- PUNAJUUREN KÄYTTÖ. Englantilainen lähde selvittelee ensin juureksen käytöstä keitettynä vihanneksena tai kylmäsalaattina keittämisen jälkeen, jopa raakana käyttämisestä muihin salaattivihanneksiin kombinoituna, Mainitaan pikkelsi, itäeurooppalainenn borscht-soppa
Red Beet As a root vegetable
The usually deep-red roots of beetroot are eaten boiled either as a cooked vegetable, or cold as a salad after cooking and adding oil and vinegar, or raw and shredded, either alone or combined with any salad vegetable. A large proportion of the commercial production is processed into boiled and sterilised beets or into pickles. In Eastern Europe beet soup, such as borscht, is a popular dish. Yellow-coloured beetroots are grown on a very small scale for home consumption.[1]
- PUNAJUUREN LEHTIOSAN KÄYTTÖ. Sitten selvitetään vihreän lehtiosan käyttämistä vihanneksena. Sekin lie syötävissä. tarjoillaan keitettyna tai höyrytettynä, pinaatin makuisena.
As a leaf vegetable
The green leafy portion of the beet is also edible. It is most commonly served boiled or steamed, in which case it has a taste and texture similar to spinach.
- PUNAJUUREN TERVEYDELLISISTÄ EDUISTA. Sitten tekstissä siirrytään terveydellisten etujen selvittelyyn: Punajuuressa on vahvoja antioksidantteja ja ravinteita kuten Mg, Na, Kalium ja vitamiini C sekä betaiini, joka on tärkeä kardiovaskulaarisessa terveydessä. Se vaikuttaa muitten ravinteitten kanssa haitallisen kertyvän välituotteen Hcy (homocysteiinin) vähentymistä. Hcy on cysteiiniaminohapon muodostuksessa välituote, joka voinee muodostua haitalliseksi verisuonistolle ja olla osatekijä sydäntaudin, halvauksen sekä perifeerisen verisuonisairauden synnyssä. Hcy:n plasmassa ilmenemisen merkitystä on paljon selvitelty, onko se itse haittana vai onko sen metabolian stagnoituminen jostain syystä se perusvika, jolloin Hcy olisi indeksi jostakin. Tässä pisteessä betaiini toimii konjugaatiossa S-adenosyylimetioniinin ( aktivoidun metioniinin), foolihapon ja B6 vitamiinin sekä B12 vitamiinin kanssa yhteistyössä virkistämässä tätä aineenvaihdunnallista jumittumiskohtaa, jolloin PHcy laskee veressä ja saadan sitä siirtymään takaisin essentielliksi metioniiniaminohapoksi sisäsyntyisesti salvage-keinolla.
Health benefits
Beetroots are a rich source of potent antioxidants and nutrients, including magnesium, sodium, potassium and vitamin C, and betaine, which is important for cardiovascular health. It functions by acting with other nutrients to reduce the concentration of homocysteine, a homologue of the naturally occurring amino acid cysteine, which can be harmful to blood vessels and thus contribute to the development of heart disease, stroke, and peripheral vascular disease. Betaine functions in conjunction with S-adenosylmethionine, folic acid, and vitamins B6 and B12 to carry out this function.[2]
- BETAIININ EDUISTA. Lisäksi preliminääriset tutkimukset ovat osoittaneet koe-eläimissä ja ihmisissä betaiinilla lienevän suojavaikutusta maksatauteja vastaan, erityisesti rasvamaksan muodostumista vastaan. Sitähän aiheutuu alkoholinväärinkäytöstä, proteiinin vajeesta ja myös diabeteksesta mm. Tästä ravinteesta betaiini on hyötyä myös niille, joilla on hypokloorhydriaa, epätavallisen matalaa mahan happoisuutta, sillä se pystyy lisäämään mahan happamuutta.
Additionally, several preliminary studies on both rats and humans have shown betaine may protect against liver disease, particularly the build up of fatty deposits in the liver caused by alcohol abuse, protein deficiency, or diabetes, among other causes. The nutrient also helps individuals with hypochlorhydria, a condition causing abnormally low levels of stomach acid, by increasing stomach acidity.[2]
- PUNAJUURI JUISSINA. Punajuurijuissin on havaittu alentavan verenpainetta ja täten ehkäisevän kardiovaskulaarisia ongelmia. Amerikkalainen sydänyhdistyksen lehti kertoo esimerkin , missä 500 ml punajuurijuissia oli alentanut verenpainetta jo tunnin kuluttua, ja sama vaikutus oli havaittavissa vielä selvempää 3-4 tunnin päästä. Tämän vaikutuksen katsottiin johtuvan punajuuren sisältämästä nitraatista . Tutkimuksessa korreloitui korkea nitraattipitoisuus punajuurijuissin juomisen jälkeiseen verenpaineen laskuun. Arvellaan että dietäärinen nitraatti tästä juureksesta on lähde biologisen välittäjäaineen typpioksidin (NO) muodostumiseen. Verisuonten endoteeli käyttää tätä signaloimaan sileälle lihaksistolle: NO aiheuttaa vasodilataation ja täten lisääntyneen verenvirtauksen suonessa.
Beetroot juice has been shown to lower blood pressure and thus help prevent cardiovascular problems. Research published in the American Heart Association journal Hypertension showed drinking 500 ml of beetroot juice led to a reduction in blood pressure within one hour. The reduction was more pronounced after three to four hours, and was measurable up to 24 hours after drinking the juice. The effect is attributed to the high nitrate content of the beetroot. The study correlated high nitrate concentrations in the blood following ingestion of the beetroot juice and the drop in blood pressure. Dietary nitrate, such as that found in the beetroot, is thought to be a source for the biological messenger nitric oxide, which is used by the endothelium to signal smooth muscle, triggering it to relax. This induces vasodilation and increased blood flow.[3]
- PUNAJUURIJUISSI ja PRESTAATIO: Toisissa tutkimuksissa taas on nähty positiivista vaikutusta punajuurijuissista fyysisissä treenauksissa ja suorituskyvyssä. Vertailtiin pyöräilijöillä punajuurijuissin ja placebona toimineen samanvärisen mustaviinimarjamehun vaikutusta, kun näitä juomia nautittiin 500 ml ennen pyöräilyä eräässä testissä Exeter Yliopistossa: Ne jotka olivat nauttineet punajuurijuissia tunteja ennen starttia jaksoivat pyöräillä 20% kauemmin.
Other studies have found the positive effects beetroot juice can have on human exercise and performances. In studies conducted by the Exeter University, scientists found cyclists who drank a half-litre of beetroot juice several hours before setting off were able to ride up to 20 per cent longer than those who drank a placebo blackcurrant juice. [4]
- VÄRIAINE BETANIINI. Punajuuri väriaineena. Punajuurista saatavaa betaniinia käytetään teollisuudessa punaisena ravintovärinä esim. tehostamassa tomaattipastan, kastikkeiden, jälkiruokien, hillojen ja hyytelöiten, jäätelöön, makeisten ja aamiasmurojen väriä ja aromia. Musteenakin voi punajuuriväriä käyttää. Vanhemmissa juureksissa väri on syvän karmiini ( heleänpunainen) ja juureksen konsistenssi on paljon pehmeämpi. Betaniini ei hajoa kehon aineenvaihdunnassa ja sen takia voi värjätä virtsan punaiseksi ( "beeturia"- ilmiä, punajuurivirtsaisuutta) . Myös ulosteita voi betaniini värjätä punerviksi. Ihmiset voivat huolestua kun luulevat että se on verta, mutta tämä ravintoperäinen väri on täysin harmiton ja menee ohi kun elintarvike on eliminoitunut kehosta. Hyvä muistaa tämä, kun syö punajuurta!
As a dye
Betanin, obtained from the roots, is used industrially as red food colourants, e.g. to improve the color and flavor of tomato paste, sauces, desserts, jams and jellies, ice cream, sweets and breakfast cereals.[1] Within older bulbs of beetroot, the colour is a deep crimson and the flesh is much softer. Beetroot dye may also be used in ink.
Betanin is not broken down in the body, and in higher concentration can temporarily cause urine (termed beeturia) and stool to assume a reddish color. This effect can cause distress and concern due to the visual similarity to bloody stools or urine, but is completely harmless and will subside once the food is out of the system.
- PUNAJUURI VANHANA LÄÄKEKASVINA. BOORIPITOINEN.
Tämä oli taas sitten uusi asias, että punajuuressa on runsasti booria.
Tästä löytyy jatkoselvitelyä kasvinviljelyn alalta suomenkielellä. Ilmeisesti tämä kasvi tarvitsee boorinsa juuri sokerin asentamiseen oikeille paikoille rakenteessa.
http://www.farmit.net/kasvinviljely/2009/04/19/boorin-puutosoireet-ja-boori-ravinteena
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar