måndag 2 maj 2011

Ribes nigrum, mustaherukka ja sen flavonoidit

Tästä on paljon netissä. Otanjoitain mainintoja esiin.
  • http://www.springerlink.com/content/p4t1w4773q705x10/

"Pääflavonoli-glykosidit kypsissä mustaherukoissa ovat
myrisetiini-3-beeta-p-glukopyranosidi
rutiini
isokversitriini.
Fluoresoivana UV valossa todettiin myös 1 O kaffeyyli-beeta-D-glukopyranoosia.
Löydettiin myös 1-O-ferulyyliä ja 1-O-kumaryyli-beeta-D--glukopyranoosia.
Aiemmin ei oltu havaittu hydroksikinnamyyli-D-glukoosia mustassa viinimarjassa".

  • Ben Best kirjoittaa netissä näistä rutiinista ja kversetiinistä seuraavaa:
http://www.benbest.com/nutrceut/nutrceut.html

III-A-6. Rutin

  • in asparagus, buckwheat and citrus fruits Esiintyy parsassa, tattarissa ja sitruksissa
  • not lost in drying grapes to raisins Ei häviä rusinoita kuivattaessa
  • strengthens capillary walls Vahvistaa hiusverisuonia!
Quercetin
[Quercetin]

III-A-7. Quercetin

  • a flavonol, Flavonoli
  • high in red onions, buckwheat, red grapes and green tea. Esiintyy punaisissa sipuleissa, tattarissa, punaisissa rypäleissä ja vihreässä teessä.
  • highest in apple skins. Eniten sitä on omenankuoressa.
  • not lost in drying grapes to raisins Ei katoa kuivattaessa rusinoita.
  • structural backbone of citrus flavonoids hesperetin & rutin Toimii rakenteellisena runkona flavonoideissa hesperetiini ja rutiini.
  • inclined toward oligomerization into colorless "pycnogenols", Muuttuu oligomerisaatiolla värittömiksi pyknogenoleiksi.
  • strong antioxidant, reduces LDL oxidation. Vahva antioksidantti, vähentää LDL:n oksidoitumisia.
  • vasodilator and blood thinner. Vaikuttaa verisuonia avartavasti ja ohentaa verta.
  • can kill viruses, such as herpes. Voi tappaa virusta kuten herpestä.
  • antihistaminic activity can relieve allergy symptoms.Antihistamiinista vaikutusta, joka saattaa lieventää allergisia oireita.
  • inhibits COMT (Catechol-O-MethylTransferase) enzyme thereby reducing epinephrine breakdown. On COMT- estäjä, joten vähentää adrenaliinin hajoamisia kehossa.
  • (increased epinephrine increases fat oxidation and energy expenditure — "thermogenesis")
  • Tehostunut adrenaliinin vaikutus kehossa edistää rasvojen oksidoitumista ja energiataloutta, termogeneesiä.
  • inhibition of heat shock protein can promote apoptosis in cancer cells and other cells
  • HS-proteiinien estyminen voi edístää syöpäsoluissa ja muissa soluissa apoptoosia.

  • sirtuin-like deacetylase action sirtuiininkaltaista deasetyloivaa vaikutusta


III-A-6. Rutin

  • in asparagus, buckwheat and citrus fruits
  • not lost in drying grapes to raisins
  • strengthens capillary walls
Quercetin
[Quercetin]

III-A-7. Quercetin

  • a flavonol
  • high in red onions, buckwheat, red grapes and green tea
  • highest in apple skins
  • not lost in drying grapes to raisins
  • structural backbone of citrus flavonoids hesperetin & rutin
  • inclined toward oligomerization into colorless "pycnogenols"
  • strong antioxidant, reduces LDL oxidation
  • vasodilator and blood thinner
  • can kill viruses, such as herpes
  • antihistaminic activity can relieve allergy symptoms
  • inhibits COMT (Catechol-O-MethylTransferase) enzyme thereby reducing epinephrine breakdown
  • (increased epinephrine increases fat oxidation and energy expenditure — "thermogenesis")
  • inhibition of heat shock protein can promote apoptosis in cancer cells and other cells
  • sirtuin-like deacetylase action

  • Suomenkielellä on paljon tietoa
http://www.sciencepark.helsinki.fi/viikkifoodcentre/julkaisut/oppaat/fi_FI/oppaat/_files/11736978730003214/default/Kasvisten%20ravintoarvo-opas.pdf
Tässä sanotaan selvästi että mustissa viinimarjoissa on 4 kertaa niin paljon C-vitamiinia kuin appelsiinissa.
Lisäksi on E-vitamiinia ja tärkeitä essentiellejä ja monityydyttämättömiä öljyjä. Omega 3 ja Omega 6 öljyjä on suosituksen suhteessakin. Kilossa tuoreita herukoita on siemenöljyä 7- 13 grammaa.
Herukoista saa hyvää kuitua, pektiiniä saa punaisista herukoista 0,9 g 100 grammassa ja kuitua 5 g 100 grammassa. Pirteän happamissa punaisissa ja valkoisissa herukoissa on eri hedelmähappoja. Kversetiiniä niissä on alle 1 mg / 199g siis vähemmän kuin mustaherukoissa.

Mustaherukoitten flavonolit olivat alussa mainitut myrisetiini, kemferoli ja kversetiini( ja rutiini). Mustien herukoitten flavonolista mainitaan antosyaanit, joita on 2000- 5000 mg kilossa marjoja. Mustikan lehtiä käytetään kurkun säilönnässä, hapankaalinteossa ja siman teossa. Kuivana niitä voi käyttää teenäkin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar