onsdag 21 januari 2009

(3) Typen kiertokulussa on bakteerifloralla osaa (Sobko)

Tri T Sobkon väitöskirjasta jatkoa:
Sobko Tanja. Influence of the Microflora on Gastrointestinal Nitric Oxid Generation.Thesis for doctoral degree. Studies in newborn infants and germ-free animals. (Ph.D) 2006 Karolinska Institutet.STH. ISBN 91-7140-779-0


  • Mikä on TYPEN KIERTOKULKU?

Ilmakehä sisältää kovalenttia inerttiä typpikaasua N2.
Bakteerin tehtävä
Kasvin tehtävä
Eläin ja ihminen syövät kasveja tai animaalista proteiineja
Entä jos epäorgaanista typpeä nitriittiä tai nitraattia on ravinnossa?
VAUVA EI SIEDÄ EPÄORGAANISIA TYPPIYHDISTEITÄ RAVINNOSSAAN. AIKUINEN JA ISOMMAT LAPSET SIETÄVÄT
Kommentti epäorgaanisesta typestä ravinnossa.
Muuten, korruptioskandaali kiinalaisesta "vauvanmaidosta",ja typpimöhkäleestä siinä liemessä


TYPEN KIERTOKULKU?

Ilmakehän typestä N2 ensin EPÄORGAANISEEN muotoon ( ammonium, nitriitti, nitraatti)
JA sitten ORGAANISEKSI TYPEKSI ( aminotyppi, -NH2 )
ja sitten RAVINNON VALKUAISAINEIKSI ja proteiineja ja aminohappoja sisältävän ravinnon kautta ihmisen saataville.

  • Ilmakehä N2

Kaikki elävät organismit tarvitsevat typpeä (-N=), mikä on proteiinien ja nukleiinihappojen essentielli osa. Ilmakehä sisältää typpeä kaasuna miltei 80% (N2). Koska molekulaarinen typpi on liian inertti, tehoton, reagoimaan muitten aineiden kanssa, kaikki monisoluiset eliöt tarvitsevat apua typen saamiseksi. Hyödynnettävä typen muoto pitää muokata esiin.

  • Bakteerin tehtävä on auttaa typen muokkaamisessa

Mikro-organismit, joita on maaperässä ja vedessä, aloittavat typen syklin kohti orgaanista maailmaa fiksaamalla ilmakehän typpeä biologisesti hyödyllisempään muotoon, kuten ammoniumiksi, nitriiteiksi tai nitraateiksi, joita taas kasvit voivat käyttää. Ammoniumissa typpi liittyy vetyyn; nitraateissa ja nitriiteissä happeen

Bakteerit pystyvät muokkaamaan ilmakehän typen (N2) lisäksi monia typpimuotoja, kuten HNO3, NH3, ja oksideita NO, NO2, N2O4 ja N2O.
  • Kasvin tehtävä
Kasvi voi tehdä aminohappoja.
  • Eläin ja ihminen syövät kasviperäistä tai animaalista proteiineja
Eläimet saavat tarvitsemaansa orgaanista typpeä kasveja ( tai muita eläimiä) syömällä valkuaisaineissa typen ollessa orgaanisessa muodossa kuten esim aminohapoissa aminotyppenä (.-NH2). Kun eläinkeho taas kuolee aikanaan, vapautuu typpi ja siirtyy vähitellen ilmakehän typeksi takaisin. Ihminen saa typen hyödyntämällä mm. entsyymaattisesti aminomuotoisia ( –NH2 ) rakenteita
  • Entä jos on epäorgaanista typpeä nitriittiä tai nitraattia ravinnossa?
Ihmiselle ravinnon liika nitriitti (NO2-) sinänsä ei ole edullinen. (Se muuttaa hemoglobiinin Met-Hb-muotoon, jossa rauta on Ferri(III), eikä pysty kuljettamaan happea. C-vitamiini vastavaikuttaa methemoglobiinin muodostukseen ).

Ravinnossa voi tulla nitraatteja NO3, kuten vihreissä vihanneksissa, pinaatissa, salaatissa. Kun se on imeytynyt ja noussut vereen, kertyy se edelleen nitraatteina NO3 sylkirauhasiin aktiivilla kuljetusjärjestelmällä, erittyy sitten syljen mukana suuonteloon ja suuontelon fakultatiivisesti anaerobisilla bakteereilla redusoituu osittain nitriiteiksi NO2. Mahalaukussa nitriitit taas mahahapon vaikutuksesta muuttuvat typpioksidiksi NO, jolla on keholle hyödyllisiä tehtäviä.

VAUVA EI SIEDÄ EPÄORGAANISIA TYPPIYHDISTEITÄ RAVINNOSSAAN. AIKUINEN JA ISOMMAT LAPSET SIETÄVÄT

Kommentti epäorgaanisesta typestä ravinnossa.

AIKUISELLA eivät nitriitti ja nitraatti ole ”kiellettyjä”, mutta on syytä käyttää niitä harkiten ja välttää antamasta pikkulapsille sellaista, mistä lapsen aineenvaihdunta ei vielä selviä epäkypsän mikrofloran ym. takia. Joskus on hyvä tietää, missä ravinnossa on runsaasti epäorgaanista typpeä, että ei rasita kehonsa kapasiteettia liikaa näitten aineitten osalta. Nitriittejä kuitenkin käytetään vähäisiä määriä elintarvikkeissa niitten bakteriostaattisen tehon takia (; ne pystyvä mm estämään botulinum-kasvua yms hyödyllistä).

LÄHDE: http://www.avoin.helsinki.fi/opetus/materiaalit/ravitsemustiede/sanasto.html

NITRAATTI = kasviksissa esiintyviä yhdiste, jonka pitoisuutta lisää typpilannoitteiden käyttö. Runsaasti nitraatteja sisältäviä kasviksia ovat lanttu, nauris, punajuuri, pinaatti, nokkonen, kiinankaali, salaatit ja juuresmehut; näitä pitää välttää imeväisikäisten ruoissa; ks. nitrosoamiinit.

NITRIITTI = säilöntäaine, jota käytetään mm. lihavalmisteissa estämään ruokamyrkytysmikrobien kasvua ja lisääntymistä. Riskiryhmänä nitriittien saannin suhteen ovat pikkulapset, joille sallitaan korkeintaan 1-2 aterialla viikossa nitriittejä sisältäviä makkaroita tai nakkeja; (ks. methemoglobinemia, nitrosoamiinit, Clostridium Botulinum).

NITROSAMIINI= yhdiste, jota voi muodostua mahalaukussa nitriittien/nitraattien reagoidessa aminohappojen kanssa. Nitrosoamiinien on havaittu olevan syöpää aiheuttavia. C-vitamiini estää näiden muodostuksen mahalaukussa.)

(Vihje: Myös www.ktl.fi Kansanterveyslaitos antaa tietoja nitriitista ja nitraatista, juomaveden määritysten yhteydessä)Muuten, korruptioskandaali kiinalaisesta vauvanmaidosta,

jossa oli seassa tiukkarakenteinen typpipitoiseen (1:1) hiilirenkaaseen paketoitu kolmeaminoryhmäinen tekninen molekyyli: Sellainen osoittaa erittäin suurta tietämättömyyttä tai välinpitämttömyyttä vauvan kyvystä hyödyntää typpiperäisiä aineita. Mikähän bakteerikaan pystyy tuollaista molekyyliä puremaan. Sellainen bakteeri voisi syödä muovikupin ja ehkä painuisi ihonkin läpi vaivatta. .

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/36/Melamine.png)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar