måndag 2 september 2019

Fineli.fi tieto pihlajanmarjasta(Sorbus aucuparia, vanlig rönn)


6.9. 2019. keräsin pussillisen pihlajanmarjoja ja  noin 10 ruusunmarjaa.  Osan pihlajanmarjoista pakastin pieneen rasiaan talven varalta. os oli heitettävä pois, koska niissäoli jonkin pistiäisen tekemää laikkua ja jälkeä. loput  aloin keittää vähässä vesitilkassa  marmelaatiksi.  Noin 8 ruusunmrjaa halkasin, poistin siemenet ja asetin kuoret myös pihlajanmarjoen joukkoon. kun marjat ja vesi kiehuivat , lisäsin sokeria   saman tilavuuden verran kuin marjoja oli pienessä kattilassa.  Siten keitin  seosta ja hämmensin  15 minuutin ajan.   Se alkoi muuntua marmelaadiseksi.  Siten pesin pienen lasipurkin , jossa oli tähteet  maapähkinästä.  Asetin marmelaadin siihen ja purkki tuli puolilleen,.  Se on herkullisen  hyvää ja väkevää. , sopivan sokerista, ettei tunnu liian happamelta. 

 Nyt illalla  teemme vohveleita.  Päälle voi asetata  kermavaahtoaja nokareen pihlajanmarjahilloa.  
Muuten , vaikka keräsin  marjoja terttuineen ja lehtineen    kahden litran pussiin vain puolilleen, siinä  tuli luonnon itikoita aika monta ja niitä sai karistaa ulos.  muutamia tvestrjärtin tapainen  kiemurtelevä metallisen värinen itikka, pari  kolme erikokoista hämähäkkiä ja lukkia.  joitan lehdenvihreitä  isohkoja itikoita myös.  Siis aika  iso  fauna  pienessä määrässä flooraa. 

Saattoi itikka olla olla pshlajanmarjapistiäinen, joka oli pistänyt niin monta marjaa. sama joka tekee omenapuihin sitä muumitautia.  Sen nimi Argyresthia conjugella . Katson mitä wiki vikisee. 








Pihlajanmarja

Pihlajanmarja


313 kJ (75 kcal)

1 103 kJ (263 kcal)

121 kJ (29 kcal) 
 Tällainen pirteä  nuori pihlaja on kaikessa hiljaisuudessa kasvanut Sahalinintatar-alueellani ja nyt tänä vuonna kun oli aika leikata tatarkasvu,  pääsi näin monimarjainen pihlajakin ensiesiintymäänsä marjalastissaan. 
 

Pihlajanmarjasta (S. aucuparia) tieteellistä tietoa

Ensinnäkin nimestä

  1.  Tavallinen pihlaja, Sorbus aucuparia,  vanlig rönn. 

  2.  Sorbus aria, Saksanpihlaja, jättevitoxel 

  3. Sorbus intermedia, S. suecica , Ruotsinpihlaja, oxel   

Ruotsinpihlaja (Sorbus intermedia) on Etelä-Ruotsissa ja lounaisimmassa Suomessa kasvava, muuallakin puistopuuna yleinen pihlajalaji. Alkujaan Linné antoi sille tieteellisen nimen S. suecica. Ruotsinpihlaja on saanut alkunsa kotipihlajan, etelänpihlajan ja saksanpihlajan[2] tai jonkin sen läheisen sukulaislajin risteymänä.

 

Best matches for Sorbus aucuparia:

Sorbus aucuparia and Sorbus aria as a Source of Antioxidant Phenolics, Tocopherols, and Pigments. Šavikin KP et al. Chem Biodivers. (2017)
 Abstract
Due to its nutritive and medicinal properties, berries of some Sorbus species are used for the preparation of jams and jelly as well as in traditional medicine. On the other hand, their chemical composition is not much studied especially of those grown in Balkan Peninsula. We have analyzed individual phenolics, tocopherols, carotenoids and chlorophylls using HPLC in berries from Sorbus aucuparia and Sorbus aria collected in different localities in Serbia and Montenegro together with the amounts of total phenolics and proanthocyanidins as well as their radical scavenging activity against DPPH radical.
Berries of S. aucuparia were richer source of polyphenolics in comparision with S. aria and, regardless the species and locality, caffeoylquinic acids such as neochlorogenic and chlorogenic acid were the most abundant compounds.
 Among analyzed tocopherols the most abundant in all samples was α-tocopherol (0.48 - 19.85 μg/g dw) as it was β-carotene among carotenoids (mean concentration of 0.98 μg/g dw in S. aucuparia and 0.40 μg/g dw in S. aria, respectively). Correlation between total phenolics and DPPH radical scavenging activity was noticed. Our study represents comprehensive report on chemical composition of S. aucuparia and S. aria which could contribute to a better understanding of their quality.
Sorbus ; Antioxidant; Phenolics; Pigments; Tocopherols

 
Research in the chemical composition of the bark of Sorbus aucuparia. Krivoruchko E et al. Ceska Slov Farm. (Wint)Abstract
The quantitative contents of 40 carboxylic acids, with the prevalence of hexadecanedioic, lignocerinic, behenic, azelaic, palmitic and benzoic acids, and 39 components of essential oil were determined in the extracts of the bark of Sorbus aucuparia by the GC-MS method. The quantitative contents of 6 phenolic compounds, i.e., chlorogenic, caffeic, and gallic acids, catechin, quercetin, and apigenin-7-glucoside were determined by the HPLC method in the ethanolic extract of the bark of Sorbus aucuparia. Key words: Sorbus aucuparia bark, carboxylic acids, phenolic compounds, essential oil, GC-MS, HPLC.

 
Antitumor Effects of Sorbus aucuparia L. Extract Highly Saturated with Anthocyans and Their Mechanisms. Razina TG et al. Bull Exp Biol Med. (2016) Abstract
The effects of Fructus Sorbi aucupariae extract, originally saturated with anthocyans, on the development of Lewis lung carcinoma and B-16 melanoma in C57Bl/6 mice and the efficiency of cyclophosphamide treatment were studied. Antitumor activity of the extract and potentiation of the antimetastatic activity of the cytostatic were demonstrated. Studies on melanoma B-16 model revealed an increase in the counts of stromal progenitor cells in the tumor node and their accelerated maturation after treatment with the extract. No effects towards the tumor stem and committed cells were detected.KEYWORDS:B-16 melanoma; Fructus Sorbi aucupariae; Lewis lung carcinoma; anthocyans; tumor stem cells PMID: 27878717 DOI: 10.1007/s10517-016-3554-4

 

Pihlajanmarja , Sorbus aucuparia (vanlig rönn)

Löytämiäni linkkejä pihlajanmarjan käytöstä:
  Otan  allaolevan sitaatin muistiin, ksoka  oli kerran  aika, jolloin  ekonomian takia oli vaikea saada kokoon  ravitsevia C- vitamiini ja antioksidanttipitoisia  hilloaineksia talvea varten. Silloin keräsin mm pihlajanmarjoja. Niitä näkyy t'n'ävuonnakin olevan runsaasti. sen sijaan mustikoista on kato ja vattuja on vain vähän.

https://fi.newsner.com/uutiset/syo-vain-3-pihlajanmarjaa-paivassa-ja-nama-muutokset-tapahtuvat-kehossasi/

"Voit lukea alapuolelta viisi syytä, miksi sinun tulisi poimia ja syödä syksyn aikana pihlajanmarjoja.
Vastustuskykysi vahvistuu 
Pihlajanmarja on luonnollinen vitamiinipommi, joka vahvistaa kehosi vastustuskykyä. Marjoja käytettiin aikaisemmin jopa rohtona  erilaisten sairauksien hoitamiseen.
Pihlajanmarjat auttavat .. virtsaputkentulehdukseen, sekä hoitamaan flunssaa. Myös karpaloilla ja puolukoilla on samankaltaisia terveydellisiä ominaisuuksia.
Sinun ei tarvitse syödä paljoa, jotta saat terveydelliset hyödyt talteen. Fakta on, että sinun tulee syödä vain kolme pihlajanmarjaa päivässä, jotta saat täytettyä kehosi päivittäisen C-vitamiiniannoksen.
Lievittää särkyä
Pihlajanmarjat sisältävät antioksidantteja, rautaa ja karoteenia. Kyseessä on todellinen terveyspommi, joka voi   ehkäistä jopa reumaa. "

Hyväksi vatsallesi
Onko sinulla kova vatsa tai ummetusta? Pihlajanmarjat saattavat auttaa, koska ne sisältävät sorbitolia, jolla on lievästi laksatiivinen vaikutus. Nauti muutama marja, lähde kävelylle ja vatsasi saattaa toimia tämän jälkeen paremmin!
Ne ovat herkullisia! 
Pihlajanmarjat eivät välttämättä maistu sellaisenaan herkulliselta, mutta ne sopivat hyvin marmeladeihin ja hilloihin. Tuolloin ne maistuvat huomattavasti paremmalta. Niitä voi myös lisätä leivän tai myslin sekaan.
Marjoja voi kerätä pakkasyön jälkeen, jolloin ne ovat makeampia. Voit laittaa niitä myös pakastimeen, jolloin saat saman efektin aikaiseksi.
Säilöntäaineita ei tarvita
Pihlajanmarjat sisältävät luonnostaan paljon bentsoehappoa, jonka vuoksi et tarvitse säilöntäaineita, kun valmistat hilloa, marmeladia tai hyytelöä.
Pihlajanmarjat ovat terveellisiä, mutta niitä tulee kuitenkin syödä maltillisesti. Tarvitset vain 3-4 marjaa päivässä, jotta saat kaikki terveydelliset hyödyt irti. Voit poimia suuren määrän pihlajanmarjoja syksyllä ja säilöä ne pakastimeen, jotta saat nauttia marjoja ympäri vuoden. Useat ihmiset kertovat, että tämä menetelmä pitää flunssan tehokkaasti loitolla.
Muista, että pihlajanmarjat eivät kuulu jokamiehenoikeuksiin, joten kysy lupaa maanomistajalta tai poimi niitä omalta pihaltasi.  
Minä en tiennyt, että pihlajanmarjat sisältävät näin valtavia määriä vitamiineja — erityisesti C-vitamiinin määrä teki vaikutuksen!
Jaa tämä artikkeli Facebookissa — Suomi on täynnä pihlajanmarjoja, jotka voivat ehkäistä flunssaa ja muita sairauksia. "( Kirjoittaja on henkilö, joka on Newsner Finlandian toimitaja)