måndag 19 januari 2009

Prebiootit, probiootit, synbiootit

PREBIOOTEISTA, PROBIOOTEISTA ja SYNBIOOTEISTA
Eräs löytö:

Lähde.
Scholz-Ahrens KE, Ade P, Marten B, Weber P, Timm W, Açil Y, Glüer CC, Schrezenmeir J
Prebiotics, probiotics, and synbiotics affect mineral absorption, bone mineral content, and bone structure. J Nutr. 2007 Mar;137(3 Suppl 2):838S-46S.
Institute of Physiology and Biochemistry of Nutrition, Federal Research Centre for Nutrition and Food-Location Kiel, D-24103 Kiel, Germany

(Suom)
Moni tutkimus sekä elämillä että ihmisillä on osoittanut, että sulamattomilla oligosakkarideilla( non digestible, NDO) on positiivista vaikutusta mineraalien absorptioon ja aineenvaihtoon sekä luuston rakenteeseen että luun arkkitehtuuriin. Tällaisia ovat myös INULIINI ( inulin), OLIGOFRUKTOOSI (oligofructose),FRUKTO-OLIGOSAKKARIDIT ( fructooligosaccharides) ja myös RESISTENTTI TÄRKKELYS ( resistant starches), SOKERIALKOHOLIT ( sugar alcohols) ja DIFRUKTOOSI-ANHYDRIDI (difructose anhydride)

Ravinnon PREBIOOTTIEN( dietary prebiotics) hyvää vaikutusta lisää dieetin KALSIUMIN runsas pitoisuus kynnysarvoihin asti ja prebioottilisän optimaalinen määrä ja koostumus. Saattaa olla olemassa jokin dietääristen preobioottien optimaalinen kompositio frukto-oligosakkaridilajeja eripituisine ketjuineen( synergisiä tuotteita) . Se vaikutus mikä dietäärisillä prebiooteilla on, riippuu kronologisesta iästä, fysiologisesta iästä, menopaussin vaiheesta ja kalsiumin absorptiokapasiteetista.

On näyttöä itsenäisestä PROBIOOTTISESTA vaikutuksesta ( probiotic effect) mineraalien absorption edistämisessä.

SYNBIOOTIT ( synbiotics), (kombinaatio probiootteja ja prebiootteja) voivat indusoida lisävaikutuksia.

Voiko vähäinen määrä tavanomaisia sulamattomia oligosakkarideja (NDO) vahvistaa dietääristen probioottien tai synbioottien vaikutusta, tämä on vielä selvitettävänä oleva asia.
Taustalla oleva mekanismi on moninkertaisesti lisääntynyt mineraalien liukoisuus johtuen osaltaan lisääntyneestä määrästä bakteerifermentaation tuottamia lyhytketjuisia rasvahappoja (SCFA, Short Chain Fatty Acids). Näitten muodostusta edistää suurempi substraattimäärä, josta käsin SFCA voi fermentoitua. . Muodostuneet energia-aineet vaikuttavat enterosyyttien proliferaatiota ja täten absorptiopinnan laajenemista . Näitä fermentaatiotuotteita ovat pääasiassa suolessa muodostuva maitohappo ja voihappo( laktaatti ja butyraatti) . Kalsiumia sitovia proteiineja ilmenee myös enemmän. Suolen terveys on parempi . Fytiinin mineraalikomplekseja saa hajoitettumaan esiin. Luustoa moduloivia faktoreita kuten ravintoperäisiä fytoestrogeeneja vapautuu. Suolistofloora ja ekologia stabiloituu, jopa silloinkin, kun joutuu käyttämään antibioottikuuria. Suolisto mucus( limakerros) stabiloituu ja kasvutekijät kuten polyaminit moduloituvat.

JOHTOPÄÄTÖKSENÄ tutkijaryhmä sanoo, että prebiootit ovat kaikkein lupaavimpia , mutta ne ovat myös parhaiten tutkittuja aineita luuston terveyden edistämispotentiaalin suhteen verrattuna probiootteihin ja synbiootteihin. Tulokset ovat selvemmin havaittavissa eläimissä, koska niillä on tehty enemmän tutkimuksia ihmisiin verrattuna, koska ihmisissä koe-oloduhteet ovat vaikeammin kontrolloitavissa.
19/01/2009

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar