onsdag 23 juli 2014

Luumu, kivetön, kuivattu, tumma

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=11063&lang=fi
Helteisellä ilmalla on  hyvä syödä  näitä tummia kuivattuja luumuja runsaasti ja nauttia myös mineraalivettä runsaasti.  Tätä viikkoa varten olen ostanut puoli kiloa Ktrin plommon  luumuja naposteltavaksi.  Ramlösa Originaalia on jo kulunut  3  isoa pulloa täsä kun liikkuu ulkosalla  tällä viikolla.
 Suolisto varmaan pitää kaikista  mineraaleista ja muista aineista,  mitä  niistä saa.
Mikähän tekijä on luumun suolistovaikutuksen takana?

  •  Luumussa  Prunus domestica ( Haganta var) on runsaasti ravintoaineita ja bioaktiivisia aineita, sekä kuoressa että hedelmälihassa. Hedelmälihassa on sokerien ja orgaanisten happojen totaalimäärä suurempi kuin kuoresssa, mutta kuoressa sensijaan oli fenolisten yhdistysten pitoisuus  suurempi ja  kokonaisantioksidanttisuus   jopa 20 kertainen hedelmälihaan verrattuna.  Orgaanisten happojen määrään vaikutti kypsysmivaihe. Fenoliset molekyylit lisääntyivät kypsyessä.  Kypsymisessä  lisääntyi kuoriosan  antosyaniinit ja   antioksidanttisuus. Antioksidanttisuus korreloi positiivisesti  fenolisten yhdisteiden kokonaismäärään,  antosyaniinin, syanidiini-3-glukosidin ja peonidiini 3-rutinosidin kokonaismäärään kuoressa.
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22806493 
The content of total sugars and total organic acids was higher in flesh but total phenolic content (TPC) and TAA was statistically higher in plum peel. The composition of sugars depended on fruit tissue, ripening stage and the cultivar. Ripening and fruit tissue affected the composition and concentrations of organic acids. TPC of 'Haganta' peel increased during ripening but there was no significant time trend for 'Jojo' peel and flesh of both cultivars. The composition of phenolics in peel depended on the cultivar, but in flesh on the cultivar and ripening. Ripening resulted in increased total anthocyanins and TAA in peel. TAA(peel) was positively correlated with TPC(peel) , total anthocyanins(peel), cyanidin 3-glucoside(peel) and peonidin 3-rutinoside(peel) in the cultivar 'Haganta'.
The composition of phytochemicals in P. domestica fruit depends on fruit tissue, ripening stage and the cultivar. Peel contributes to the TAA on average 20 times more than flesh.

  • Luumun gastroprotektiiviset polysakkaridit, kuten rhamnogalacturonaani  ja I-tyypin  arabinogalactaani.
 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24176373

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar