onsdag 21 januari 2009

Käsite "Normaalifloora", "Opportunisti"

Jotta ymmärtää funktionaalisen ravinnon merkityksen, on hyvä tietää että ihmisellä on kehossaan eri kohdissa erilaisia normaaleja mikrobikolonisaatioita,
myös suolistossa.

Funktionaalinen ravinto tukee kehon omia normaaleja suojajärjestelmiä, kuten suoliston normaali floraa ( Kts.artikkeleita prebiootit, probiootit, synbiootit)

Näitä floramuodostumia pidetään eri tavalla tervein elintavoin hyvässä kunnossa.

Mikrobiologian luennoilla Dietetiikan kursilla Göteborgin Yliopistossa 1998 syksyllä tein muistiinpanoja normaalifloorasta mikrobiologian lehtorin kertomana siitä näkökulmasta, mikä on dietisteille tärkeää tietää.
  • Normaalifloora
Kaikki elävä taistelee hengestään- niin ihminen, kansat , ihmiskunta kuten mikro-organismit ja kasvit. Tähän elämäntaisteluun on kaikki eläimet, ihmiset, kasvit ja mikä tahansa , mikä elää, evoluutiossa kehittänyt itselleen mahtavan elossapysymisen strategian ja puolustusjärjestelmiä. Ihmisen rakenteesta suuri osa on pelkkää puolustusarsenaalia, minkä sisällä sitten meidän aivomme , sielumme, persoonamme ja hermostomme toimii kognitiivisesti ja nauttii elämästä.

Mutta on hyvä tietää että jokaista ihmiskunnan jäsentä kohden keskimäärin on olemassa maapallolla kymmenen tonnia mikro-organismia (10 tonnia / yksi henkilö!).
Missä sitä sitten on, kun se ei missään näy eikä tunnu?

Mitä sisältää yksi gramma multaa ?
Hyvä tietää että yhdessä sormustimellisesa multaa on jo tällainen määrä eliöitä:
1 gramma multaa sis.
  • hiivasieniä noin yhden miljoonan
  • homesieniä noin yhden miljoonan
  • Sienten verkosto riittäisi peittämään 10-30 neliömetriä.
  • Alkueläimiä eli protozooia siinä on noin 10 000.
  • Leviä noin 10 000.
  • Siinä on myös runsaasti bakteereita.
Kaikkein eniten mikro-organismeja sisältää lannoitettu viljelymulta ja kaikkein vähiten hiekka.
Kaikki mikro-organismit tekevät jatkuvasti orgaanisen materiaalin pilkkoamistyötä ja vähitellen kaikki orgaaninen palaa epäorgaaniseksi materiaaliksi takaisin eli alkuaineisiin, josta taas saadaan elementaarisia ravinteita luonnon jatkuvassa kiertokulussa ( -> typen kiertokulku) Eniten tällaista ravinnetta löytyy merien pohjille vaipuneena. Meret tuottavat sitten happea maapallolle. Meret ovat maapallon keuhkot.

  • Normaalifloora. Milloin mikrobikolonisaatio on normaali?

Ihmisen puolustuvarustukseen kuuluu omien rakenteitten lisäksi myös normaalibakteeristoa, joka taistelee ympäristön mikro-organismeja vastaan ihmisen puolesta. Tietysti ihmisen suojelu on bakteerien "sekundääristä hyvää työtä", koska ne vain sattuvat viihtymään ihmisessä parhaiten kun ihminen voi parhaiten, joten ihminen on edullisessa symbioosissa omien hyvien bakteeriensa kanssa. Ihmisellä on tällaista edullista normaaliflooraa iholla, suuontelossa, nenäontelossa, silmissä, korvakäytävissä, vaginassa, siis kaikilla limakalvoilla sekä suolen sisällössä.

IHON NORMAALIFLOORA käsittää gram plus kokkeja Micrococcus, Staphylococcus. Myös vaarattomia sauvabakteereita kuten Pseudomonaslajeja ja Corynebacteriumlajeja. Esim C. acne. Ihobakteerit viihtyvät 30-32 Celciusasteessa ja hieman happamessa miljöössä pH 5,5. Ihon kosteusaste on jokseenkin kuivan puolella. Hiki on taas suolaista. Ihobakteerit ovat hyvin sopeutuneita ja kilpailevat tehokkaasti kaikkien vaarallisempien bakteerien kanssa. Normaali ihobakteeristo on hyödyksi, mutta tietysti niistä on haittaa elintarvikkeille, joitten normaalibakteereita ne eivät missään muodossa ole. Elintarvikkeitten kaikessa käsitelyssä täytyy muistaa hyvä käsihygienia.

OPPORTUNISTI. Ihobakteerit voivat olla myös ihmiselle itselleen vaarallisia, jos niitä joutuu pistohaavoista sisälle kehon puolelle. Jos tällainen iholla muuten normaali bakteeri joutuukin kehossa väärään paikkaan, mihin se ei kuulu, se voi aiheuttaa ns opportunistisen infektion. Myös immuunivasteen laskiessa liikaa, voi omista normaalibakteereista tai muista mikro-organismeista tulla henkilön opportunistisia mikro-organismeja.

SUOLEN NORMAALIFLOORA tarvitsee lämmintä ja ravintorikasta miljöötä. Se on hyvin monipuolinen, sillä suolessa viihtyy n. 400-500 eri bakteerilajia. Ne ovat enterobakteereita (Enterobacteria). Suurin osa niistä on gram negatiivisia sauvoja, kuten tavallinen E. Coli ja Proteus. Useimmat ovat anaerobisia tai fakultatiiviisti anaerobisia. Myös Bacteroides-lajit kuuluvat näihin. Vauvat syntyvät suolisto steriilinä ja niille kehittyy vähitellen normaali kypsä floora, tästä erikseen ( T Sobkon artikkelit).

  • Miljööolosuhteet

RESERVOAARINA eri bakteereille toimii maaperä, vedet, ihmiset ja kaikenlaiset eläimet.

ILMA ei voi toimia varastopaikkana, mutta se voi olla bakteerin leviämisen väliaine.

UV-valo vaikuttaa mikro-organismeja tappavasti, samoin auringonvalo on sterilisoivaa. Siis mikro-organismeille ilma on vaarallista, joten ne mielellään esiintyvät erilaisissa partikkeleissa selvitäkseen ilmassa välittymisen. Mikro-organismit eivät voi lisääntyä ilmassa. Tämä on hyvä tietää, sillä raikas ilma ja tuulettaminen on eräs tapa vahvistaa omaa puolustuskykyään.

Lähde: Mikrobiologian luennot (BRZ) 5.2.1998

25/01/2007
8.2.2011

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar