini ja gamma-karoteeni.
Among the 37 apricot varieties, the total carotenoid content ranged from 1512 to 16500 μg 100 g-1 of edible portion, with β-carotene as the main pigment followed by β-cryptoxanthin and γ-carotene.
Provitamiini A yhdisteiden laaja vaihtelemisalue eri aprikoosilajeissa antoi pontta tälle tutkimukselle, jotta osattaisiin viljellä sellaisia lajeja, joissa karoninoidien pitoisuus lisääntyy ja samoin terveydelliset vaikutukset.
The wide range of variability in the provitamin A content in the apricot varieties encouraged these studies in order to select the breeding types with enhanced carotenoid levels as the varieties with a higher potential health benefit.
Karotenoidien pitoisuus korreloi värimittauksiin.
The carotenoid content was correlated with the color measurements, and the hue angle in both flesh and peel was the parameter with the best correlation (R = 0.92 and 0.84, respectively).
Karotenoidipitoisuuksien arvioinnissa voitaisiin käyttää kannettavaa kolorimetriä kenttäkäytössä viljelymaissa.
An estimation of the carotenoid content in apricots could be achieved by using a portable colorimeter, as a simple and easy method for field usage applications.
Keywords: β-Carotene; color; colorimeter; correlation; HPLC; provitamin A
Aprikoosin keltaisessa kuoressa on silmälle tärkeitä ravinteita, luteiinia ja zeaxantiinia.
Lutein and zeaxanthin as well are abundantly found in the skins of apricots.LUTEIINI: Silmän keltaisen täplän suoja-aine. Mistä muusta saa luteiinia kuin aprikoosisa:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Lutein
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar