onsdag 21 januari 2009

(2) Vauvan suolen mikrofloran kehittymisestä(Sobko)

YKSITYISKOHTIA T Sobkon VÄITÖSKIRJAN TAUSTASTA
SOVELLUTUS MYÖS AIKUISEEN:

Lähde: Sobko Tanja. Influence of the Microflora on Gastrointestinal Nitric Oxid Generation.Thesis for doctoral degree. Studies in newborn infants and germ-free animals. (Ph.D) 2006 Karolinska Institutet.STH. ISBN 91-7140-779-0


MIKROFLORAN TÄYTYY SAADA KEHITTYÄ VUOSIA RAUHASSA
Tutkija mainitsi vielä johdanto-osassa vauvojen suoliston olevan steriiliä syntyessä ja bakteereja taas olevan kaikkialla kohdun ulkopuolisesn elämän piirissä, jopa ihmisten pinta on täynnä bakteereja kaikilta pinnoiltaan, niin että prokaryoottisia soluja ( bakteereita ) on enemmän kuin eukaryoottisia.

Joka ihminen kantaa yksilöllistä heterogeenista mikrobiaalista ekosysteemiä itsessään.
1 000 000 000 000 CFU koloniaa muodostavaa yksikköä.( 12 nollaa on biljoona eli miljoona miljoonaa).

Suolistoaitioitten bakteerit elävät aika lähellä epiteelipintaa tai suolen ontelossa. Normaaliflorassa tavataan noin 500 eri lajia. Suoliston loppuosassa bakteereista on 99% anaerobisia ( ne eivät tarvitse hapen läsnäoloa).

Syntymän jälkeen vauva kohtaa miljöönsä bakteeriston. Normaali alatiesynnytys on edullinen kolonisaatioapu. Vauvan täytyy muodostaa immuniteettia ympäristöä kohtaan. Tämä tapahtuu suoliston avulla. Monimutkainen säätelymekanismi käsittää sekä mikrobeita, ympäristöä, dieetin, luonnollista immuniteettia ja hankittua adaptiivista immuniteettia. Prosessi kestää vuosia, kunnes jokseenkin stabiili monipuolinen oma mikroflora on muodostunut.

Rintaruokinnan etuna on bifidobakteerikantojen kehittyminen ja ne voivat suotuisassa olosuhteessa muodostaa 90 % rintalapsen suolistoflorasta jo muutaman viikon päästä. Bifidobakteereista tulee paksusuoleen happamuutta, mikä on edullista infektioita vastaan. Tri T Sobkon kirja mainitsee normaalibakteeriston etuja runsaasti.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar