lördag 24 januari 2009

Probioottia L reuteri atopiaa vastaan

Lactobacillus reuterin käyttö ja lapsien atopia

Uutisia Ruotsin Lääkäripäiviltä
Lähde: Gromert Nils. Lapsuuden atooppisen ekseeman hoito Lactobacillus reuteri käytöllä.
Tausta:

Atooppinen allergia voi ilmetä allergisena astmana, heinänuhana ja ekseemana, mitkä ovat Länsimaailman pääasiallisia terveysongelmia. Itä-Euroopan puolella atooppisten tautien insidenssi on huomattavasti alempi.

Lasten allergisten tautien ja suolistoflooran bakteerimuutosten välinen korrelaatio on saanut epidemiologista näyttöä. Saattaa olla, että vastasyntyneille vauvoille ja lapsille annettu probioottisupplementaatio voi johtaa alentuneeseen allergian ja ekseeman riskiin imeväisaikana. Kaksoissokkokokeissa (placebokontrolloiduissa), on osoitettu preventiivistä tehoa vauvoilla IgE-assosioituneessa ekseemassa, kun on annettu L. reuterivalmisteita.

Metodina kokeissa annetiin 3 kk- 4 vuotiaille lapsille, joiden allergiadiagnoosi oli varmistettu (Dg: kohtalaisen vahva atooppinen dermatiitti) päivittäin L. reuteri-supplementaatiota tai placeboa per os Vaikutuksen tehon tutkimiseksi testattiin lapset sitten seuraaville allergeeneille: muna, maito, kala, kissa ja maapähkinä. Testi tehtiin pricktestinä ennen lääkkeen antoa ja 12 kk hoidon jälkeen. Ekseema arvioitiin SCORAD systeemillä. Totaali IgE katsottiin aluksi ja tutkimuksen jälkeen.

TULOS
Ekseema väheni merkitsevästi ajan mittaan annettaessa L.reuteri ryhmän probioottia verrattaessa placeboon.
Kutina ja unettomuus myös vähenivät
ajan mittaan laktobasillia saavassa ryhmässä.
IgE taas nousi placeboryhmässä ajan myötä.
Maapähkinälle tuleva
pricktestivaste merkitsevästi väheni aktiivia maitohappobakteeria saaneessa ryhmässä.

Tutkittavien ryhmien steroidien käytössä ei ollut noteerattuja eroja.

Johtopäätöksena tutkijaryhmä mainitsee, että Lactobacillus reuteri saattaa olla tehokas immuunisysteemivaikutukseltaan ja alentaa lasten allergisia oireita. Mutta samalla he toivovat, että uusia samankaltaisia töitä tehdään asian vahvistamiseksi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar