onsdag 4 maj 2011

Punajuuri tieteellisesti analysoituna

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=305&lang=fi
Tämä on sikäli mielenkiintoinen juurikas, että tämä toimii Amerikassa ja Israelissa sokerijuurikkaan sijaisena sokerilähteenä.
  • Miten jakaantuu punajuuren sisältämä energia eri energia-aineitten osalle?
100 grammassa punajuurta on 2 g rasvaa, 11 g valkuaisainetta, 73 g imeytyvää hiilihydraattia, 12 2 kuitua ja 2 g orgaanisia happoja. Vahva hiilihydraattien kuitupitoisuus tekee tästä juureksesta myös hyvän teollisen kuitulähteen esim. Siitäkin saisi kuten tavallisesta sokerijuurikkaasta ravintokuitua gluteenivapaassa muodossa. (Sokerijuurikkaasta on Ruotsissa tehty oikein mainiota FIBREX- nimistä kuitua). Alla on punajuuren rasvapitoisuuskin tarkemmin analysoitu. Tästä tilkasta on
on enemmän monityydyttämättömiä rasvoja kuin kovia rasvoja (suhteessa 4: 1) . Hiilihydraatitkin on analysoitu ja siitä selviääkin miksi punajuuri on lähinnä punainen sokerijuurikas, sillä suurin osa sen hiilihdyraateista ( 72%) on sokereita eikä tärkkelystä (1%).

Kokonaisenergian jakautuminen( Fineli, KTL)
rasva ** 2%
proteiini *********** 11%
hiilihydraatti imeytyvä ************************************************************************* 73%
alkoholi
0%
kuitu, kokonais- ************ 12%
orgaaniset hapot ** 2%
sokerialkoholi
0%

Rasvahappojen energiajakauma
rasvahapot tyydyttyneet * 1%
rasvahapot trans
0%
rasvahapot yksittäistyydyttymättömät cis
0%
rasvahapot monityydyttymättömät **** 4%

Hiilihydraattien energiajakauma
sokerit ************************************************************************ 72%
tärkkelys * 1%

Ravintoarvot / 100 g.

Huomaa tätä KTL-taulukkoa lukiessasi, että tässä ei puhuta nitraateista tai nitriiteistä yhtään mitään. Miksi? Tässä luetellaan ainoastaan NORMAALIT ja essentiellin tärkeät ravintotekijät eikä elintarvikkeen yksityisiä erityispiirteisiin kuuluvia ainutlaatuisia molekyylejä, erityis- antioksidantteja, väriaineita tai lajityypillisiä kertyviä epäpuhtauksia, kuten nitraattia.
Punajuuri on hyvä ravintolähde vitamiinienkin ja mineraalien kannalta.
Alla Finelitaulukko (KTL)



PitoisuusYksikköMenetelmäTietolähdeViite
Perusravintoaineet
energia, laskennallinen161 (38)kJ (kcal)summattu osatekijöistäKTL:n tuottama
hiilihydraatti imeytyvä6.9gsummattu osatekijöistäKTL:n tuottama
rasva0.1gmuu arvon tyyppielintarvikekoostumustaulukko391
proteiini1.0gsummattu osatekijöistäKTL:n tuottama
alkoholi0gmuu arvon tyyppielintarvikekoostumustaulukko391
Hiilihydraattifraktiot
orgaaniset hapot0.2gsummattu osatekijöistäKTL:n tuottama
tärkkelys0.1ganalysoitujulkinen laboratorio587
sokerit6.8gsummattu osatekijöistäKTL:n tuottama
sakkaroosi6.5ganalysoitujulkinen laboratorio587
laktoosi0gloogisesti arvioituKTL:n tuottama
fruktoosi0.1ganalysoitujulkinen laboratorio587
sokerialkoholi0gsummattu osatekijöistäKTL:n tuottama
kuitu, kokonais-2.5glaskennallinenKTL:n tuottama
kuitu veteen liukenematon1.2gsummattu osatekijöistäKTL:n tuottama
polysakkaridi, vesiliukoinen ei-selluloosa1.3ganalysoitujulkinen laboratorio587
glukoosi0.2ganalysoitujulkinen laboratorio587
maltoosi0gloogisesti arvioituKTL:n tuottama
galaktoosi0glaskettu reseptistäKTL:n tuottama
Rasva
rasvahapot yhteensä, laskettu TAG ekvivalenteiksi0.2glaskettu reseptistäKTL:n tuottama
rasvahapot yhteensä0.2glaskettu reseptistäKTL:n tuottama
rasvahapot tyydyttyneet< 0.1glaskettu reseptistäKTL:n tuottama
rasvahapot yksittäistyydyttymättömät cis< 0.1glaskettu reseptistäKTL:n tuottama
rasvahapot monityydyttymättömät0.2glaskettu reseptistäKTL:n tuottama
rasvahapot trans0glaskettu reseptistäKTL:n tuottama
rasvahappo 18:2 cis,cis n-6 (linolihappo)131mglaskettu reseptistäKTL:n tuottama
rasvahappo 18:3 n-3 (alfalinoleenihappo)22mglaskettu reseptistäKTL:n tuottama
rasvahappo 20:5 n-3 (EPA)0mglaskettu reseptistäKTL:n tuottama
rasvahappo 22:6 n-3 (DHA)0mglaskettu reseptistäKTL:n tuottama
kolesteroli (GC)0mglaskettu samankaltaisesta elintarvikkeestaKTL:n tuottama
sterolit17.1mglaskettu samankaltaisesta elintarvikkeestaKTL:n tuottama476
Kivennäis- ja hivenaineet
natrium40.0mgmuu arvon tyyppielintarvikekoostumustaulukko391
suola101.9mgsummattu osatekijöistäKTL:n tuottama
kalium450.0mgmuu arvon tyyppielintarvikekoostumustaulukko391
magnesium20.0mgmuu arvon tyyppielintarvikekoostumustaulukko391
kalsium14.0mgmuu arvon tyyppielintarvikekoostumustaulukko391
fosfori40.0mgmuu arvon tyyppielintarvikekoostumustaulukko391
rauta0.9mgmuu arvon tyyppielintarvikekoostumustaulukko391
sinkki0.5mgmuu arvon tyyppielintarvikekoostumustaulukko391
jodidi (jodi)1.0µgmuu arvon tyyppielintarvikekoostumustaulukko391
seleeni0.4µglaskettu reseptistäKTL:n tuottama
Typpiyhdisteet
tryptofaani9.0mgmuu arvon tyyppielintarvikekoostumustaulukko191
Vitamiinit
A-vitamiini RAE0.6µgsummattu osatekijöistäKTL:n tuottama
D-vitamiini0µgmuu arvon tyyppielintarvikekoostumustaulukko391
E-vitamiini alfatokoferoli<0.1mgsummattu osatekijöistäKTL:n tuottama
K-vitamiini3.00µgsummattu osatekijöistäKTL:n tuottama
C-vitamiini10.0mgmuu arvon tyyppielintarvikekoostumustaulukko391
folaatti (HPLC)150.0µgmuu arvon tyyppielintarvikekoostumustaulukko148
niasiiniekvivalentti NE0.3mgsummattu osatekijöistäKTL:n tuottama
niasiini (nikotiinihappo + nikotiiniamidi)0.2mgmuu arvon tyyppielintarvikekoostumustaulukko394
riboflaviini (B2)0.05mgmuu arvon tyyppielintarvikekoostumustaulukko391
tiamiini (B1)0.03mgmuu arvon tyyppielintarvikekoostumustaulukko391
B12-vitamiini (kobalamiini)0µgmuu arvon tyyppielintarvikekoostumustaulukko148
pyridoksiini vitameerit (vetykloridi)0.05mgmuu arvon tyyppielintarvikekoostumustaulukko191
karotenoidit11.4µg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar