torsdag 24 juli 2014

Kukkakaali, Brassica oleracea , botrytis.

Fineli.fi kertoo kukkakaalin ravinteista seuraavaa:
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=322&lang=fi 
Kukkakaalissa on hieman myös proteiinia, muta sen määrä on niin pieni, että vaikka se sisältää puriinia, se ei enää mainita kiellettynä  kihtipotilaan dieetissä: Kts.  http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00032
Näiden taulukoitujen ravinteiden lisäksi on kukkakaalissa Brassica oleracea  myös  jollain tavalla  hyödyllisiä  muitakin molekyylejä kuten glukosinolaatteja ja karotinoideja.
http://en.wikipedia.org/wiki/Glucosinolate

  •  Artikkeli kaalien glukosinolaateista: 

Phytochemistry. 2012 Jan;73(1):74-83. doi: 10.1016/j.phytochem.2011.09.010. Epub 2011 Oct 24. Establishing the occurrence of major and minor glucosinolates in Brassicaceae by LC-ESI-hybrid linear ion-trap and Fourier-transform ion cyclotron resonance mass spectrometry.

Tiivistelmä, Abstract

  •  GLUKOSINOLAATIT (GLS) ovat rikkipitoisten kasvien sekundaarisia metabolisia tuotteita  ja niitä on kaalikasveissa koko joukko erilaisia. Brassica suvussa  on   iso fytokemikaalien perhe  eri runsausastein. 
Glucosinolates (GLSs) are sulfur-rich plant secondary metabolites which occur in a variety of cruciferous vegetables and among various classes of them, genus Brassica exhibits a rich family of these phytochemicals at high, medium and low abundances.
  •  Määritettiin parsakaalista ja kukkakaalista sekä eräästä salaattilajista näitä fytokemikaaleja.
 Liquid chromatography (LC) with electrospray ionization in negative ion mode (ESI-) coupled to a hybrid quadrupole linear ion trap (LTQ) and Fourier transform ion cyclotron resonance mass spectrometer (FTICRMS) was employed for the selective and sensitive determination of intact GLSs in crude sample extracts of broccoli (Brassica oleracea L. Var. italica), cauliflower (B. oleracea L. Var. Botrytis) and rocket salad (Eruca sativa L.) with a wide range of contents. When LTQ and FTICR mass analyzers are compared, the magnitude of the limit of detection was ca. 5/6-fold lower with the FTICR MS. In addition, the separation and detection by LC-ESI-FTICR MS provides a highly selective assay platform for unambiguous identification of GLSs, which can be extended to lower abundance (minor) GLSs without significant interferences of other compounds in the sample extracts. 
  •  Brassicaceae- laajeilla  havaittiin kahdeksan   vähäisen määrän glukosinolaatia: 1- metyylipropyyli GLS,  2-metyylipropyyli-GLS, 2-metyylibutyyli-GLS, 3-metyylibutyyli-GLS, n-pentyyli-GLS, 3-metyylipropyyli-GLS, 4-metyylipentyyli-GLS ja n-hexyyli-GLS. Nämä glukosinolaatit kuuluvat perheeseen, jossa on tyydytetty alifaattinen sivuketju kokoa  C(4), C(5) ja C(6). Sivuketjut muodostuvat oletettavasti aminohappo esimuodoista   leusiinista, homoleusiinista ja dihomoleusiinista ketjun pidentymillä
The analysis of Brassicaceae species emphasized the presence of eight minor GLSs, viz. 1-methylpropyl-GLS, 2-methylpropyl-GLS, 2-methylbutyl-GLS, 3-methylbutyl-GLS, n-pentyl-GLS, 3-methylpentyl-GLS, 4-methylpentyl-GLS and n-hexyl-GLS. The occurrence of these GLSs belonging to the saturated aliphatic side chain families C(4), C(5) and C(6), presumably formed by chain elongation of leucine, homoleucine and dihomoleucine as primary amino acid precursors, is described. 
  • Näitä esiintyi sekä kukkakaalissa, parsakaalissa että mainitussa slaattityypissä. 
Based on their retention behavior and tandem MS spectra, all these minor compounds occurring in plant extracts of B. oleracea L. Var. italica, B. oleracea L. Var. Botrytis and E. sativa L. were tentatively identified.
Copyright © 2011 Elsevier Ltd. All rights reserved.

  • GLUKOSINOLAATIN RAKENNE:(Wikipediasta oleva kuva)


http://www.mn.uio.no/ibv/tjenester/kunnskap/plantefys/gif/form7.gif

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar